Grote Kerk Dordrecht Avond Drone
Inspiratie & tips

Leuke winkels voor lange avonden

De dagen worden korter en (onstuimig) herfstweer houdt ons weer steeds meer binnen. Bang dat je je thuis gaat vervelen? De volgende winkels bieden meer dan genoeg inspiratie om regenachtige dagen te overleven.

Cocoonen met een boek


De lange avonden lijken gemaakt om met een goed boek op de bank te kruipen. Bij boekhandel de Nieuwe Bengel kun je al meer dan vijftig jaar terecht voor niet alleen de mooiste literatuur en poëzie, maar ook voor boeken over geschiedenis, kunst, fotografie, cartografie, auto’s, kook- en muziekboeken.

“We proberen met ons aanbod zo laagdrempelig mogelijk te zijn,“ vertelt Gerrit-Jan Kruidenier, eigenaar van de onafhankelijke boekwinkel. Doordat hij zelf kan bepalen wat hij inkoopt en ook zelf boeken importeert, kom je hier naast populaire literatuur ook heel bijzondere boeken tegen. Kruidenier: “De winkel beweegt mee met wat de klanten willen en wat wij zelf bijzonder vinden.”

Of dwaal met Het goede leven: Hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd van Annegreet van Bergen af naar vroeger. “Het is nostalgie, maar niet in de zin van ‘vroeger was alles beter’,” aldus Kruidenier. “Het gaat meer over kleine dingen die veranderd zijn: wat we eten, dat je bijna nooit meer een vrouw bij een man achterop de fiets ziet, of was die in de wind hangt te wapperen.“ Een boek vol anekdotes en observaties die gegarandeerd voor veel ‘O ja, weet je nog?’-momenten zullen zorgen.

Liever een meeslepend historisch verhaal? Duik dan op de bank met Musch van Jean-Marc van Tol. Dit eerste deel van de Johan de Witt-trilogie is gebaseerd op de briefwisselingen van de Dordtse raadspensionaris. Kruidenier: “Een geweldig geschreven boek en extra leuk voor Dordtenaren, want als lezer bevind je je echt in het Dordrecht van 1650.”

Lees meer over Boekhandel de Nieuwe Bengel

Boekhandel De Nieuwe Bengel - Dordrecht - Vriesestraat - boeken

Voor het ultieme thuisbioscoopgevoel

Zin om een filmpje te pakken, maar het regent pijpenstelen? Blijf dan lekker bankhangen en creëer thuis je eigen bioscoopgevoel met vers gepopte popcorn van Allenbrand’s Gourmet Popcorn.

Halverwege de Voorstraat word je bij nummer 284 naar binnen gelokt door de verleidelijke, warme geur van verse popcorn. Een jaar geleden openden de Amerikaanse Joshua Allenbrand en zijn vriendin Mirjam hier de deuren van de eerste Amerikaanse popcornwinkel in Nederland. De mais wordt gepoft waar je bij staat – verser kan niet! En Amerikaanser ook niet, want Joshua groeide op tussen de gepofte mais dankzij zijn ouders die al bijna een kwart eeuw een popcorn-foodtruck runnen.

Warme najaarssmaken
En denk vooral niet dat je keuze beperkt is tussen ‘gewoon’ zoet en zout. Wat dacht je bijvoorbeeld van de door Joshua’s moeder bedachte smaak Snickerdoodle: lekker herfstig met een vleugje kaneel en ondertonen van vanille en boter. Zoetekauwen kunnen verder hun hart ophalen aan de smaken Stroopwafel, Caramel Coffee en Red Velvet Cake.

Ben je meer van het hartige? Duik dan op de bank met een bak Cheddar Cheese popcorn, Butter & Salt of, om het echt een beetje warm te krijgen, de licht pittige Jalapeño Chilli Cheese. Kun je niet kiezen tussen zoet of hartig, dan kun je altijd nog gaan voor de Caramel & Cheddar Cheese mix, Caramel Sea Salt of de originele Kettle corn, naar het geheime recept van Joshua’s vader, waar het een kwart eeuw geleden in Kansas allemaal mee begon.

Lees meer over Allebrand’s Gourmet Popcorn
Allenbrand's Gourmet Popcorn

Stille films in boekvorm

Stripwinkel Sjors is al meer dan 40 jaar een begrip in stripboekenland. Eigenaar Ineke Horst: “Strips zijn beeldend. Het raakt. Het zijn eigenlijk stille films in boekvorm.”

Velen denken bij strips toch vooral aan Donald Duck, Suske & Wiske of Kuifje. Als je met dat idee Stripwinkel Sjors binnenstapt, gaat er werkelijk een wereld voor je open, want er is zo veel meer! Net als bij gewone leesboeken, is er ontzettend veel variatie. Naast Fantasy, actie, avonturenverhalen en Japanse manga’s, zijn er ook hele arty stripboeken, historische strips, stripverhalen over politiek en prachtige grafische romans. Stripboeken vol humor, maar ook over zwaardere onderwerpen als depressie, dementie, pesten, burn-out, eetstoornissen, en prachtige verhalen over liefde en vriendschap.

Lust voor het oog
Bij Sjors vind je ze uit alle hoeken van de wereld en voor alle leeftijden. De ruim 40.000 strips doen je duizelen. Behalve leuk om te lezen, zijn ze vaak ook bijzonder mooi. Zo verbeeldt Pablo Auladell op schitterende wijze in ruim 300 pagina’s het beroemde gedicht Paradise Lost van de 17e-eeuwse dichter John Milton.

Muziekstrips
“Ook zijn er bijvoorbeeld strips over muziek,” vertelt Horst. “Van Jazz en The Beatles, tot André Hazes en Kiss. Het kan een biografie van de artiest of band zijn of nummers die worden verbeeld, zoals bijvoorbeeld de Murder Ballads van Nick Cave.”

Lees meer over Stripwinkel Sjors

Stripwinkel Sjors

Tot diep in de nacht rond de keukentafel

Zoek je iets actievers voor de donkere avonden, wandel dan eens binnen bij 4 Your Games, dé speciaalzaak voor bord-, kaart- en dobbelspellen. Als je nog niet spelletjesverslaafd bent, dan word je het hier wel. “Wij verkopen plezier en gezelligheid.”

Aan de hand door spelletjesland
Met alleen al ruim 1800 titels aan bordspellen slaag je hier altijd. Maar waar moet je beginnen met zoveel keuze? “Wij nemen je als het ware aan de hand mee door spelletjesland,” vertelt eigenaar Maico Paschold. “Door de juiste vragen te stellen, komen we altijd bij een spel uit dat echt bij je past.” Van simpele kaartspellen, gezellige familiespelletjes en spelletjes voor twee, tot uitgebreide strategiespellen. Games voor een kort partijtje, tot spellen waar je je met gemak een volle dag in kunt verliezen. Van kleine spelletjes die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt, tot complexe bordspellen waarbij je hele werelden bouwt. Je vindt het er allemaal.

Spelavonden
Maar wat als er niemand met je wil spelen? Schuif dan gezellig aan bij de populaire wekelijkse spelavonden. De woensdag- en vrijdagavond staan in het teken van het spel Magic: The Gathering. Ook voor bordspelletjes ben je er op vrijdagavond aan het juiste adres. De toegang is gratis en er is plek voor ruim vijftig personen, dus er is altijd wel een plekje voor je vrij. Zo gaat dat bij 4 Your Games: voor je het weet heb je er niet alleen een nieuw spel bij, maar ook een nieuwe hobby.

Lees meer over 4 Your Games

 

4 Your Games

Voor zoete kinderen op druilerige dagen

Bij Intertoys vind je alles om eventuele regenachtige dagen voor kinderen voorbij te laten vliegen. Nergens in Dordrecht vind je zo veel speelgoed bij elkaar.

Van knisperboekjes en knuffels voor de allerkleinsten tot hippe tiener ‘toys’, van de laatste trends in speelgoedland, bordspelletjes en Barbies, tot houten speelgoed, boeken en knutselspullen. “Het assortiment is zowel heel breed als uitgebreid,” vertelt filiaalmanager Nathalie Duijzer. “Van de grote merken vind je hier niet enkele producten, maar echt de complete lijn.”

In alle rust winkelen
Menig kind staat zich dan ook te vergapen voor zo’n wand vol bijvoorbeeld Playmobil. Van brandweerkazernes en stoere riddertaferelen, tot settings met prinsessen en elfjes: het merk heeft voor iedereen wel wat. Duijzer: “Heel populair is de ‘Spirit’-lijn, rondom het paardenmeisje Lucky die in het Wilde Westen met haar vriendinnetjes en paarden allerlei avonturen beleeft.”

Vrienden- & Familiekoopavond
Omdat het soms lastig is om aan een doos te zien wat je precies met het speelgoed kunt doen, organiseert Intertoys speciale Vrienden- & Familiekoopavonden waarop allerlei speelgoed wordt gedemonstreerd. Behalve handige (en leuke!) demonstraties, krijg je deze avonden ook nog eens 15% korting op speelgoed.

Lees meer over Intertoys

Intertoys Dordrecht