Het is stil in de Dordtse binnenstad. Toch gebeurt er nog van alles. Het blijft bruisen bij nieuwe en bestaande Dordtse ondernemers met mooie initiatieven en ontwikkelingen als resultaat.
Door de lockdown en de noodgedwongen sluiting van niet-essentiële winkels zijn er veel minder mensen op straat. Natuurlijk hebben zij net als iedere ondernemer last van de beperkende maatregelen, maar het vertrouwen in de toekomst overheerst. Vanaf nu wordt het alleen nog maar beter!
Vorig jaar mei startte Jacob van Poppel met JAAPevents. Met zijn sloep Mevrouw De Wit biedt hij vaartochten en arrangementen door de historische binnenstad of de Biesbosch aan, geschikt voor allerlei gelegenheden variërend van teamuitje tot vrijgezellenfeest. Het toeval wil dat Pim Baan hetzelfde gat in de markt en ongeveer tegelijkertijd van wal stak met Sloep Dordrecht met zijn Hanneken: een vergelijkbare boot als Mevrouw De Wit. Lang verhaal kort: de twee jonge enthousiaste ondernemers, beiden begin 30, bundelen de krachten en gaan samen verder onder een nieuwe naam; DRIJF Dordrecht.
“We starten met drie boten, onze oude sloepen aangevuld met de veel grotere voormalige reddingssloep ’t Zwarte Schaap die we hebben opgeknapt”, vertelt Jacob over de toekomstplannen. “Deze boot is bij uitstek geschikt voor de wat grotere groepen. Met de Dordtse horeca maken we afspraken voor nieuwe arrangementen zoals wijnproeverijen, lunches, of borrelen aan boord. Als corona het toelaat, starten we in april om in mei weer volop de mooiste tochten te maken.”
Na acht jaar in de Vriesestraat is Fier, de skateshop met een ruim assortiment aan bekende merken als OBEY, Nike en Carhartt, sinds kort gevestigd aan de Voorstraat 222 naast de voormalige Berckepoort. Net als de vorige locatie is het prachtig verbouwd met minimale middelen door Zev van Sluysdam, één van de twee compagnons, tevens timmerman. Arjan van Biemen is de andere compagnon. Samen met zijn vriendin en pasgeboren zoontje woont hij boven de zaak. Het is een kooppand waardoor hij ook zijn eigen huurbaas is. De aanleiding van de verhuizing heeft hiermee te maken, het ging over de toekomstbestendigheid van Fier.
“Een vriend vroeg ons een tijd geleden of we konden beloven dat Fier altijd blijft bestaan. Als we dat konden, zou hij een tatoeage van Fier laten zetten. Goede vraag vonden we dat. Dat willen we zeker, maar hoe doen we dat? Zelf een pand kopen in plaats van huren was onze conclusie. De nieuwe locatie is iets kleiner, maar nog steeds mooi en klaar voor de toekomst. De afgelopen jaren hebben we een grote trouwe klantenkring opgebouwd die gelukkig ook online blijven kopen. Toch hopen we snel een grote feestelijke opening te organiseren waarbij de hele wereld kan zien waar wij zo trots op zijn.”
Alaa Aldeen is een beroemd personage in het oosten, in Nederland bekend als de hoofdpersoon in het 1001 nachtsprookje Aladdin en de Wonderlamp. Met de geest uit deze lamp laat Aladdin wensen vervullen. Voor Mohamad Ammar en zijn echtgenote, sinds 2015 in Nederland, staat dit symbool voor hun kersverse restaurant aan de Voorstraat 441: de heerlijkste Syrische gerechten op tafel toveren. Daar slagen ze vooralsnog bijzonder goed in afgaand op de reacties van hun klanten en vrienden waar ze vaak voor koken. Stuk voor stuk zijn ze enthousiast over de Syrische keuken met veel vegetarische gerechten, de verse producten, zelfgemaakte koekjes, pizza’s en nog veel meer. Sterker nog: mede op aanraden van Nederlandse vrienden zijn ze op het idee gekomen om met Alaa Aldeen te beginnen, het eerste Syrische restaurant in Dordrecht.
“Naast bestellen en zelf afhalen kun je ook een bestelling plaatsen via Thuisbezorgd. De periode na corona zien we met vertrouwen en vol plannen tegemoet. We gaan de hele dag open voor ontbijt, koffie met wat lekkers, lunch en diner. Bovendien gaan we heel veel nieuwe gerechten proberen. Wij zetten Syrië met liefde op de Dordtse kaart.”
Shirwan Kadir mistte de klanten en de klanten mistten hem. Om die reden opende de ervaren opticien in december zijn splinternieuwe en grondig gerenoveerde zaak Optiek Dordrecht aan de Voorstraat 271. In 2017 stopte hij na dertien jaar met zijn vestiging van Specsavers in de Dordtse binnenstad. Parttime lesgeven, al sinds 2004, aan de optiekopleiding van Da Vinci Dordrecht is hij altijd blijven doen. Dat doet hij overigens nog steeds, maar nu samen met de optiek. Een perfecte combinatie, volgens Kadir. “Het is fantastisch om kennis over te brengen over het vak waar ik van hou en het daarnaast ook zelf uit te oefenen.
Veel van mijn vroegere klanten vroegen de afgelopen jaren wanneer ik weer zou starten en nu is het zover. Zij weten mij ook alweer te vinden. Om nieuwe klanten te bereiken is dit een moeilijke tijd. Veel dingen liggen stil terwijl mond-tot-mondreclame het allerbelangrijkste is in mijn vak. Ogen zijn zulke belangrijke organen. Ik vind het een uitdaging om een oplossing te vinden voor bijzondere situaties, bijvoorbeeld als het gaat om moeilijke ogen of speciale (harde) lenzen. Het is geweldig als het uiteindelijk toch lukt. Ook al is het nu lastig, ik beschouw het als een beproeving. Vanaf nu wordt het alleen maar beter.”
Sinds 21 januari is de bubble tea terug van weggeweest. Surinaams-Chinees restaurant Happy Lin, aan de Voorstraat 282, verkoopt maar liefst 18 smaken variërend van aardbei, mango tot chocola. Het uit Taiwan overgewaaide drankje kenmerkt zich door de kleine taaie balletjes onderin het zoete drankje en de schuimlaag bovenop ontstaan door het schudden.
Vooral bij jongeren valt bubble tea in de smaak, zo ook bij de drie kinderen van één van de medewerkers van Happy Lin. Zij vertelt dat haar kinderen van 18, 20 en 21 jaar en hun vrienden zelfs naar Rotterdam gingen om de volgens hen superlekkere bubble tea te kopen. Dit om de simpele reden dat het in Dordrecht niet te krijgen was. Waarom dan niet bij Happy Lin aanbieden? Het is een trendy aanvulling op de overige Surinaamse-Chinese gerechten als broodjes en soepen die Happy Lin verkoopt. Door corona is het op dit moment alleen mogelijk om af te halen. Dat geldt uiteraard ook voor de bubble tea. Voor € 3,50 geniet je van een bubble tea helemaal op maat en naar eigen smaak.