Locaties

In de Dolfyn

  • Bouwjaar: 1595
  • Oorspronkelijke functie: winkel

Het pand is in 1595 gebouwd en is van grote historische waarde. Bijzonder zijn de originele winkelluiken in de voorgevel die uniek zijn in Dordrecht. Overdag konden de luien opengeklapt worden voor de verkoop, ‘s nachts werden ze neergeklapt. Het pand heeft een gepleisterde trapgevel en onder het huis bevindt zich een geheel gemetseld gewelf.

Het pand In de Dolfyn staat bekend als spookhuis. Verschillende naoorlogse bewoners hebben een schim van een oude vrouw waargenomen. Dit zou Schoontje Braadbaart moeten zijn, een joodse vrouw die begin jaren veertig gedeporteerd is naar Duitsland. De oude vrouw leefde teruggetrokken in het donkere huis op Voorstraat 8, waarin haar vader jarenlang een winkel had.

Na de oorlog stond het pand lange tijd leeg. Het was dichtgespijkerd, maar toch meenden buren er soms een schaduw te zien. In de jaren zeventig werd het spook door de toenmalige bewoner meerdere keren waargenomen. Er verschenen verhalen in de plaatselijke krant en tal van nieuwsgierigen kwamen kijken naar het spookhuis. Volgens de verhalen is Schoontje ‘s nachts nog op zoek naar de schat die zij ooit in haar huis verborg. De verhalen over Schoontje zijn uitgebreid beschreven in ‘Beeh…! Groot Dordts Verhalenboek’ van Ruben A. Koman.

Vergelijkbare locaties

IJssalon
Kinderfeestjes
Koffiebar
Lunch
Monumenten
Ontbijt
Open Monumentendagen
Voor kids

De Remise

Grotekerksbuurt 31b
Monumenten
Musea
Open Monumentendagen

Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 27-28
Attracties
Monumenten
Open Monumentendagen
Rondleidingen
Streekproducten

Stadsbrouwerij Dordrecht

Buddingh'plein 20
Attracties
Monumenten
Musea
Open Monumentendagen
Oplaadpunt E-Bikes
Voor kids

Dordrechts Museum

Museumstraat 40
Attracties
Monumenten
Slijterij
Streekproducten
Workshop

Rutte Jenever & Distilleerderij

Vriesestraat 130
Borrel
Cafés
Club/dance
Diner
Internationaal
Lunch
Monumenten
Open Monumentendagen
Terras

Merz

Korte Kalkhaven 3