Weizigt Aquarama Dordrecht (3)
Inspiratie & tips

Weizigt en de wonderen van het waterleven

Aan de voorzijde van het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt wordt nu nog hard gewerkt, maar het gaat absoluut mooi worden. Het bouwproces gaat snel bovendien. Eva Baars, adviseur Communicatie en Projecten bij het duurzaamheidscentrum, vertelt enthousiast over de uitbreiding die op dit moment in volle gang is. Het doel: meer water en groen en een meer open en vriendelijkere uitstraling. “Het water aan de voorkant wordt doorgetrokken zodat het Aquarama op een soort eilandje komt te liggen, beter in beeld en bereikbaarder dan eerst het geval was. Door de vlonder bij de poel kun je lekker dicht bij het water komen. Ook komen er loopplanken over het water zodat het Aquarama van verschillende kanten toegankelijk is. Een watertunnel onder de loopplanken zorgt ervoor dat de waterdiertjes helemaal vrij rond kunnen zwemmen. In de greppels op het terrein komen niveauverschillen, die vangen het regenwater op.”

Het duurt nog even voor alles in volle glorie te bewonderen is, maar het wordt heel mooi!
- Eva Baars

Natuurvriendelijke oevertuin

Weizigt krijgt er een groot stuk tuin bij. Het hek en de muur aan de voorkant, aan de kant van het Koetshuis en Aquarama, gaan weg zodat de entree vriendelijker wordt. Het water vormt straks de natuurlijke afbakening van het terrein. Van het zand van de grond die vrijkomt bij de werkzaamheden worden blokken geperst. Deze blokken worden vervolgens opgestapeld tot een wand, een zogenaamde GEOWALLÓ, rondom het Aquarama. Dit is een techniek van NETICS. Het nieuwe stuk wordt als geheel ingericht als een natuurvriendelijke oevertuin. Extra water betekent ook extra oever. “Ook daar is over nagedacht”, vertelt Eva. “De oevers zijn gemaakt van kokosrollen voor begroeiing. In deze kokosrollen zitten kleine plantjes die uiteraard nog moeten groeien. De natuur moet nog wel zijn gang gaan. Het zal nog even duren voordat deze nieuwe begroeiing in volle glorie te bewonderen is.”

Weizigt werkzaamheden Aquarama Dordrecht

Grote herinrichting Weizigtpark

“We bieden onze bezoekers straks een extra stuk tuin met een ander thema dan de rest van het terrein. Het extra terrein is qua faciliteit een aanvulling op het bestaande aanbod, specifiek gericht op het leven in het water. Zoals de moestuin een faciliteit is, is de oevertuin dat straks ook. Het is echt iets nieuws en daar zijn we best trots op. Overigens staat onze verbouwing niet op zich. Het is een onderdeel van de grote herinrichting van het hele Weizigtpark die in een later stadium plaats zal vinden. Het park wordt helemaal nieuw ingericht en aantrekkelijker gemaakt met onder andere bredere fietspaden. We willen ons graag meer verbinden met het park en doen dit al door bijvoorbeeld speurtochten uit te zetten in het park.”

Weizigt Aquarama Dordrecht (2)

Waterspeurtocht in het park

Om alvast in de waterstemming te komen, kun je de Waterspeurtocht in het Weizigtpark lopen. Deze is uitgezet in het kader van de Week van Ons Water in oktober, maar is er ook nog in november. Aan het toegangshek van Weizigt, aan de kant van het Koetshuis, hangt een bakje met de speurbladen. Hierop staan de watervragen. De antwoorden zijn te vinden op de veertien druppels die verspreid in de bomen van het park hangen. Ook zijn er enkele doe-opdrachten. Jonge kinderen kunnen aankruisen welke waterplaatjes ze tegen zijn gekomen. Je kunt op het speurblad zelf nog een watertip schrijven. Degene met de tofste watertip maakt kans op een wateruitstapje voor het hele gezin!

Weizigtpark Dierenspeurtocht Dordrecht

Weizigt en de wijk

“Met de uitbreiding en een meer open uitstraling hopen we ook meer wijkbewoners te verwelkomen. Het wordt echt prachtig en dat willen we graag delen met de wijk. Het duurt natuurlijk nog even voor het echt af is, maar de start is er. Uiterlijk eind november is het klaar en vanaf dat moment wordt het alleen nog maar mooier en groener.”

Meer Weizigt
Weizigtpark speeltuin park Dordrecht

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Lichtspoor Biesbosch Biesboschcentrum Dordrecht
Blogs
Evenementen
Voor kids

Voor in je agenda: aangename (lente!)uitjes

01 maart 2024
Huiswaard - wandelaars - Nationaal Park de Biesbosch
Blogs
Wandelen

Maak een frisse winterwandeling

21 februari 2024
De Elzen speelbos kinderen gezin natuur Dordrecht (2)
Blogs
Evenementen
Voor kids

Yes, voorjaarsvakantie!

15 februari 2024
Banner foto home indordrecht Coffeelicious reel
Eten & Drinken
Video

Comfort food bij Coffeelicious

13 februari 2024
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug
Blogs
Evenementen

Valentijnsdag in de stad

08 februari 2024
Blogs
Evenementen
Nieuws
Voor kids

Trek je agenda maar

01 februari 2024