Kenmerken van de Romantiek werken tot vandaag door in de kunsten en samenleving
Regie: – Acteurs: Simona Schama
Lengte: 120 minuten – Taal: Engels
– Ondertiteling: Engells
Cinema Liberté! is een serie speelfilms als randprogramma bij de grote gelijknamige tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Het toont het werk van de Dordtse schilder Arij Scheffer en zijn tijdgenoten van de Franse Romantiek. Dit tijdperk (1820-1850) kenmerkt zich door een hernieuwde strijd voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. De individuele en creatieve mens krijgt meer ruimte. En de natuur wordt gekoesterd. Dit gedachtegoed uit zich in allerlei kunsten en werkt nog door tot in onze huidige tijd.
Deel 2 van de serie is een duo van documentaires van de befaamde Britse denker en schrijver Simon Schama. Hij ontrafelt de tijdgeest van de Romantiek en laat zien hoe die in de eeuwen erna blijft doorwerken, zowel in de kunsten als in de samenleving. Met hulp van uiteenlopende bekende en minder bekende kunstenaars en experts, o.a. David Attenbourough,Testament, P-Boy.
Passion of the People (59 min) stelt de aantrekkingskracht van vrijheid en rebellie centraal. Eugene Delacroix creëerde zijn iconische schilderij waarin hij het verlangen naar vrijheid en de strijd om het te verkrijgen verenigde. Dit kunstwerk voedde vervolgens het revolutionaire elan. De kunsten hebben kracht en invloed op het elan en gedrag van het volk. Dat geldt nog altijd, zoals graffiti en hip-hop de vrijheidsdrang van Afro-Amerikanen hebben gediend.
The Chambers of the Mind (59 min) belicht een andere kern van de Romantiek: de herwaardering van de individuele en creatieve mens. Schrijver Victor Hugo (LesMisérables) speelt een hoofdrol in het verhaal. Hij trok zich terug op Guernsey, weg van de onderdrukkende systemen en de verstikkende logica van het Parijse stadsleven, en tekende zijn hoof leeg. Hier ontstaat de psycho-analyse, het onderzoek naar de geheime, diepere lagen van de menselijke ziel.
Simon Schama beschouwt zo de idealen van de Franse Romantiek en hun interactie met de kunsten en de samenleving.