Op bezoek in Dordrecht - Nieuwe Haven
Inspiratie & tips

Kinderwandeling | Speurtocht met Schaep

Dordtse Schapenkoppen

Dordrecht is de oudste stad van Holland en al bijna duizend jaar oud. In de middeleeuwen was Dordrecht een rijke stad. Dat kwam omdat je over van alles wat je van buiten de stad wilde meenemen, belasting moest betalen. Ook voor dieren.

Twee Dordtenaren die buiten de stad een schaap gekocht hadden, wilden geen belasting betalen. Daarom trokken ze het dier kleren aan, zodat hij op een jongen leek. Het schaap werd door de mannen bij zijn voorpoten vastgepakt en op een donkere avond wandelden ze met het schaap tussen hen in de stad binnen. Toen ze door de poort liepen klonk een luide bèèèèh en werden ze door de poortwachters betrapt. Zo ontstond de bijnaam “Schapenkoppen” voor Dordtenaren.

Speurtocht met Schaep
Met deze speurtocht gaan we met Schaep op avontuur. Hij moet namelijk nog steeds belasting betalen. Verzamel genoeg belastingeld door de 10 vragen te beantwoorden en de getallen op de munten in te vullen.

Maar pas op! Deze kaart is al erg oud en sindsdien zijn er veel nieuwe huizen en gebouwen bijgekomen. De kaart kan daarom een beetje afwijken. Neem ook pen en papier mee. Veel geluk!

Download de Speurtocht met Schaep