Weizigt Aquarama Dordrecht (3)
Berichten

Weizigt en de wonderen van het waterleven

Aan de voorzijde van het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt wordt nu nog hard gewerkt, maar het gaat absoluut mooi worden. Het bouwproces gaat snel bovendien. Eva Baars, adviseur Communicatie en Projecten bij het duurzaamheidscentrum, vertelt enthousiast over de uitbreiding die op dit moment in volle gang is. Het doel: meer water en groen en een meer open en vriendelijkere uitstraling. “Het water aan de voorkant wordt doorgetrokken zodat het Aquarama op een soort eilandje komt te liggen, beter in beeld en bereikbaarder dan eerst het geval was. Door de vlonder bij de poel kun je lekker dicht bij het water komen. Ook komen er loopplanken over het water zodat het Aquarama van verschillende kanten toegankelijk is. Een watertunnel onder de loopplanken zorgt ervoor dat de waterdiertjes helemaal vrij rond kunnen zwemmen. In de greppels op het terrein komen niveauverschillen, die vangen het regenwater op.”

Het duurt nog even voor alles in volle glorie te bewonderen is, maar het wordt heel mooi!
- Eva Baars

Natuurvriendelijke oevertuin

Weizigt krijgt er een groot stuk tuin bij. Het hek en de muur aan de voorkant, aan de kant van het Koetshuis en Aquarama, gaan weg zodat de entree vriendelijker wordt. Het water vormt straks de natuurlijke afbakening van het terrein. Van het zand van de grond die vrijkomt bij de werkzaamheden worden blokken geperst. Deze blokken worden vervolgens opgestapeld tot een wand, een zogenaamde GEOWALLÓ, rondom het Aquarama. Dit is een techniek van NETICS. Het nieuwe stuk wordt als geheel ingericht als een natuurvriendelijke oevertuin. Extra water betekent ook extra oever. “Ook daar is over nagedacht”, vertelt Eva. “De oevers zijn gemaakt van kokosrollen voor begroeiing. In deze kokosrollen zitten kleine plantjes die uiteraard nog moeten groeien. De natuur moet nog wel zijn gang gaan. Het zal nog even duren voordat deze nieuwe begroeiing in volle glorie te bewonderen is.”

Weizigt werkzaamheden Aquarama Dordrecht

Grote herinrichting Weizigtpark

“We bieden onze bezoekers straks een extra stuk tuin met een ander thema dan de rest van het terrein. Het extra terrein is qua faciliteit een aanvulling op het bestaande aanbod, specifiek gericht op het leven in het water. Zoals de moestuin een faciliteit is, is de oevertuin dat straks ook. Het is echt iets nieuws en daar zijn we best trots op. Overigens staat onze verbouwing niet op zich. Het is een onderdeel van de grote herinrichting van het hele Weizigtpark die in een later stadium plaats zal vinden. Het park wordt helemaal nieuw ingericht en aantrekkelijker gemaakt met onder andere bredere fietspaden. We willen ons graag meer verbinden met het park en doen dit al door bijvoorbeeld speurtochten uit te zetten in het park.”

Weizigt Aquarama Dordrecht (2)

Waterspeurtocht in het park

Om alvast in de waterstemming te komen, kun je de Waterspeurtocht in het Weizigtpark lopen. Deze is uitgezet in het kader van de Week van Ons Water in oktober, maar is er ook nog in november. Aan het toegangshek van Weizigt, aan de kant van het Koetshuis, hangt een bakje met de speurbladen. Hierop staan de watervragen. De antwoorden zijn te vinden op de veertien druppels die verspreid in de bomen van het park hangen. Ook zijn er enkele doe-opdrachten. Jonge kinderen kunnen aankruisen welke waterplaatjes ze tegen zijn gekomen. Je kunt op het speurblad zelf nog een watertip schrijven. Degene met de tofste watertip maakt kans op een wateruitstapje voor het hele gezin!

Weizigtpark Dierenspeurtocht Dordrecht

Weizigt en de wijk

“Met de uitbreiding en een meer open uitstraling hopen we ook meer wijkbewoners te verwelkomen. Het wordt echt prachtig en dat willen we graag delen met de wijk. Het duurt natuurlijk nog even voor het echt af is, maar de start is er. Uiterlijk eind november is het klaar en vanaf dat moment wordt het alleen nog maar mooier en groener.”

Meer Weizigt
Weizigtpark speeltuin park Dordrecht

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Ferdi Frencis Dordrecht luchtfoto
Blogs

Te doen in de ochtend

26 september 2022
Omoda schoenen kinderen winkelen centrum Dordrecht (2)
Blogs
Kids
Nieuws

Nieuws uit de stad #15

22 september 2022
Nieuwe Dordtse Biesbosch fietsen gezin natuur Dordrecht
Blogs
Kids

Genieten in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en De Elzen

20 september 2022
Thumbnail Dordt Vlogt Nieuws uit de Stad 11
Nieuws
Vlogs

Dordt vlogt: Nieuw in Dordrecht! #11

15 september 2022
Dordrecht Pakt Uit 2022
Blogs
Nieuws

Stad op Stelten tijdens Dordrecht Pakt Uit

12 september 2022
Dordt Vlogt miniatuur - Dordrecht Pakt Uit
Nieuws
Vlogs

Dordt Vlogt: Dordrecht Pakt Uit

10 september 2022