Locaties

Hof van Nederland

Museum over onze vrijheden vroeger en nu

In Hof van Nederland beleef je hoe we in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu, verteld vanuit verschillende perspectieven. Aan de hand van belangrijke historische gebeurtenissen kom je meer te weten over onze vrijheden en word je uitgedaagd om naar het heden te kijken en beter inzicht te krijgen in wat vrijheid voor jou betekent.

Hof van Nederland is voor iedereen
Of je nu van historie houdt of interesse hebt in maatschappelijke thema´s zoals vrijheid en verdraagzaamheid. Laat je verrassen en inspireren, er is van alles te zien en doen.

Aan het museum verbonden ‘Vrije Geesten’ Astrid Sy, Raven van Dorst en Kiza Magendane leiden je graag rond in hun audiotour. Ze dagen je uit om anders te kijken naar de verschillende verhalen in het museum en stil te staan bij wat vrijheid voor jou persoonlijk betekent. Elk vanuit hun eigen vakkennis, levenservaring en kijk op vrijheid. Je kunt zelf een Vrije Geest kiezen, waarbij ieder een eigen kijk op de verhalen geeft die in het hof verteld worden.

Het gebouw en de collectie
Het gebouw heeft in de loop der eeuwen veel meegemaakt, dus daarom vertelt het graag haar eigen verhaal. Via gekleurde luisterhoorns die overal in het museum te vinden zijn, hoor je onder andere meer over de mooie plek en vroegere functies van het middeleeuws gebouw. En aan unieke objecten geen gebrek; Hof van Nederland is een Canonmuseum en dat merk je: Maria van Bourgondië, Willem van Oranje, Johan en Cornelis de Witt; allemaal speelden zij een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland en hadden ze invloed op onze vrijheden.

De collectie vertelt het verhaal over onze vrijheden aan de hand van historische gebeurtenissen zoals de Eerste Vrije Statenvergadering, De Synode van Dordrecht, de moord op de gebroeders De Witt en de Tweede Wereldoorlog. Maar het gaat ook over hoe wij in Nederland nu omgaan met onze vrijheden door bezoekers te bevragen en na te laten denken over de geschiedenis en het heden.

Activiteiten voor jong en oud
Voor de jongste bezoekers is er een speciale kindertour waar zij de Griffioen, die in het wapen van Dordrecht staat, uit zijn fantasiewereld kunnen bevrijden. Ook is er een escape tour ‘De zoektocht van de sleutelgilden’ voor jong en oud, waarbij sleutels gevonden moeten worden door puzzels op te lossen en zo toegang te krijgen tot de IJzeren kast waar de privileges opgeborgen liggen.

Inspireren en verbinden
Het hof heeft een ‘Vrijplaats’ waar we met een breed en divers publiek in gesprek gaan om onderwerpen vanuit een verschillende kijk met elkaar te bespreken. Waarbij respect voorop staat. Samen met ons Gilde van Vrije Geesten en andere organisaties, binnen en buiten de stad, willen we inspireren en verbinden. Een paar keer paar jaar organiseren we ‘Hof live’. Een wisselend avondvullend programma met lezingen en dialogen over actuele zaken afwisselend met bijvoorbeeld muziek.

Aankomende events

Hoffestival Dordrecht 09-07-2022 11:00
Bekijk alle evenementen

Tip voor groepsbezoek Hof van Nederland

Wandelen historische binnenstad Wolwevershaven Damiatebrug
Product

Rondleiding mèt stadswandeling

Reserveren mogelijk via Dagtochten Dordrecht

Ook leuk voor jou?

Musea
Vergaderlocaties

The House of Petrol

Van Neurenburgpad 27
Galerieën en expositieruimtes
Vergaderlocaties

Kunstkerk

Museumstraat 65
Hollands
Pannenkoeken/Poffertjes
Diner
Lunch
Met kids
Terras
Monumenten
Cafés

Visser's Poffertjes

Groenmarkt 9
Kinderfeestjes
Zaalverhuur & Partylocaties
Bed & Breakfasts
Vergaderlocaties

De Eikenhof

Dubbeldamseweg Zuid 362
Monumenten

Ambachtshuis Rijkee

Cortgene 7
Cultuur & Uitgaan

Speelotheek Pip & Zo locatie Wielwijk

Piet Heijnstraat 1