Locaties

Hof van Nederland

Bestel direct tickets

Museum over onze vrijheid in Nederland, vroeger en nu.

In het Hof ontdek je aan de hand van verhalen over moed, verzet en veerkracht dat vrijheid en gelijkheid voor iedereen niet altijd even vanzelfsprekend waren en zijn. In Nederland vinden we vrij zijn zeer belangrijk, het zit diepgeworteld in de identiteit van ons land. In het Hof krijg je een beeld van het voortdurende streven naar vrijheid door de eeuwen heen. En is er inmiddels zoveel meer vrijheid dan vroeger? Of is het anders dan in het verleden?

Reis door de tijd

In een middeleeuws, voormalig klooster, dwaal je door verschillende ruimtes waar je door de tijd terugreist en het verhaal van vrijheid in Nederland volgt. Belangrijke historische gebeurtenissen illustreren de drang naar vrijheid door de eeuwen heen. Zo werd er in 1572 een belangrijke stap gezet voor de vrijheid in Nederland. Op deze plek werd namelijk een geheime vergadering georganiseerd door twaalf Hollandse steden op uitnodiging van Willem van Oranje. In het Hof werd gesproken over hoe het verder moest met de Nederlandse opstand tegen Spanje en over de vrijheid van godsdienst en geweten. Dat maakt deze plek uniek. Je komt tijdens je tijdreis ook andere historische verhalen tegen, bijvoorbeeld over de Nationale Synode van 1618-1619, de gebroeders De Witt, de Tweede Wereldoorlog, vrouwenemancipatie en de actualiteit van vandaag: over vrijheid waar de kranten nu bijna dagelijks vol van staan. Vrije geesten, waaronder Raven van Dorst, leiden je rond en geven hun eigen hedendaagse blik op het begrip vrijheid. En op diverse plekken dagen we je uit om vragen en dilemma’s met elkaar te bespreken. Zo ontdek je wat vrijheid voor jou betekent en voor een ander.

Activiteiten voor jong en oud

Voor de jongste bezoekers is er een speciale kindertour waar zij de Griffioen, die in het wapen van Dordrecht staat, uit zijn fantasiewereld kunnen bevrijden. Ook is er een escape tour ‘De zoektocht van de sleutelgilden’ voor jong en oud, waarbij sleutels gevonden moeten worden door puzzels op te lossen en zo toegang te krijgen tot de IJzeren kast waar de privileges opgeborgen liggen. Kijk hier voor meer informatie over de kindertour of voor het organiseren van een kinderfeestje in het Hof van Nederland.

Inspireren en verbinden

Het mogelijk maken van dialoog en ontmoeten tussen groepen met verschillende levensovertuigingen in een tijd waar polarisatie steeds meer aanwezig is, is voor het museum een belangrijke drijfveer. Daarom organiseert het Hof verschillende activiteiten, zoals HOF op zondag en HOF Live. Hof op zondag is een maandelijks terugkerende dag vol verrassende activiteiten waarop Dordtenaren het museum tegen gereduceerde prijs kunnen bezoeken. Elke dag heeft een eigen actueel thema. Tijdens HOF op zondag geeft het museum bezoekers van alle leeftijden de kans om op een toegankelijke manier kennis te maken met de geschiedenis en betekenis van vrijheid in Nederland.

HOF Live is een ander terugkerend evenement van het Hof. Het is een talkshow waarbij elke editie een ander maatschappelijk, relevant thema besproken wordt met de bezoekers. Het is een avond vol interessante sprekers, dialoog, spoken word poetry en live muziek. Deze avonden worden afgesloten met een borrel waar nagepraat kan worden.

Aankomende events

Eureka | Dordtse uitvindingen 07-10-2023 00:00
Fietsfestival 01-06-2024 12:00
Bekijk alle evenementen

Tips voor bezoek Hof van Nederland

Kinderen

Bevrijd Griffioen

Leuke kinderactiviteit
Met groepen

De zoektocht van de Sleutelgilden

Escape Tour
Groepen

Rondleiding mèt stadswandeling

Reserveren mogelijk via Dagtochten Dordrecht

Escape Tour

De zoektocht van de Sleutelgilden is een escapetour door museum Hof van Nederland. Je hoeft nergens uit te ontsnappen en er is geen tijdsdruk. Maar let op: alleen als je onderweg alle puzzels weet op te lossen, vind je de sleutels van de IJzeren kast. Welk team zet de beste score neer?

Het verhaal

Het is 1648. Er heerst chaos in de stad. Het stadsbestuur en de gilden staan tegenover elkaar. De burgemeesters proberen de macht van de gilden in te perken. De gilden willen de privileges van de stad inzien, want daarin staan hun rechten zwart op wit. Deze documenten zijn opgeborgen in een IJzeren Kast. De zes sleutels die nodig zijn om de kast te openen zijn verdeeld over de sleutelgilden en verstopt in het Hof.

Ook leuk voor jou?

Monumenten

Biesboschhal

Maasstraat 11
Monumenten

Doelesteyn

Steegoversloot 38
Monumenten

De Uijtsteck

Lombardbrug 1
Monumenten

Riedijksbrug

Riedijksbrug
Monumenten

Engelenburgerbrug

Engelenburgerbrug
Poppodia
Zaalverhuur & Partylocaties
Frans
Borrel
Diner
Lunch
Monumenten
Vergaderlocaties

Stadsbrasserie De Witt

Nieuwstraat 60