Etappe dinsdag 13 augustus

Het wordt op dinsdag 13 augustus een geweldig spektakel op en rond het Energieplein: Dordrecht is dan de startplaats voor de 2e etappe van de Tour de France Femmes avec Zwift!

Kom doen waar je normaal gesproken niet de kans voor hebt: de wielrensters én hun entourage van dichtbij spotten. Om 09.50 uur gaat het allemaal gebeuren, een primeur in Dordrecht. Dan start de tour vanaf het Energieplein. Voorafgaand is er een presentatie van de deelnemers. Je ziet de wielerdames dan van dichtbij op het podium. De startbussen staan opgesteld op het plein, dus die kun je ook even bewonderen. Zo zie je met eigen ogen hoe de dames zich voorbereiden op zo’n groot evenement. Zijn er zenuwen? Wat doen ze voorafgaand aan zo’n etappe? Je maakt het allemaal van een wel heel kort afstandje mee!

De route voert de wielrensters van de Tour door de oude binnenstad – onder meer via de Noordendijk, Torenstraat en Wijnstraat – richting de Oranjelaan. De stoet gaat dan de N3 op, richting Papendrecht. De Alblasserwaard is onderweg ook het toneel van dit fietsfeest. Een mooie route van in totaal 67 kilometer, die de deelnemers richting Rotterdam voert, waar de finish is. In de middag volgt daar nog een individuele tijdrit.

Bekijk de etappe Parcours Dordrecht

Activiteiten op zondag 11 augustus
Op zondag 11 augustus zijn er diverse activiteiten in Franse sferen op het Grotekerksplein, Sarisgang, Statenplein en het Otto Dickeplein. Zo kom je al helemaal in de sfeer van de Tour. Scroll naar beneden voor het hele programma.

Lucinda Brand; Dordtse deelneemster aan de Tour

Eén van de deelnemers aan de Tour de France Femmes avec Zwift is de Dordtse Lucinda Brand. Zij kijkt met extra veel enthousiasme uit naar de start op het Energieplein. De geboren en getogen Dordtse stapt ook op de pedalen die dag, voor de Tour die vanuit haar eigen woonplaats start. Een thuiswedstrijd voor Lucinda, die ambassadeur is van het evenement in Dordrecht.

“Ik ken het parcours natuurlijk heel goed. Dit zal extra sfeer met zich meebrengen, omdat veel mensen uit het publiek mij kennen. Ik vind het mooi dat ik ambassadeur ben voor de Tour in Dordrecht, het wordt een groot evenement, dat zeker voor kinderen impact kan hebben. Ze denken misschien wel: ‘dit wil ik later ook’ en raken geïnspireerd. Alleen al bij de randactiviteiten, die een soort circusidee met zich meebrengen.”

11 Augustus

Dordtse Fiets Feesten

Vooruitlopend aan de start van de 2e etappe van de Tour de France Femmes avec Zwift in Dordrecht op dinsdag 13 augustus zijn op zondag 11 augustus de Dordtse Fiets Feesten als opwarmer voor de start van deze etappe. Het Grotekerksplein is dan omgetoverd tot een gezellig Frans plein waar je de sfeer van Frankrijk kunt proeven én horen.

Programma omgeving Grote Kerk

Programma omgeving Grote Kerk
– Typisch Frans ontbijt
De dag begint om 10.00 uur met een typisch Frans ontbijt, het ‘petit déjeuner’, voor slechts € 7,50. De opbrengst van dit ontbijt gaat naar het goede doel. Bestel je ontbijt via deze link en help mee een lange slinger van tafels en banken te creëren vanaf de tuin over de Pottenkade naar de Geldersekade.
Je kan je tickets bestellen via de link.

– Muzikale optredens
Vanaf 13.30 uur kun je genieten van diverse muzikale acts op het podium:

 • Trio Pont Neuf;
 • De Nederlandse chansonnière Carolien Rutten + Band;
 • De Belgische band Juice Box

Verwacht een mix van chansons, hotclub en andere Franse muziekstijlen. Het Fietsorkest uit Eindhoven zal fietsend en muziek makend door het centrum trekken.

Dordrecht in Franse sferen

 • Jeux de Boules
  Petanque club ‘t Boulende Schaep legt een jeux de boules baan aan waar demonstratiewedstrijden worden gegeven.
 • Wijn en eten
  Rondom het podium vind je verschillende Dordtse wijnhandelaren en diverse foodtrucks waar je kunt snacken, proeven en eten. Belangrijkst is gezellig met elkaar genieten van een stukje Franrijk in Dordrecht.
 • Franse Brocante markt & kunstenaars
  Rondom de Grote Kerk en in de Grotekerksbuurt vindt een typische Franse Brocante markt plaats, in samenwerking met de Kunst- en antiekmarkt. De 2CV club het Eenden Ei uit Rotterdam presenteert bijzondere 2CV’s. Diverse kunstenaars, waaronder leden van Studio078, zijn schilderend en tekenend te zien langs de Pottenkade. Het geheel wordt muzikaal begeleid door echte Musette accordeonisten. Knappe Fiets staat paraat voor kleine fietsreparaties en laat zijn mooi gerestaureerde fietsen zien.
 • Talkshows met Kees Thies
  Columnist en wielerliefhebber Kees Thies presenteert vier talkshows in de stijl van de Avondetappe onder de naam ‘Wegkletsen met Thies’. Hij ontvangt bekende en onbekende gasten die allemaal een passie voor wielrennen delen. Deze talkshows vinden plaats tussen de optredens door.
Beverwijcksplein petanque jeu de boules activiteit lente Dordrecht

Overige activiteiten in de binnenstad

Statenplein en omgeving
Op de Sarisgang is van 14.30 tot 16.15 uur een Dikke Banden Race plaatsvinden, voor kinderen van alle leeftijden. Verder kunnen kinderen deelnemen aan leuke fiets activiteiten op het Statenplein i.s.m. Visma Lease a Bike (van 12.00 tot 16.00 uur).
In de Kloostertuin kunnen kinderen voetballen met de spelers van FC Dordrecht. Lekker een balletje trappen met he Dordtse Helden, hoe tof is dat! (12.00u – 16.00u)

Otto Dickeplein
Op het Otto Dickeplein wordt door kunstenaars, met hulp van de Dordtse bevolking, gewerkt aan een reusachtig kunstwerk met stoepkrijt: ‘Dame op de Fiets’, gebaseerd op het schilderij van Ferdinand Erfmann. Dit plein ligt langs de route waar de rensters van de Tour op dinsdagmorgen langskomen.

Kom naar langs en teken mee aan een mega-schilderij van 336 m2. Het kunstwerk wordt gemaakt op een zichtbare plek langs het parcours zodat het ongetwijfeld mooi in beeld komt. Dus laat de kunstenaar in je los en teken mee. Je bent welkom op 9 aug. van 16h00 tot 20h00 en op 10 en 11 aug. van 12h00 en 16h00.

Meer activiteiten

Bekijk alles
Tour de France Femmes

Teken mee aan mega-kunstwerk

za 10 aug. 2024 12:00
Tour de France Femmes

Teken mee aan mega-kunstwerk

zo 11 aug. 2024 12:00
Tour de France Femmes

Teken mee aan mega-kunstwerk

vr 9 aug. 2024 16:00
Tour de France Femmes
Voor kids

Sport & Spel op het Hof

za 10 aug. 2024 10:00
Tour de France Femmes

Fiets Feesten

zo 11 aug. 2024 12:00