Sander Paarlberg Cuyp Dordrechts Museum cultuur Dordrecht
Blogs, vlogs & tips

Cuyp en de Britten blijven nog even

Toptentoonstelling 'In het licht van Cuyp’ verlengd

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum ‘In het licht van Cuyp’ is uniek. Nog nooit kwamen zoveel schilderijen van Aelbert Cuyp, de beroemdste schilder van Dordrecht, samen. De combinatie met werken van de Engelse kunstenaars Turner, Gainsborough en Constable, waarvoor Cuyp een belangrijke inspiratiebron was, maakt van de expositie een buitenkans. Om zoveel mogelijk mensen na de lockdown alsnog de gelegenheid te geven om deze topstukken live te bewonderen, heeft het museum de tentoonstelling verlengd tot 8 mei.

Twee maanden extra om deze succesvolle must see te bezoeken.

De verlenging had nog wel wat voeten in de aarde. De werken komen onder andere vanuit Duitsland, de Verenigde Staten, Ierland, Hongarije, maar vooral vanuit Engeland. “Bij alle bruikleengevers hebben we verlening aan moet vragen”, vertelt conservator oude kunst en samensteller van de tentoonstelling Sander Paarlberg. “Tot onze grote opluchting is dat gelukt bij bijna alle werken. Voor vijf schilderijen hebben we vervanging moeten zoeken, maar ook dat is gelukt.”

Britse Cuypmanie

“Het is een bijzonder verhaal”, vertelt Paarlberg. “Cuyp was in zijn tijd, de 17e eeuw, een volstrekt lokale schilder. Op wat uitstapjes na is hij Dordrecht niet uit geweest. Zijn klanten waren ook voornamelijk Dordtenaren. Tijdens zijn leven heeft niemand zich buiten Dordrecht gerealiseerd hoe goed Cuyp eigenlijk was. Hoe bijzonder het gouden licht, de serene sfeer en de verstilling in zijn werken waren. Of het nu landschappen zijn met herders, dieren of reizigers: ze hebben het allemaal. Lang zaten zijn topwerken verstopt in Dordrecht. Totdat, lang na zijn dood, een schilderij van Cuyp opdook in Engeland. Snel daarna brak er een Britse Cuypmanie uit en werden de schilderijen in no time vanuit Dordrecht opgekocht en naar Engeland verscheept. De uitverkoop was snel en rigoureus.”

Cuyp Dordrechts Museum Dordrecht

Happening

“Bij deze tentoonstelling moet je geweest zijn. ‘In het licht van Cuyp’ laat zien hoe groot de invloed van de Dordtenaar is geweest op latere internationale kunstenaars. Veel bezoekers komen van buiten de stad, maar juist voor alle inwoners van Dordrecht is het een unieke mogelijkheid om kennis te maken met hun beroemde stadgenoot.”

Tickets zijn alleen online via de website te bestellen. Kijk om vast in de stemming te komen naar de online rondleiding op de website.

Ontdek Dordrechts Museum
In het licht van Cuyp

Cuypwandeling met gids

Wie Aelbert Cuyp echt wil leren kennen gaat op pad onder leiding van een VVV-gids. De wandeling van ongeveer anderhalf uur voert langs memorabele plekken in de binnenstad waaronder zijn geboortehuis aan de Nieuwe Haven.

Aanmelden voor de wandeling kan via vvvdordrecht@dordrecht.nl of je kunt bellen naar 078-7513000. Prijs: € 6,- per persoon. Kijk voor een overzicht van alle data in de UITagenda.

UITagenda

 

Stadswandeling VVV Dordrecht Groothoofdspoort monument

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Dordtse Cultuurnacht 2023 evenement cultuur Dordrecht
Blogs
Nieuws
Voor kids

Gezellig veel evenementen op UITagenda!

30 september 2023
Preloved Fashion damesmode winkelen tweedehands vintage Dordrecht
Blogs
Voor kids

Vintage vondsten scoren op allerlei mooie locaties

26 september 2023
Dordt vlogt nieuws uit de stad De Witt Loki's Room miniatuur Dordrecht
Nieuws
Vlogs

Dordt vlogt: Nieuws uit de stad #17

21 september 2023
De Woonmol winkelen woonwinkel Dordrecht
Blogs
Nieuws

Drie verhuizingen in de stad

16 september 2023
Brandstof Energieplein eten drinken terras Dordrecht
Blogs
Nieuws

Nieuws uit de stad #24

11 september 2023