Locaties

In de Dolfyn

  • Bouwjaar: 1595
  • Oorspronkelijke functie: winkel

Het pand is in 1595 gebouwd en is van grote historische waarde. Bijzonder zijn de originele winkelluiken in de voorgevel die uniek zijn in Dordrecht. Overdag konden de luien opengeklapt worden voor de verkoop, ‘s nachts werden ze neergeklapt. Het pand heeft een gepleisterde trapgevel en onder het huis bevindt zich een geheel gemetseld gewelf.

Het pand In de Dolfyn staat bekend als spookhuis. Verschillende naoorlogse bewoners hebben een schim van een oude vrouw waargenomen. Dit zou Schoontje Braadbaart moeten zijn, een joodse vrouw die begin jaren veertig gedeporteerd is naar Duitsland. De oude vrouw leefde teruggetrokken in het donkere huis op Voorstraat 8, waarin haar vader jarenlang een winkel had.

Na de oorlog stond het pand lange tijd leeg. Het was dichtgespijkerd, maar toch meenden buren er soms een schaduw te zien. In de jaren zeventig werd het spook door de toenmalige bewoner meerdere keren waargenomen. Er verschenen verhalen in de plaatselijke krant en tal van nieuwsgierigen kwamen kijken naar het spookhuis. Volgens de verhalen is Schoontje ‘s nachts nog op zoek naar de schat die zij ooit in haar huis verborg. De verhalen over Schoontje zijn uitgebreid beschreven in ‘Beeh…! Groot Dordts Verhalenboek’ van Ruben A. Koman.

Vergelijkbare locaties

Cafés
Diner
Hollands
Lunch
Met kids
Monumenten
Pannenkoeken/Poffertjes
Terras

Visser's Poffertjes

Groenmarkt 9
Monumenten

Ambachtshuis Rijkee

Cortgene 7
Monumenten

Voormalige Stoomdrukkerij

Wijnstraat 147-151
Attracties
Monumenten
Streekproducten

Stadsbrouwerij Dordrecht

Buddingh'plein 20
Bed & Breakfasts
Monumenten
Muziekinstrumenten
Overnachten
Vergaderlocaties

De Luthiers

Voorstraat 13
IJssalon
Kinderfeestjes
Koffiebar
Lunch
Monumenten
Ontbijt
Vergaderlocaties

De Remise

Grotekerksbuurt 31b