Mode en Zo winkelen tweedehands vintage Dordrecht
Inspiratie & tips

Vintage vondsten scoren op allerlei mooie locaties

Wat is er nu leuker dan heerlijk rondstruinen tussen spulletjes van weleer? Van woonaccessoires tot kleding – ook in Dordrecht zijn er tal van vintage winkels waar je vondsten op de kop kunt tikken. En wat dacht je van het volgen van een vintage shoppingroute?

Vintagewinkels zijn helemaal hot & happening!

Kledingwinkels vol vintage

Er zijn in Dordrecht allerlei kledingwinkels die hergebruik en duurzaamheid op een voetstuk zetten. En die willen we je uiteraard niet onthouden.

Vind je het gaaf om designerkleding te dragen maar betaal je liever niet teveel? Dan is Preloved Fashion By 3xM een zaak voor jou. Er is designerkleding van onder meer Yves Saint Laurent, Natan en Victor & Rolf te vinden. Allemaal aangeboden door dames die er afscheid van namen en veertig procent van de opbrengst krijgen. Omdat het designkleding is, blijft de waarde behouden. Mooi voor je portemonnee en fijn met het oog op duurzaamheid! 

 

Preloved Fashion damesmode winkelen tweedehands vintage Dordrecht (2)

Bij Preloved Fashion By 3xM is alles tweedehands en met ‘alles’ wordt ook echt álles bedoeld: kleding volgens de laatste trends, designerkleding van dure merken, vintage items. Een mooie mix dus. Tweedehands is helemaal in momenteel, maar de eigenaressen van de Dordtse winkel – die 21 september weer open gaat – richten zich hier al 25 jaar op. Mar van Twist: “Elke week hangen er nieuwe kledingstukken in onze gezellige winkel. Mensen uit het hele land komen naar ons toe!”

Preloved Fashion By 3xM, Wijnstraat 95 
Preloved Fashion damesmode winkelen tweedehands vintage Dordrecht

Gedragen kinderkleding weggooien? Daar denken Marlies Weeda en Margreet Boer niet eens aan! De buurvrouwen bedachten samen Siep kinderkleding. “Het begon als hobby – we werden moeder en merkten dat kinderkleding vaak nog heel mooi was nadat kinderen eruit groeiden. Dus verkochten we kleding tweedehands. Het is tegenwoordig heel normaal om kleding tweedehands te kopen. Velen kopen het juist vanwege de duurzaamheid.” Siep tweedehands kinderkleding heeft een webshop, maar opgelet: wil je zelf mooie tweedehands kleding voor je kinderen bekijken, ga dan eens langs bij Kat in ’t Bakkie. Daar vind je namelijk een wand vol kinderkleding van Siep, veelal van duurzame merken. Kleding krijgt zo een tweede of soms wel derde leven. Mensen leveren kleding bij Siep in en krijgen veertig procent van de opbrengst.

Siep tweedehands kinderkleding

 

Siep vintage tweedehands winkelen kinderen Dordrecht

De vraag naar goede gebruikte kleding stijgt nog altijd, dus vond Opnieuw & Co het tijd worden voor iets geheel nieuws, een modewinkel: Mode & Zo. Inclusief vintage items! Ben je in de Visstraat, stap dan eens de nieuwe winkel binnen. Je vindt er kleding voor dames en voor meiden vanaf 15 jaar. Het devies van de maatschappelijke onderneming is hergebruik en dat betekent dat alles bij Mode & Zo tweedehands is. Maar bijna niet van nieuw te onderscheiden, vertelt directeur Marcel van Goch. ,,Bezoekers hebben vaak pas na een tijdje in de gaten dat de kleding tweedehands is. Ook de inrichting is hergebruikt: toen we in het pand kwamen, stond het vol met barokke meubels. Die kregen een plaatsje in Mode & Zo en op deze manier krijgen de meubels een tweede leven. Als deze winkel een succes blijft – daar gaan we wel van uit – dan volgen er meer Mode & Zo winkels.”

Mode & Zo, Visstraat 21
Mode en Zo winkelen tweedehands vintage Dordrecht (1)
Mode en Zo winkelen tweedehands vintage Dordrecht
Alle vintage winkels
in één oogopslag

De mooiste vintage vondsten

Vintage spulletjes scoren is echt iets van nu. Gelukkig kan dat in Dordrecht op tal van plekken en bij diverse struinwinkeltjes, allemaal in hartje centrum.

Bij Bluebirds in the Backyard zijn de winkel en het horecagedeelte gevuld met vintage items. Kleding, meubels, woonaccessoires: je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in het pand aan de Wijnstraat. Dat vintage de boventoon voert bij Bluebirds in the Backyard, is een bewuste keuze, volgens Claire MacNeilage. “Dit is het meest duurzaam, omdat de producten niet opnieuw geproduceerd worden. Er is veel aandacht voor vintage, merken wij.” Voor sommige mensen is vintage een soort lifestyle, merkt Claire. “Zij willen duurzaam shoppen. En vintage is een hip onderwerp. Bij ons loopt met name de kleding en accessoires erg goed, zoals hoeden en stropdassen. Maar ook oud kristal en de kop en schotel van opa en oma.”

Bluebirds in the Backyard, Wijnstraat 153
Bluebirds in the Backyard vintage tweedehands winkelen Dordrecht

Van kleine meubels tot lampen: bij Buku & Kopi vind je lekker veel huishoudelijke vintage items. Uit de jaren vijftig, zestig en zeventig en ook een beetje uit de jaren tachtig. “Spullen uit mijn tijd, die ik zelf ook leuk vind,” zegt Henry Monteiro over zijn vintagewinkel. Hij merkt dat veel mensen, inclusief toeristen, de spulletjes van weleer herkennen. “Mijn zaak is vaak een beetje een museum voor oudere mensen. Vintage is helemaal in, omdat je ermee teruggaat in de tijd. ‘Dat hadden mijn opa en oma ook’ is een veelgehoorde zin in mijn winkel.” Dan hebben bezoekers het bijvoorbeeld over kleine kastjes, een elektrische opener uit de jaren zeventig, pannetjes of vazen. Ook LP’s zijn een succes en zoek je boeken over Nederlands Indië en Indonesië, dan is dit ook dé plek. Alles bij Buku & Kopi, dat ‘boek en koffie’ betekent in het Indonesisch, is tweedehands en dus duurzaam!

Buku & Kopi, Vleeshouwersstraat 38
Buku Kopi vintage tweedehands winkelen Vleeshouwersstraat Dordrecht (2)

Op de Voorstraat zit een pareltje: JouWinkel Dordrecht. De winkel biedt een scala aan producten, waarvan het grootste deel vintage en antiek is. Ofwel: lekker veel spulletjes uit de jaren zestig en zeventig. Zoals schemerlampjes, trapauto’s, speelgoed van hout, keukengerei met een vintage tintje zoals een broodtrommel of bestek uit vervlogen tijden. “Er is echt markt voor vintage artikelen,” merkt Johan van Hilten. “Sommige klanten hebben een huis vol met spulletjes uit de jaren zestig en zeventig. Er is echt een hang naar vroeger, naar wat er toen in huis te vinden was. Veel mensen willen terug naar een wat rustigere tijd en zoeken die tijd terug in spullen.” Nostalgie en gezelligheid: daar draait het voor deze doelgroep om. Even terug stappen in de tijd – laat dit nu net perfect slaan op JouWinkel Dordrecht en haar vintage assortiment. JouWinkel, Voorstraat 238

JouWinkel vintage tweedehands winkelen Dordrecht

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Grote Kerk toren Grotekerkstuin kinderen fiets wandelen zomer Dordrecht
Blogs
Doe
Kids
Natuur
Ontdek
Wandelen

Ontdek je eigen stad

22 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel eindelijk zomer
Doe
Kids
Ontdek
Video's
Winkelen

Eindelijk, het is zomer!

20 juni 2024
Tigerr Benger winkelen herenkleding dameskleding design Tolbrug Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Update je garderobe

15 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel Street Art & Murals
Doe
Nieuws
Ontdek
Video's

Street Art & Murals

12 juni 2024
DRIJF rondvaarten havens groepen recreatie centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Genieten op het water

08 juni 2024