Park Merwestein - Dordrecht
Inspiratie & tips

Buiten bijtanken!

De herfst is bij uitstek het moment om naar buiten te gaan en te genieten van de mooie natuur.

Het stadspark Merwestein

Het is het seizoen van kastanjes, eikels en paddenstoelen zoeken. Van blaadjes schoppen in het bos en plassen stampen. Als gevolg van de aangescherpte coronaregels zitten we nog meer thuis en is het des te fijner om even buiten bij te tanken in de frisse buitenlucht. Dus ga lekker naar buiten en geniet van de uitbundige geuren en kleuren van de herfst!

In Dordrecht hebben we ruim twintig parken, natuurgebieden en landgoederen. Genoeg plekken waar je de natuur kunt beleven. Nabij het centrum vind je park Merwestein. Hierbij wat feiten, weetjes en mooie beelden van dit gezellige stadspark.

Park Merwestein kinderen Dordrecht

Feitjes & weetjes

Wist je dat Park Merwestein het oudste park van Dordrecht is? Het park is ontstaan uit een oud landgoed genaamd Merwestein. Het is opgekocht door een Dordts comité dat er een openbaar stadspark van heeft gemaakt. In 1884 werd de gemeente Dordrecht de eigenaar van het landgoed. In de villa op het landgoed hebben verschillende burgemeesters gewoond.

In de tweede wereldoorlog bezette de Duitse Wehrmacht de villa. Tijdens een bombardement is een groot deel van Park Merwestein verloren gegaan, waaronder de villa met Koetshuis en veel bomen. Op de plek waar vroeger de villa stond staat nu het herdenkingsmonument de Levensboom. Hans Petri heeft dit kunstwerk gemaakt als herinnering aan de kracht van de mensen om de oorlogsherinneringen te overwinnen. In het noorden van het park ligt een slingerend pad van houtsnippers langs bomen en struiken. Otto van der Linden heeft in 1885 op die plek een natuurlijke tuin aangelegd naast zijn villa. Deze ruige groenstrook wordt het Bos van Staring genoemd en is tegenwoordig vrij toegankelijk.

Park Merwestein - Dordrecht

Wat is er te doen?

Er is een fijn aangelegd wandelpad zodat je rustig een rondje kan lopen om te genieten van het park. Overal staan bankjes om even bij te komen. Je mag de hond meenemen aan de riem (er zijn gratis hondenpoepzakjes bij de ingangen). Er is een leuke speeltuin met klimtoren, schommels, glijbaan, wipkip en zandbak. Maar er zijn ook genoeg plekken om de natuur te ontdekken, op takken te klimmen en naar dieren te kijken. In de dierenweide loopt een groep damherten die worden gevoerd door de medewerkers van de gemeente. Het is niet toegestaan om ze zelf te voeren omdat ze daar ziek van kunnen worden.

Verder zie je in het park diverse soorten eenden, zwanen en ganzen die je wel mag voeren. En er staat een volière met zebravinken. Omdat Park Merwestein zo oud is staan er ook veel oude bomen. Stichting Park Merwestein heeft met behulp van nummers op tegels een bomenroute uitgezet. Hiermee kun je per boom zien wat voor soort het is en wat de leeftijd is. Deze route is te verkrijgen via Stichting Park Merwestein, bij VVV Dordrecht en op de website.

Park Merwestein - Dordrecht

Bekijk de andere parken in Dordrecht

Parken

Wantijpark

Baden-Powellaan 1
Attracties
Nationaal Park de Biesbosch
Toeristische Overstappunt (TOP)

Nationaal Park de Biesbosch

Baanhoekweg 53
Parken
Speeltuinen

Weizigtpark

Van Baerleplantsoen 30
Nationaal Park de Biesbosch
Buitenlocaties

Nieuwe Dordtse Biesbosch

Noorder Elsweg
Buitenlocaties

De Elzen

Noorderelsweg 6A
Parken
Buitenlocaties

Sterrenburgpark

Ter hoogte van Copernicusweg