Hoogwaterroute Dordrecht
Inspiratie & tips

70 jaar Watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari is het 70 jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met de grootste natuurramp van de 20ste eeuw: de Watersnoodramp.

Door een zware storm in combinatie met springtij breken de dijken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Mensen en dieren verdrinken, huizen spoelen weg. 1836 mensen komen te overlijden, duizenden zijn dakloos.

70 jaar Watersnoodramp

Waterstand 3,73 meter boven NAP

De waterstand steeg in Dordrecht naar +3,73 meter boven NAP. Desondanks waren de gevolgen voor de stad minder groot dan op andere plekken. Dat was echter geen toeval: in Papendrecht en Sliedrecht braken de dijken langs de Merwede. Het water stroomde de Alblasserwaard in. Boeren brachten hun vee naar hoger gelegen gebieden en zandzakken werden gevuld om de huizen te beschermen tegen het hoge water.

Watersnoodramp Wijnstraat geschiedenis centrum Dordrecht

Met gevaar voor eigen leven: een grote ramp voorkomen

Ook de dijk bij de Dordtse kil brak en dat had enorme gevolgen voor de Hoeksche Waard: 137 inwoners vonden de dood. Toch is de situatie in Dordrecht zeer kritiek geweest. De Zeedijk en Noordendijk vormden de hoofdwaterkering van Dordrecht. Omwonenden zagen in de vroege ochtend van 1 februari het water over de Zeedijk (ter hoogte van Stadspolders) slaan. De dijk stond op punt van bezwijken. Omwonenden spoedden zich naar de inmiddels afgekalfde dijk en vulden duizenden zandzakken om de dijk te verstevigen. Met gevaar voor eigen leven wisten de Dordtenaren de dijk te redden en zo een grote ramp weten te voorkomen.

Watersnoodramp Noordendijk geschiedenis Dordrecht

Water:een bepalende factor

Water is tot op de dag van vandaag nog altijd de bepalende factor in dit gebied. Dordrecht ligt midden in de delta en dan ook nog eens op het laagste punt. De Voorstraat is de laagstgelegen zeedijk van Nederland en zou eigenlijk een meter moeten worden opgehoogd.

Hoogwaterroute Dordrecht

Zandzakken en vloedschotten

Door de afsluiting van het Haringvliet, met de bouw van de Maeslantkering, is het gevaar vanuit zee een stuk kleiner geworden. Aan natte voeten valt echter niet altijd te voorkomen. Dreiging vanuit de rivieren blijft bestaan. De afgelopen veertig jaar kwam het water tientallen keren boven de grens van 2 meter boven NAP uit en stroomde het water de kades op. Met zandzakken en vloedschotten proberen bewoners van het historisch havengebied de overlast van hoogwater te beperken.

Hoogwater Dordtevaar Wijnbrug centrum Dordrecht

Hoogwaterwandeling en podwalk

De Hoogwaterwandeling Dordrecht neemt je mee langs punten waar het water soms een vriend en soms een vijand is. De route is gratis te downloaden:indordrecht.nl/routes/hoogwaterroute.

De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp een vierdelige documentaireserie gemaakt onder de titel “Het water komt”. In aanvulling op deze goed bekeken serie is er een podwalk app gelanceerd “Het water komt”. Éen van de historische waterwandelingen vindt plaats in Dordrecht. De app is gratis te downloaden in de App-store of Play-store.

Podwalk App Het Water Komt Dordrecht

Meer nieuws uit de stad!

Bekijk alles
Distilleerderij Rutte proeverij horeca drinken cocktail Vriesestraat lente Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Evenement & activiteiten

Proef de herfst!

12 november 2024
Uitgelichte afbeelding reel Cultuur
Cultuur
Evenement & activiteiten
Kids
Video's

Stad vol (cultuur)verrassingen!

06 november 2024
No33 Basic Luxury winkelen damesmode Vriesestraat centrum Dordrecht (2)
Blogs
Winkelen

Nieuwste (herfst)mode

05 november 2024
Brocante in de Grote Kerk Dordrecht
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Eropuit in november!

01 november 2024
Cultuur
Video's

LIBERTÉ! in Dordrechts Museum

30 oktober 2024
The Nest Mindfull yoga studio centrum Dordrecht (1)
Blogs
Cultuur
Eten & Drinken
Nieuws
Winkelen

Nieuws uit de stad #33

28 oktober 2024