Locaties

Hofje van de Wilhelminastichting

  • Bouwjaar: 1927
  • Bouwstijl: Delftse en Amsterdamse School
  • Architect: B. van Bilderbeek
  • Oorspronkelijke functie: Arme Vrouwenhof

Op initiatief van het Dordtse echtpaar L.C. van Oldenborgh-Vriesendorp is tussen 1927 en 1930 de Wilhelminastichting tot stand gekomen. Het hof met 33 woningen zijn dusdanig gegroepeerd dat de bewoners het grootste deel van de dag van zonlicht kunnen genieten.

De vrouwenfiguur aan de buitenzijde van de poort, gemaakt door de Haarlemse beeldhouwer Van den Eijnde, draagt op haar handen de symbolen van huis en haard. Aan de hofzijde is het wapen van de stichting te zien, evenals vrouwenfiguren die de ochtend en de avond voorstellen.

De huisjes van de Wilhelminastichting zijn allemaal even groot en zijn met elkaar verbonden door de trap naar de zolder. In de akte van oprichting werd het doel als volgt omschreven: ‚”het verschaffen van vrije woning aan ouden van dagen, behorende tot een protestants kerkgenootschap, van den vrouwelijke kunne, uit den arbeidersstand of kleine middenstand”.

In de loop van de tijd zijn de statuten gewijzigd: ook mannen en echtparen kunnen tegenwoordig een woning huren. Sinds de renovatie in de jaren tachtig is dit echter niet meer gratis.

Ook leuk voor jou?

Monumenten

Biesboschhal

Maasstraat 11
Monumenten

Doelesteyn

Steegoversloot 38
Monumenten

De Uijtsteck

Lombardbrug 1
Monumenten

Riedijksbrug

Riedijksbrug
Monumenten

Engelenburgerbrug

Engelenburgerbrug
Poppodia
Zaalverhuur & Partylocaties
Frans
Borrel
Diner
Lunch
Monumenten
Vergaderlocaties

Stadsbrasserie De Witt

Nieuwstraat 60