Voorstraat Noord wandelen winkelen stel Pictura binnenstad lente Dordrecht
Inspiratie & tips

Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar

Pictura heeft altijd centraal gestaan in het Dordtse kunstleven.

In 1774 werd het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht opgericht door Abraham van Strij en drie vrienden. In dit jubileumjaar 2024 vinden diverse tentoonstellingen en activiteiten plaats rond 250 jaar Pictura in Dordrecht.  Een aantal culturele partners in de stad haakt aan met eigen evenementen, in samenwerking met Pictura.

Teekengenootschap Pictura nog springlevend

In 2024 viert Pictura haar 250-jarig bestaan. In dit jubileumjaar 2024 staan veel bijzondere tentoonstellingen en ander moois in de planning. Dordrecht is een schilderachtige stad waar altijd kunstenaars werkzaam zijn geweest. Vanaf 1774 stond het Teekengenootschap Pictura centraal in het artistieke leven van de stad. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars werden lid. Pictura is nog steeds springlevend als podium voor hedendaagse kunst met ruim 130 werkende en 100 kunstlievende leden en acht tentoonstellingen per jaar. Bezoekers krijgen hier de kans om in contact te komen met hedendaagse kunst en de allerlaatste ontwikkelingen in de kunstwereld.

Lees meer over Pictura

Tentoonstelling Gebroeders van Strij

Het Dordrechts Museum viert het 250-jarige jubileum van het genootschap met een tentoonstelling over de Van Strijs en hun belang voor Pictura. Abraham (1753-1826) en Jacob van Strij (1756-1815) behoren tot de beste kunstenaars die rond 1800 in Nederland werkzaam waren. Hun zonnige landschappen en interieurs zijn nog steeds geliefd. De broers uit Dordrecht waren de drijvende krachten achter het Teekengenootschap Pictura, de oudste nog bestaande kunstenaarsvereniging van ons land.

Meer over deze tentoonstelling

Pictura in the Picture

De tekenkunst wordt wel de moeder van alle kunsten genoemd. Daarom viert Het Dordts Patriciërshuis dit 250-jarig jubileum met het exposeren van tekeningen van niet alleen Abraham en zijn broer Jacob van Strij, maar worden er ook werken getoond van wat minder bekende “Picturianen”, die vanaf de oprichting tot ongeveer 1825 in Dordrecht werkzaam waren. Enkele daarvan, zoals J.C. Schotel, Michiel Versteegh, Leendert de Koningh en Martinus Schouman, verwierven evenals de gebroeders van Strij (inter)nationale bekendheid. In de stijlkamers van het museum zijn ook schilderijen in vele genres te zien.

Lees meer over deze expositie

Van Strij wandeling

Dordrecht is een schilderachtige stad waar altijd kunstenaars werkzaam zijn geweest. Vanaf 1774 stond het Teekengenootschap Pictura centraal in het artistieke leven van de stad. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars werden lid. Met deze stadswandeling, die start bij het Dordrechts Museum en eindigt bij het Dordts Patriciërshuis, kom je langs sporen van het leven van deze kunstenaars en wat zij tekenden en schilderden.

Download de route

Meer activiteiten Pictura 250 jaar

Bekijk het hele programma
Voorstraat Noord wandelen winkelen stel Pictura binnenstad lente Dordrecht

Pictura bestaat 250 jaar

Voorstraat Noord wandelen winkelen stel Pictura binnenstad lente Dordrecht

Pictura bestaat 250 jaar

Voorstraat Noord wandelen winkelen stel Pictura binnenstad lente Dordrecht

Pictura bestaat 250 jaar

Expositie

Gebroeders Van Strij

zo 25 feb. 2024 - zo 1 sep. 2024
Expositie

Pictura in the picture

vr 1 mrt. 2024 - do 31 okt. 2024