Festival voor de Vloed Dordrecht 2024 Straattheater
Inspiration & tips

Klaar voor het stormseizoen
met Festival Voor de Vloed

Dordrecht viert dat de stad klaar is voor het stormseizoen met Festival Voor de Vloed. De stad, gelegen als eiland tussen de rivieren, heeft een rijke geschiedenis van waterbeheer. Eeuwenlang werden polders ontgonnen, maar soms sloeg het water terug, zoals tijdens de Sint Elisabethsvloed. Ondanks de voortdurende verbeteringen aan dijken en waterbeheer blijft de kans op overstromingen reëel. Tijdens het festival leer je meer over waterveiligheid en wat je kunt doen bij een overstroming. Maar bovenal vieren we dat Dordrecht klaar is voor de vloed!

Van 21 sept. t/m 1 okt. bruist de binnenstad van activiteiten zoals straattheater, lezingen, excursies en de Hoog&Droog zolderroute.

Klaar voor de vloed

Tijdens het festival werkt de stad in tien dagen toe naar de start van het stormseizoen op 1 oktober. De grote aftrap is op zaterdag 21 september, gevolgd door diverse activiteiten in de stad. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta. “Er gebeurt een hoop,” zegt Wouter Sieuwerts, artistiek leider van het festival. “Het belangrijkste is dat we samen ontdekken hoe water ons verbindt. Met Festival Voor de Vloed maken we water weer een centraal thema in de stad, zodat Dordtenaren op een leuke manier nadenken over waterveiligheid en hoe we hier samen aan kunnen bijdragen.”

Festival voor de Vloed 4

Zandzakken, zeedieren en bevers

Bereid je voor op de vloed met allerlei activiteiten. Op zaterdag 21 september brengt pop-up straattheater het leven met hoogwater op een ludieke manier in beeld. Je kunt busjes met zandzakken zien rondrijden, onderwaterdieren door de straten zien zweven of bevers een dam zien bouwen over een winkelstraat. Het straattheater is door de hele binnenstad te vinden, op het Hof kun je samen met je kinderen deelnemen aan het officiële Redders van Dordt Bootcamp. Hier vind je ook meer informatie over het stormseizoen, maak je kennis met de veiligheidsdiensten en leer je meer over het werk van waterschap Hollandse Delta en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Wil je ervaren hoe het zou kunnen zijn om te schuilen tijdens een overstroming? Doe dan mee aan het culturele Hoog&Droog programma, waarbij je met een klein groepje ‘vluchtelingen’ historische zolders in het centrum bezoekt.

Festival voor de Vloed 2

Van rondvaarten tot vloedschottentest

Vanaf de aftrap zijn er tot en met 1 oktober nog veel meer activiteiten. Met het doorlopende randprogramma leer je alles over het stormseizoen en het belang van voorbereiding. Dit doe je met rondvaarten, stadswandelingen en tours. Basisschoolkinderen kunnen deelnemen aan het Redders van Dordt Bootcamp. Voor volwassenen is er een speciale informatieavond waarin het waterschap en de gemeente uitgebreid informeren over de uitdagingen waar de stad voor staat, of je kunt meekijken tijdens de jaarlijkse officiële vloedschottentest.

Ontdek het hele programma
Festival voor de Vloed 5

More news from the city

View all
Uitgelichte afbeelding reel Couple's Café
Food & Drink
Videos

HOTspot Alert: Couple's Café

17 september 2024
Kade 32 eten drinken terras Houttuinen Nieuwe Haven najaar Dordrecht
Blogs
Food & Drink
News

Nieuws uit de stad #32

13 september 2024
Stadshotel Steegoversloot Christa's Cookies high tea eten drinken Dordrecht (1)
Do
Event & activities
Kids
News
Discover

Nieuwste editie Dordrecht Maggezien #4

11 september 2024
Uitgelichte afbeelding reel Bilderhof
Do
Food & Drink
Videos

Hidden wine gem!

05 september 2024
Video Pluktuin Dordrecht
Kids
Nature
News
Videos

Pluktuinseizoen van start

22 augustus 2024