Lezing door Saskia Kuus over kostuumgeschiedenis.
Vanaf haar huwelijk met raadspensionaris Johan de Witt in 1655 tot aan haar dood in 1668 hield Wendela Bicker bij wat zij uitgaf aan kleding voor zichzelf, haar echtgenoot en haar kinderen. Deze lezing biedt een uniek kijkje in de garderobe van een regentenfamilie. Wendela’s aantekeningen over juwelen, linnen, kant en wollen stoffen geven niet alleen een beeld van de mode uit het derde kwart van de 17de eeuw, maar ook van de ontwikkelingen in het gezin van een van de beroemdste staatsmannen van Nederland. Ontdek welke schatten in deze ogenschijnlijk saaie bron verborgen zijn.
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij werkte onder andere mee aan de bestandscatalogus ‘Op stand aan de wand’, ‘Vijf eeuwen familieportretten’ in Slot Zuylen en de tentoonstelling ‘Kinderen op hun mooist’. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 2016 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Gezichten van de Gouden Eeuw – Portretten van Jan van Ravesteyn in het Haags Historisch Museum en schreef de bijbehorende publicatie.
Toegang:
€ 25,00 regulier tarief, inclusief koffie/thee en glas wijn.
€ 22,50 voor Museumjaarkaarthouders.
Aanmelden kan via: https://dordtspatriciershuis.nl/programma-lezingen/
Na afloop van de lezing is er gelegenheid om een groot aantal foto’s te bekijken van de gerenommeerde kunstenaar Suzanne Jongmans. In haar werk voelt men de liefde voor het ambacht van de meesters uit o.a. de 17e eeuw. Hun van symboliek doortrokken portretkunst vormt het kader waarbinnen ze haar eigen verhaal vertelt. De materialen waarmee ze de kostuums voor haar modellen maakt komen soms uit de natuur, bijvoorbeeld bloemen of schapenwol, maar ze gebruikt ook stukken plastic of piepschuim.