Nieuwe Dordtse Biesbosch fietsen gezin natuur Dordrecht
Inspiratie & tips

Genieten in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en De Elzen

Beleef de leukste avonturen in de herfst. De Nieuwe Dordtse Biesbosch en naastgelegen De Elzen zijn perfect voor een lekker dagje in de buitenlucht. Het is hier genieten van de rust, ruimte en prachtige natuur. Angela Knook weet er alles van. Als boswachter bij Staatsbosbeheer is ze regelmatig in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en De Elzen te vinden. “Ook met je gezin beleef je er de leukste, mooiste en sportiefste avonturen. Juist ook in de herfst als het minder warm is.”

Het is er geweldig en echt niet alleen voor vogelaars of natuurfotografen.

Met fiets en skates op pad!

Wij besluiten de tip van Angela ter harte te nemen. Op een mooie zondagochtend pakken we de fiets en gaan met gezin op pad. We skaten allemaal graag dus behalve water en een lunchpakket gaan ook de skates mee. Op naar de mooiste, groenste en grootste achtertuin die je je maar kunt wensen, met een uitgebreid wandel- en fietspadennetwerk. Twee natuurgebieden naast elkaar, maar met grote verschillen. “De Nieuwe Dordtse Biesbosch met een open landschap en veel water en De Elzen dichter bebost met juist veel loofbomen zijn een ideale combinatie om te bezoeken op één dag”, aldus de ervaren boswachter.

Nieuwe Dordtse Biesbosch skaten gezin natuur Dordrecht

Vlonderroute door watervogelgebied

Het is eigenlijk ongelooflijk: het is maar een kwartier fietsen vanuit de binnenstad en je waant je al in een andere wereld. Op aanraden van Angela starten we met de vlonderroute, met aan weerszijden water, door het watervogelgebied in de weidse Nieuwe Dordtse Biesbosch. “Je kunt het je al bijna niet meer voorstellen dat dit nog maar een paar jaar geleden landbouwgebied was”, licht Angela toe. “Het is heel bijzonder dat in zo’n korte periode de natuur haar plek al heeft gevonden. Het is een pleisterplaats voor veel steltlopers en andere trekvogels, maar de mysterieuze roerdomp vindt er echt een broedplaats. De in Nederland zeer zeldzame ralreiger is ook al een keer gesignaleerd. Die was tijdelijk te gast, waarschijnlijk op doortrek.” Natuurlijk nemen we ook even een kijkje in één van de vogelkijkhutten die we tijdens onze wandeling tegenkomen. We zijn vandaag overigens niet de enige wandelaars, maar er is ruimte genoeg voor iedereen.

 

Nieuwe Dordtse Biesbosch vogeluitkijkplaats vlonderroute Dordrecht

Skaten door de polders

Er zijn twee bewegwijzerde skateroutes uitgezet op het Eiland van Dordt, aangegeven met speciale skatebordjes. We besluiten de stoute schoenen aan te trekken en wisselen onze wandelschoenen om voor skates. De routes zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Wij kiezen voor de route van 10 kilometer (de blauwe route). De rode route van 20 kilometer bewaren we voor de volgende keer. We zetten onze fietsen bij paviljoen De Viersprong aan de Noorderelsweg, skates aan en gaan. Met de wind door de haren roetsjen we door de oer-Hollandse polders. Na afloop eten en drinken we nog wat lekkers op het terras met uitzicht over het water bij De Viersprong om goed opgeladen koers te zetten richting het speelbos.

Nieuwe Dordtse Biesbosch skaten kinderen natuur Dordrecht

Speelbos De Elzen

Ook over het speelbos is Angela bijzonder enthousiast. “Het is echt een hele mooie plek geworden, met input voor het ontwerp vanuit de omgeving, geschikt voor jong en oud. Kinderen kunnen hun hart ophalen met het klauteren door de buizen, over de heuvels en lekker kliederen met de waterpomp. Ook het trekvlot is populair. Als het warm is, is het een heerlijke plek voor ze om af te koelen. Maar het is natuurlijk ook prima om lekker plaats te nemen op een van de picknickbanken en in alle rust te genieten van de mooie bosachtige omgeving van De Elzen. Toen ik er een tijdje terug was, zong een knalgele wielewaal uit volle borst.” Angela heeft geen woord te veel gezegd. Na onze skatetocht vermaken de kids zich bij het water, wij zoeken een mooi bankje uit. Pas na een lange tijd en heel veel moeite lukt het ons om ze weer mee te krijgen. Maar wel pas na de belofte om snel weer terug te keren.

De Elzen speelbos kinderen gezin natuur Dordrecht (1)

Oogstpark op de terugweg

Op weg naar huis stoppen we nog even bij het Oogstpark aan de Oude Veerweg, nieuwsgierig naar de biologische lekkernijen van dit moment. Afhankelijk van het seizoen hebben ze appels, peren, maar ook zelfgemaakte marmelades, rabarber, kruidentheemelanges en kleine verse gerechten to go. Behalve dat het allemaal erg lekker is, is het mooi dat alle inkomsten van het Oogstpark naar het onderhoud van het prachtige terrein gaan. We kopen een lekkere marmelade om thuis verder na te genieten van deze prachtige dag. Een kwartier later zijn we alweer thuis. Moe, maar voldaan en hopend dat de nazomer nog maar lang mag duren!

(Her)ontdek meer Dordrecht!
De Elzen speelbos kinderen gezin natuur Dordrecht (2)

Meer nieuws uit de stad!

Bekijk alles
Uitgelichte afbeelding reel Bluebirds
Nieuws
Video's
Winkelen

Nieuwe winkel: Bluebirds in the Backyard

18 april 2024
Huis Arrest winkelen interieur Vriesestraat centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Nieuws
Winkelen

Nieuws uit de stad #29

16 april 2024
Biesboschcentrum - Wandelen Griendmuseumpad 1
Blogs
Fietsen
Kids
Natuur
Wandelen

Natuur ontwaakt

10 april 2024
Uitgelichte afbeelding reel Lentezon
Eten & Drinken
Nieuws
Video's

Genieten van de lentezon!

09 april 2024
Stadshotel Steegoversloot Christa's lunchen eten drinken horeca overnachten centrum Dordrecht
Doe
Evenement & activiteiten
Nieuws
Ontdek

NIEUW: Dordrecht Maggezien #1

03 april 2024
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Evenement in zícht!

01 april 2024