Stadsbrouwerij Dordrecht is niet zomaar een brouwerij. In deze professionele microbrouwerij wordt het bier zeer ambachtelijk gebrouwen door vrijwilligers en stagiaires van vooral het MBO. De stadsbrouwerij is Onderwijsleerbedrijf en trots op de stageplaatsen en de begeleiding die aan het onderwijs kan worden aangeboden.
In Stadsbrouwerij Dordrecht wordt elk biertje met speciale aandacht gebrouwen. Wij brouwen vier soorten Schapenkopje: Blond, Amber, Dubbel of Triepel. Ons bier is te koop in diverse slijterijen en supermarkten en in meerdere horecagelegenheden in Dordrecht en de regio.
De brouwerij is elke zaterdag geopend voor een rondleiding met proeverij (om 15.00 uur). Kosten € 12,50 p.p. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk maar wel aanbevolen in verband met de beperkte ruimte. Voor groepen van 10 personen of meer is het ook mogelijk op een andere dag en/of tijd een rondleiding te krijgen. Aanvragen hiervoor via email: info@stadsbrouwerijdordrecht.nl.
Monument de Stadsbrouwerij/Het Schapenkopje
In 1968 kwam er een einde aan de oudste brouwerij van Nederland, de Dordtse brouwerij ‘De Sleutel’. Vanaf begin zestiende eeuw werd hier bier gebrouwen, op een terrein dat zich uitstrekte van de Groenmarkt (achter het renaissancepand De Sleutel) tot aan de Varkenmarkt (toegangspoortje met sleutels). Een groot deel van de bebouwing in het binnen gebied is gesloopt, maar het gebouw dat oorspronkelijk de mouterij was en later werd gebruikt als lagerkelder bleef behouden. Bij de restauratie is de oude buitengevel met getoogde vensteropeningen hersteld. Op de verdiepingen bevinden zich woningen, beneden de Stadsbrouwerij. Tegenwoordig is er het onderwijsleerbedrijf Stadsbrouwerij Dordrecht gehuisvest. Het ambachtelijk gebrouwen lichtbier waarmee meesterbrouwer Marres – een van de oprichters – de titel van Nederlands Kampioen Bierbrouwer kreeg, wordt nu door de Stadsbrouwerij op de markt gebracht onder de Dordtse naam ‘Schapenkopje Amber’.
- Bouwjaar: 1665
- Bouwstijl: Zeventiende-eeuwse utilitaire bouw
- Oorspronkelijke functie: Moutgebouw/lagerkelder Brouwerij de El