In het kader van de jaarlijkse Henri Nouwen-lezing leest Ton Delemarre voor uit ‘Als de lente wint’ van Leoni Jansen.
Henri Nouwen werd geboren in Nijkerk. Zijn vader (1903-1997) heette Laurent J.M. Nouwen en zijn moeder (1906-1978) Maria Ramselaar. Na de voorbereidende priesteropleiding aan het kleinseminarie in Apeldoorn, en een priesteropleiding aan het grootseminarie te Driebergen en Rijsenburg werd Nouwen op 21 juli 1957 door aartsbisschop Alfrink in de Sint-Catharinakathedraal tot priester gewijd.
Nouwen studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en schreef talrijke spirituele werken in het Nederlands en het Engels. Hij was een tijd lang missionaris in diverse landen in Latijns-Amerika. Hij doceerde in de Verenigde Staten aan de University of Notre Dame, Yale University en Harvard University. Tijdens zijn studie was hij tevens aalmoezenier bij de Koninklijke Landmacht en voer hij als geestelijke mee op de Holland-Amerika Lijn. In maart 1965 nam Nouwen in de Verenigde Staten deel aan de Mars van Selma naar Montgomery, die werd geleid door Martin Luther King.
Een ontmoeting met de Canadees Jean Vanier, grondlegger van de L’Arche gemeenschappen, opende zijn ogen voor de zorg voor en het leven met gehandicapten. In 1986 ging hij dan ook werken als pastor in een van de gemeenschappen, L’Arche Daybreak in Richmond Hill, Canada. Hier wordt een thuis geboden aan mensen met een verstandelijke beperking. In deze gemeenschap leerde Nouwen Adam kennen, een meervoudig gehandicapte jongeman. Nouwen ging helpen met de verzorging van hem en werd zijn vriend. In 1996, na het overlijden van Adam en vlak voor zijn eigen dood, schreef hij het boek Adam, God’s Beloved.
Ook verbleef Nouwen enkele maanden in een Canadees klooster om “van binnenuit” het monnikenleven te kunnen beschrijven: Vreemdeling in het paradijs, 1988. In 1992 trad hij op als gastpredikant in de Crystal Cathedral in Garden Grove, Californië, voor het programma Hour of Power. Hij hield daar drie preken met als overkoepelend thema: “U bent geliefd”. De in 1997 opgerichte Henri Nouwen Stichting houdt zijn gedachtegoed in leven.