Het Gemaal restaurant horeca eten drinken lente Dordrecht (1)
Inspiratie & tips

Nieuws uit de stad

Er zitten weer allerlei nieuwe zaken in de stad en dat mag niet onopgemerkt blijven. Anders mis je het smakelijke brood van Koen’s Brood, het lekkere eten bij Het Gemaal en L’Archiviste, de heerlijke drankjes van Wijnbar Ary & Co én allerhande fournituren bij Het Fourniturenkabinet en dat wil je niet!

Ontdek deze lente de nieuwste zaakjes!

Het Gemaal: restaurant omgeven door natuur!

Alex Verbrug is eigenaar van meerdere restaurants: Gusto en Oliva in Rotterdam en mede-eigenaar van Restaurant Post in Dordrecht. Het kriebelde bij hem om nóg een zaak te openen. Toen hij de kans kreeg om samen met kompanen Jeroen Molenaar en Sven Maliepaard in een pand bij het Oude Gemaal in Stadspolders een nieuw restaurant te openen, pakte hij deze. Het gemaal zelf bestaat al sinds 1881. Het werd gesticht als stoomgemaal voor de bemaling van Stadspolders. Destijds werd het gemaal gestookt met kolen. De schuur waar deze kolen werden opgeslagen, heeft een monumentale status gekregen vanwege de bijzondere bouw. En precies op die locatie, bij camping Het Loze Vissertje, zit nu een restaurant waar je kunt borrelen, lunchen en dineren. Alex krijgt veel positieve reacties, alleen al van omwonenden. “Zij zijn blij dat ze op zo’n fijne plek terecht kunnen. We zitten net buiten de stad, in het groen, aan het water. Door de vele raampartijen heb je volop uitzicht over de rivier.”

Het Gemaal, Loswalweg 6

 

Het Gemaal restaurant horeca eten drinken terras lente Dordrecht (2)

Koen's Brood opent broodwinkel

Net 18 jaar en de bakkersopleiding afgerond, zo begon Koen Verschoor twee jaar geleden als bezorgbakker. Met succes, want er was al snel veel vraag naar de bezorging bij particulieren en horeca. Sterker nog: steeds meer mensen vroegen Koen of ze ook brood af konden komen halen. De snelle groei van zijn bedrijf bracht Koen op een idee: waarom geen winkeltje openen? Dat gebeurde, op het Achterom. Daar neem je nu zó een kijkje in de bakkerij! Je koopt er allerlei broden en belegde broodjes. Grote kans dat je desembrood op de kop tikt, want dat is de specialisatie van Koen’s Brood, in de vorm van acht verschillende broden om uit te kiezen. Zeker het desempompoenbrood en het desemdonkerbrood zijn hardlopers. Koen is maar wat blij met zijn winkel én met zijn team van jonge medewerkers. Hij heeft inmiddels vijf man personeel. “Ik krijg zulke mooie reacties van klanten op de winkel! Met het hele team maken we er een succes van.”

Koen’s Brood, Achterom 100
Koen's Brood eten drinken ontbijt lunch togo Achterom Dordrecht

Stap in het oude Parijs bij L'Archiviste

Terug in de tijd van ‘toen’: stap bij restaurant L’Archiviste binnen in het Parijs van 1920, waar alcohol net als in Amerika not done was. Vergeet de buitenwereld, maak tijd voor elkaar en geniet van de dingen die er echt toe doen. Neem plaats op de mooie pluche banken en beleef het verleden! Maar je komt er niet zomaar: loop je binnen bij L’Archiviste – je vermoedt aan de buitenkant niet dat er binnen een etablissement zit, ofwel een ‘speakeasy’ concept – dan kom je in een grote boekenkast mét boeken uit de jaren ’20. Wat een verrassingseffect! Een archivaris ontvangt je en dan sta je pas in het restaurant. Daar is alles Frans, van de sfeer tot aan de kaart. De lunchmenukaart is een kleine compacte kaart waarop je de zelfgebakken croissant vindt in vele hartige varianten. Er wordt voor het diner alleen met tussengerechten gewerkt, dus bestel er lekker drie of vier. Van coquille en steak tartaar tot ratatouille en een visstoofpotje. Aan vegetarische gasten wordt ook gedacht bij L’Archiviste. Je geniet onbezorgd een hele avond, want er is maar één zitting. Zo beleef je in alle rust een bijzonder speakeasy concept in hartje stad.

L’Archiviste, Groenmarkt 141
L'Archiviste restaurant horeca eten drinken Groenmarkt Frans Dordrecht (1)

Het Fourniturenkabinet nu in de Vleeshouwersstraat

Irene Koene startte vorig jaar april met haar winkel Het Fourniturenkabinet aan de Reeweg, maar verhuisde eind februari naar de Vleeshouwersstraat. Bekend terrein voor haar, want zij zat daar al eerder met een winkel. “Het pand aan de Reeweg was prima om in te starten,” blikt Irene terug. “Maar toen ik hoorde dat het pand in de Vleeshouwersstraat leeg kwam, was dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan.” Gelukkig maar, want Het Fourniturenkabinet – waar je ook een borduurmachine vindt waarmee items gepersonaliseerd kunnen worden – heeft nu een oppervlak dat twee keer zo groot is, verdeeld over de winkel én het atelier voor dagbesteding. Er is ruimte voor van alles: van de zogenoemde fourniturenbieb waar je kaartjes met stopwol kunt lenen tot en met een walhalla aan knopen in allerlei soorten en maten. Irene: “Mensen vinden mijn zaak vaak net een snoepwinkel, maar dan met fournituren. Ze worden er heel blij van, net als ik!”

Het Fourniturenkabinet, Vleeshouwersstraat 46
Fourniturenkabinet winkelen hobby Vleeshouwerstraat Dordrecht

Topwijnen , champagne én luxe hapjes bij Wijnbar Ary & Co

Bij de gloednieuwe wijnbar Ary & Co aan het Scheffersplein vind je tientallen wijnen op de kaart. Van wit tot rood, in allerlei prijsklassen. Uniek detail: de topwijnen worden deels ook per glas geserveerd. Zo krijg je voor een mooie prijs een topwijn bij wijnbar Ary & Co! Meer zin in een glas champagne? Ook dat kun je per glas bestellen. Voor wie trek heeft, er zijn allerlei gerechtjes: pintxos, de welbekende Franse kaasplank en diverse kroketjes, om maar eens een greep uit de kaart van wijnbar Ary & Co te nemen. Het zijn wat luxere hapjes, die perfect passen bij een glas of fles wijn. En mocht het seizoen er naar zijn, dan vind je ook oesters op de kaart. Wijnbar Ary & Co – dat net voorzien is van een verflaag in Dordtse kleuren – is er voor iedereen die van goede wijn houdt, vertelt Milan van Homoet, de kersverse bedrijfsleider. “We zijn net open en krijgen veel enthousiaste reacties. Dordrecht is toe aan deze wijnbar!”

Wijnbar Ary & Co, Tolbrug 11
Wijnbar Ary & Co restaurant horeca eten drinken Scheffersplein Dordrecht

Meer nieuws uit de stad!

Bekijk alles
Tigerr Benger winkelen herenkleding dameskleding design Tolbrug Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Update je garderobe

15 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel Street Art & Murals
Doe
Nieuws
Ontdek
Video's

Street Art & Murals in Dordrecht

12 juni 2024
DRIJF rondvaarten havens groepen recreatie centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Genieten op het water

08 juni 2024
Wantijpop Dordts feest Dordrecht
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Zin in (aankomende) zomer vol events

01 juni 2024
Café de tijd horeca eten drinken Voorstraat Noord Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken

Proef de smaak van de lente, in je glas!

28 mei 2024