Sander Paarlberg Cuyp Dordrechts Museum cultuur Dordrecht
Inspiratie & tips

Cuyp en de Britten blijven nog even

Toptentoonstelling 'In het licht van Cuyp’ verlengd

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum ‘In het licht van Cuyp’ is uniek. Nog nooit kwamen zoveel schilderijen van Aelbert Cuyp, de beroemdste schilder van Dordrecht, samen. De combinatie met werken van de Engelse kunstenaars Turner, Gainsborough en Constable, waarvoor Cuyp een belangrijke inspiratiebron was, maakt van de expositie een buitenkans. Om zoveel mogelijk mensen na de lockdown alsnog de gelegenheid te geven om deze topstukken live te bewonderen, heeft het museum de tentoonstelling verlengd tot 8 mei.

Twee maanden extra om deze succesvolle must see te bezoeken.

De verlenging had nog wel wat voeten in de aarde. De werken komen onder andere vanuit Duitsland, de Verenigde Staten, Ierland, Hongarije, maar vooral vanuit Engeland. “Bij alle bruikleengevers hebben we verlening aan moet vragen”, vertelt conservator oude kunst en samensteller van de tentoonstelling Sander Paarlberg. “Tot onze grote opluchting is dat gelukt bij bijna alle werken. Voor vijf schilderijen hebben we vervanging moeten zoeken, maar ook dat is gelukt.”

Britse Cuypmanie

“Het is een bijzonder verhaal”, vertelt Paarlberg. “Cuyp was in zijn tijd, de 17e eeuw, een volstrekt lokale schilder. Op wat uitstapjes na is hij Dordrecht niet uit geweest. Zijn klanten waren ook voornamelijk Dordtenaren. Tijdens zijn leven heeft niemand zich buiten Dordrecht gerealiseerd hoe goed Cuyp eigenlijk was. Hoe bijzonder het gouden licht, de serene sfeer en de verstilling in zijn werken waren. Of het nu landschappen zijn met herders, dieren of reizigers: ze hebben het allemaal. Lang zaten zijn topwerken verstopt in Dordrecht. Totdat, lang na zijn dood, een schilderij van Cuyp opdook in Engeland. Snel daarna brak er een Britse Cuypmanie uit en werden de schilderijen in no time vanuit Dordrecht opgekocht en naar Engeland verscheept. De uitverkoop was snel en rigoureus.”

Cuyp Dordrechts Museum Dordrecht

Happening

“Bij deze tentoonstelling moet je geweest zijn. ‘In het licht van Cuyp’ laat zien hoe groot de invloed van de Dordtenaar is geweest op latere internationale kunstenaars. Veel bezoekers komen van buiten de stad, maar juist voor alle inwoners van Dordrecht is het een unieke mogelijkheid om kennis te maken met hun beroemde stadgenoot.”

Tickets zijn alleen online via de website te bestellen. Kijk om vast in de stemming te komen naar de online rondleiding op de website.

Ontdek Dordrechts Museum
In het licht van Cuyp

Cuypwandeling met gids

Wie Aelbert Cuyp echt wil leren kennen gaat op pad onder leiding van een VVV-gids. De wandeling van ongeveer anderhalf uur voert langs memorabele plekken in de binnenstad waaronder zijn geboortehuis aan de Nieuwe Haven.

Aanmelden voor de wandeling kan via vvvdordrecht@dordrecht.nl of je kunt bellen naar 078-7513000. Prijs: € 6,- per persoon. Kijk voor een overzicht van alle data in de UITagenda.

UITagenda

 

Stadswandeling VVV Dordrecht Groothoofdspoort monument

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Het Gemaal restaurant horeca eten drinken terras lente Dordrecht (2)
Blogs
Eten & Drinken
Nieuws
Winkelen

Nieuws uit de stad #30

22 mei 2024
Uitgelichte afbeelding reel L'Archiviste
Eten & Drinken
Nieuws
Video's

Nieuwe (geheime) hotspot L'Archiviste

17 mei 2024
DRIJF rondvaarten havens groepen recreatie centrum Dordrecht (1)
Doe
Evenement & activiteiten
Kids
Nieuws
Ontdek

Nieuwe editie Dordrecht Maggezien #2

15 mei 2024
Dordt in Stoom - evenement - historische binnenstad Dordrecht - havens
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Dordt in Stoom: 3 dagen feest

14 mei 2024
Stadshotel Steegoversloot Christa's eten drinken horeca overnachten centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken

5x lekker lunchen in hartje stad

10 mei 2024