Locaties

Regenten- of Lenghenhof

  • Bouwjaar: 1755
  • Bouwstijl: O.a. Lodewijk XV vormen en rococo schouw
  • Oorspronkelijke functie: Sociale zorg en liefdadigheid

Dit door regenten bestuurde vrouwenhof uit 1755 heeft veertig bewoners. Overdag kunnen bezoekers door de uit vier hofjes bestaande Regentenhof wandelen, na 18.00 uur sluit de poort aan het Bagijnhof en het hek aan de Vriesestraat. De Dordtse reder en koopman Gijsbert de Lengh stelde in 1755 zijn intenties op schrift tot het stichten van een mevrouwenhof waar vrouwen van vijftig jaar en ouder gratis konden wonen.

Hij overleed echter in hetzelfde jaar. De door hem benoemde regenten lieten zijn plannen uitvoeren en in 1756 konden de eerste bewoners hun huisjes betrekken. Het hofje draagt daarom zowel de naam van de stichter, de Lengh, als van de regenten die na zijn vroegtijdig overlijden het werk uitvoerden.

De hoofdingang is aan het Bagijnhof: een met natuursteen beklede poort met rococoversieringen (typisch hiervoor zijn de schelpvormen). Hier bevindt zich de ‘Voorhof’ met zestien oorspronkelijke huisjes rond een vierkante binnentuin. Op een sokkel uit 1730 staat een uit 1880 daterende zonnewijzer. Tegenover de hoofdingang is de Regentenkamer (met luiken) met een bezienswaardig interieur. De combinatie van marmeren lambrisering en goudleerbehang is uniek in Nederland. Er is onder andere een schoorsteen van Belgisch marmer, goudleerbehang en een stucplafond met sierlijke rococoversieringen te zien. Vanaf de ingang gezien naar rechts ligt de ‘Klophof’, een uitbreiding van de vroeg twintigsteeeuw. Via de doorgang links komt u in de negentiende-eeuwse ‘Langehof’ en vandaar weer in de ‘Achterhof’ of ‘Vriesestraathof’.

De oorspronkelijke acht woningen uit 1755 van de Achterhof zijn in de negentiende eeuw vervangen door en aangevuld met nieuwe woningen. Inmiddels zijn veel woningen aangepast aan de moderne tijd, sommige huisjes hebben een andere functie gekregen. Hoewel de bewoonsters tegenwoordig een kleine bijdrage voor het gebruik van de huisjes betalen, zijn veel van de door Gijsbert de Lengh opgestelde regels nog van toepassing.

Vergelijkbare locaties

Attracties
Monumenten
Musea
Voor kids

Dordrechts Museum

Museumstraat 40
Attracties
Monumenten
Slijterij
Streekproducten
Workshop

Rutte Jenever & Distilleerderij

Vriesestraat 130
Kinderfeestjes
Monumenten
Musea
Voor kids

Nationaal Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97
Monumenten

Monument het Dolhuis

Dolhuisstraat 55
Attracties
Monumenten
Voor kids

Grote Kerk Dordrecht

Lange Geldersekade 2
Monumenten

Gerechtsgebouw Dordrecht

Steegoversloot 36