Samen sieren ze de Visbrug in Dordrecht: Cornelis en Johan de Witt. Vrijwel altijd gaat de aandacht echter uit naar de jongste van de twee broers: Johan, de raadpensionaris. Ook in de tekst op het monument. Hoog tijd om Cornelis eens voor het voetlicht te halen:
Welke politieke rollen vervulde hij? Was hij daadwerkelijk die keiharde bestuurder, zoals hij in de pamfletten werd afgeschilderd? In de lezing staan vooral zijn werkzaamheden op het platteland rond Dordrecht centraal. De grote vraag is: leidde zijn optreden in de polder tot de val van de gebroeders in 1672?
Arjan Nobel studeerde geschiedenis in Leiden en promoveerde aan diezelfde universiteit op een studie naar het Hollandse plattelandsbestuur tussen 1550 en 1780. Op dit moment is hij verbonden aan twee Amsterdamse universiteiten (UvA en VU) en doet vooral onderzoek naar de politieke en religieuze cultuur van het vroegmoderne platteland. Hij woont in Dordrecht, op een steenworp afstand van het monument van de gebroeders De Witt.
Tarief:
€ 25,00 regulier.
€ 22,50 Museumjaarkaarthouders.
Prijzen zijn inclusief koffie/thee en glas wijn.
Na afloop van de lezing is er tevens gelegenheid om een groot aantal foto’s te bekijken van de gerenommeerde kunstenaar Suzanne Jongmans. In haar werk voelt men de liefde voor het ambacht van de meesters uit o.a. de 17de eeuw en daarvoor. Hun van symboliek doortrokken portretkunst vormt het kader waarbinnen ze haar eigen verhaal vertelt. De materialen waarmee ze de kostuums voor haar modellen maakt komen soms uit de natuur, bijvoorbeeld bloemen of schapenwol, maar ze gebruikt ook stukken plastic of piepschuim.