La Focaccina eten drinken Scheffersplein centrum Dordrecht
Inspiration & tips

News from the city

Het najaar is de ideale periode om eens lekker door de stad te struinen. Vaak zijn de temperaturen ietsje lager, perfect om nieuwe aanwinsten te ontdekken.

Van heerlijke horeca tot en met berenlekkere broodjeszaken – Dordrecht is weer verrijkt!

Couple’s, geïnspireerd door de liefde

Vele jaren geleden beloofde Boris Iliev zijn partner Anita Pavlova dat ze samen een café zouden openen—een langgekoesterde droom van het stel. Na een uitgebreide zoektocht vonden ze de perfecte locatie in Dordrecht. “We werden verliefd op dit pand!” vertelt Anita een dag na de opening van Couple’s, een naam die verwijst naar hun liefde. Ze ontwikkelden samen een concept en werkten hun visie uit: een plek waar je gezellig kunt genieten van een drankje met vrienden of familie, maar ook in alle rust kunt werken. Boris, een expert in het bereiden van koffie, zorgt voor de perfecte kop, terwijl Anita zich richt op de huisgemaakte lekkernijen, van gebak tot broodjes. Anita en Boris willen van Couple’s een echte community-hotspot maken: een plek waar je kunt werken, ontspannen én in de toekomst zelfs kunt deelnemen aan schaaktoernooien en spelletjesavonden.

Couple’s, Voorstraat 431
Couple's Café eten drinken Voorstraat centrum Dordrecht

Genieten aan het water bij Kade 32

Het najaar kan nog veel mooie dagen brengen, dus waarom niet eens langsgaan bij Kade 32 om plaats te nemen op het nieuwe terras? Hier kun je terecht voor lunch, borrelbites, cocktails, en een selectie van heerlijke wijnen en bieren. Het idee voor het terras ontstond al jaren geleden, maar door werkzaamheden lag er lange tijd een noodbrug over het terras, waardoor Nick Bolte en zijn vrouw hun plannen moesten uitstellen. Na een maandenlange verbouwing is het terras nu eindelijk klaar. En de reacties zijn lovend, vertelt Nick: “Bij Kade 32 zit je heerlijk aan het water, wat mensen erg waarderen. Vooral toeristen vinden het prachtig om vanaf het terras de haven in te kijken terwijl ze genieten van een hapje—zoals onze heerlijke burgers—en een drankje. Sinds het weer beter is, zit het terras elke dag vol, en dat maakt ons uiteraard erg blij.”

Kade 32, Houttuinen 32b
Kade 32 eten drinken terras Houttuinen Nieuwe Haven najaar Dordrecht

Voor de echte Italiaanse smaak naar La Focaccina

Brisilda Mecaj heeft jarenlange ervaring in de Italiaanse horeca, en die culinaire expertise brengt ze nu naar Dordrecht met haar nieuwe zaak La Focaccina. Deze broodjeszaak biedt een scala aan Italiaanse delicatessen, met een focus op de streek Ligurië, waar Brisilda haar roots heeft. Je vindt er het bekende focacciabrood in diverse smaken, pesto, een typisch Italiaanse notensaus, lasagne, Italiaanse kazen en ham, en natuurlijk gebak zoals tiramisu. De lekkernijen zijn om mee te nemen of om ter plekke te proeven aan een van de tafeltjes. Brisilda is blij dat ze de smaak van Italië naar Dordrecht kan brengen: “Een van onze specialiteiten is de focaccia genovese; in het dialect rond Genua noemen we het ‘fügassa’—een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. En dan heerlijk met pesto! Ik heb altijd in loondienst gewerkt, en het is geweldig om nu mijn eigen winkel te runnen. Alles is nieuw voor mij, en ik leer elke dag bij.”

La Focaccina, Tolbrug 3
La Focaccina eten drinken Scheffersplein centrum Dordrecht

Marokkaanse bakkerij met iets extra’s

Toen restaurant Nedmar steeds vaker de vraag kreeg waar hun heerlijke gerechten vandaan kwamen en eigenaar Zini el Abidine klanten naar Rotterdam moest doorverwijzen voor afhaalmaaltijden, bedacht hij dat het anders kon. Na tweeënhalf jaar besloot hij om zijn eigen Marokkaanse bakkerij te openen: Ma Baker. Dat bleek een gouden zet, want sindsdien vliegen de Marokkaanse lekkernijen en verse maaltijden, die ook door Nedmar worden aangeboden, over de toonbank. De koekjes, diverse rijstgerechten, couscous en tajines zijn populair, maar ook de speciale ronde Marokkaanse broodjes, die voor veel mensen nog onbekend zijn, worden goed verkocht. “Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 58e een bakkerij zou beginnen, maar er was vraag naar,” zegt Zini. “Het was een goede beslissing, want de zaak loopt uitstekend. Ik wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van onze lekkernijen.” Zini maakt 95 procent van de producten zelf, en dat proef je. “We hebben al veel tevreden klanten, en ook toeristen zijn enthousiast. Ze zeggen: ‘dit hebben wij thuis niet’.”

Ma Baker, Grote Spuistraat 42
Ma Baker eten drinken bakker Grote Spuistraat centrum Dordrecht

Delicatessenwinkel Foodnerd: waar je alles kunt proeven

Wat krijg je als je twee foodnerds bij elkaar zet? De winkel Foodnerd! Het echtpaar Marnix en Stephanie de Wit is gek op goed eten en wilde samen een plek creëren waar je de lekkerste producten kunt ontdekken én inspiratie kunt opdoen voor in de eigen keuken. Zodra je binnenkomt, zie je een breed aanbod aan producten, zowel lokaal als uit het buitenland. Je kunt deze ter plekke proeven, bijvoorbeeld op een broodje of een borrelplank, maar er zijn ook zoete lekkernijen zoals pastel de nata, croissantjes en huisgemaakte chocolate chip cookies. Of je neemt ze mee naar huis—vergeet vooral de biologische kaas en boerenkaas niet—want alles wat je bij Foodnerd eet, is ook te koop. “Wij wilden een zaak waar de kwaliteit van de producten centraal staat,” vertelt Stephanie. “Dat je weet waar ze vandaan komen en dat ze een mooie oorsprong hebben. Dat is gelukt! We zijn allebei enorm enthousiast over eten en vinden het geweldig om dit op deze manier met anderen te kunnen delen.”

Foodnerd, Voorstraat 334
Foodnerd eten drinken Voorstraat centrum Dordrecht (3)

More news from the city!

View all
Uitgelichte afbeelding reel Couple's Café
Food & Drink
Videos

HOTspot Alert: Couple's Café

17 september 2024
Festival voor de Vloed 4
Blogs
Event & activities
Kids

Ben jij klaar voor de vloed?

16 september 2024
Stadshotel Steegoversloot Christa's Cookies high tea eten drinken Dordrecht (1)
Do
Event & activities
Kids
News
Discover

Nieuwste editie Dordrecht Maggezien #4

11 september 2024
Uitgelichte afbeelding reel Bilderhof
Do
Food & Drink
Videos

Hidden wine gem!

05 september 2024
Video Pluktuin Dordrecht
Kids
Nature
News
Videos

Pluktuinseizoen van start

22 augustus 2024