Blogs, vlogs & tips

High Wine in de stad

Iedereen kent de befaamde High-Tea maar ben je al eens wezen High-Winen? Een absolute aanrader voor een gezellige en smaakvolle middag of avond uit!

Brut: seizoensgebonden wijnen en spijzen

Nicky van der Toorn: “Onze high wine is niet standaard. De wijnen die wij schenken zijn seizoensgebonden en de gerechtjes die we daarbij serveren zijn dat ook. Op dit moment beginnen we met anti-pasti: vers rustiek brood, smeersels, noten, olijven en charcuterie: worstjes en hammetjes. De tweede gang bestaat uit carpaccio van vis en vlees. De derde –warme- gang bestaat ook uit vis en vlees. De vierde gang is zoet, of bestaat uit kaas.

Klanten kunnen kiezen uit rood, wit of rosé als ze willen, maar in principe kiezen wij bij de gerechten een bijpassende wijn. We willen graag een verrassing bieden. Dan blijft het een uitdaging voor gasten die vaker komen, maar ook voor onszelf. We vinden het leuk om wijnen en spijzen die mooi bij elkaar passen te combineren. Voor de klant is het ook leuk dat de keuze voor hen gemaakt wordt. Dan proeven ze eens een wijn die ze normaal niet zouden bestellen.

Het is een breed publiek dat hier komt, jong, oud, mannen, vrouwen, wijnliefhebbers en mensen die geen verstand van wijn hebben. We hebben hier elke dag wel een high wine; wijn is ook onze core-business.”

Lees meer over Brut

Rood, wit, rosé: wijn proeven en kopen

“Bij ons is de high wine voortgevloeid uit de blindproeftrio’s. Bij een proeftrio proef je drie wijnen van één kleur, al dan niet met bijpassende bonbons. De high wine is uitgebreider, met van vijf wijnen een half glas met bijpassende hapjes.

Bij een high wine wil je mensen verrassen. We vragen naar mensen hun voorkeuren: droog, fruitig, alleen wit, of rood. Het is niet zo dat gasten zelf vijf van onze zestig wijnen kunnen uitkiezen. We serveren bij elke high wine weer andere wijnen. Dan doen we op ons gevoel.

Er zit een opbouw in onze high wine. We beginnen met een lichte, frisse, witte wijn. Die maakt de smaakpapillen schoon en dan kun je goed proeven. We besluiten altijd met een zoete wijn met een luxe bonbon. Een warme keuken hebben we niet. Wel veel mooie kazen die we afstemmen op de wijnen, gerookte, wilde zalm en bio-lamssalami. Alle wijn die je in de wijnbar proeft, is ook te koop in onze winkel.”

Lees meer over Rood, wit, rosé

Brasserie Downtown: onbeperkt proeven

“We serveren de gerechten op een houten plank. Gasten waarderen dat wel, het is anders dan ze gewend zijn. We kleden onze high wine echt aan. Vooral als mensen voor het eerst komen, dan zeggen ze vaak: ‘Wow, wat ziet het er goed uit, wat is het veel.’

Je mag hier twee uur lang onbeperkt genieten van onze huiswijnen. Daar serveren we drie rondes hartige hapjes bij. We beginnen meestal met kleine belegde broodjes met zalm, brie of hammetjes. Dan een ronde minisateetjes en gamba’s en tenslotte bittergarnituurtjes. Je kunt de high wine ook upgraden. Dan kies je voor de Valpolicella, Rioja Crianza of Amarone; dat zijn echte topwijnen.

‘Hier is het onbeperkt, met volop hapjes. Ze zijn echt voldaan na twee uur.  Er zijn ook mensen die meekomen met een groep, maar die niet van wijn houden. Dan kun je ook kiezen voor een high tea, of een high beer. We hebben acht verschillende bieren op fles en op de tap. We zijn nog net geen brasserie in België.”

Leer meer over Brasserie Downtown

Overige suggesties

Alle High-Wine adressen
Slijterij

Wijnhuis 167

Groenmarkt 167
Frans
Diner
High wine

Bistro Twee33

Wijnstraat 233
Bars
Biologisch
Internationaal
Borrel
Diner
Lunch
Ontbijt
Stadstuin
Terras

Restaurant Het Magazijn

Voorstraat 180