Locaties

Gerechtsgebouw Dordrecht

  • Bouwjaar: 1446
  • Bouwstijl: Neoclassicistische gevel met ionische zuilen
  • Oorspronkelijke functie: Schuttershuis, rechtbank

De oorsprong van dit gebouw gaat terug tot 1446 toen de schutterij van Sint Joris hier hun Doelen bouwde en aan de achterzijde, in het Stek, oefende. De schutters kregen hier onderdak en gelegenheid hun bijeenkomsten te houden en feesten te vieren. In het begin van de negentiende eeuw kocht de stad het pand waarna het een ingrijpende verbouwing onderging en werd voorzien van een neoclassicistische façade. Na de verbouwing kreeg het gebouw een rechterlijke bestemming.

In 1909 werd het pand aangekocht door het Rijk. Vanaf 1980 vonden er meerdere uitbreidingen plaats. In 1984 is het kantongerecht erbij gekomen dat in 2002 onderdeel werd van de rechtbank. Ook het Openbaar Ministerie was tot 2004 in dit gebouw ondergebracht. Eind 2012 is de Rechtbank Dordrecht met de Rechtbank Rotterdam samen gevoegd. De zittingsplaats Dordrecht van het kantongerecht bleef daarbij behouden. De rechtszalen en enquêtekamers bevinden zich op de tweede etage. Op de eerste etage van het gebouw is nog een historische zittingszaal te bezichtigen, de Noordzaal.

Op de zolder van het gerechtsgebouw staat één van de oudste eenwijzerige uurwerken van Nederland. In het torentje hangt een in 1633 door de Gemeente Dordrecht geschonken luidklok die ook voorkomt op het wapen van Dordrecht.

Vergelijkbare locaties

Monumenten
Musea

Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 28
Attracties
Monumenten
Streekproducten

Stadsbrouwerij Dordrecht

Buddingh'plein 20
IJssalon
Kinderfeestjes
Koffiebar
Lunch
Monumenten
Ontbijt
Voor kids

De Remise

Grotekerksbuurt 31b
Attracties
Monumenten
Musea
Oplaadpunt E-Bikes
Voor kids

Dordrechts Museum

Museumstraat 40
Attracties
Monumenten
Slijterij
Streekproducten
Workshop

Rutte Jenever & Distilleerderij

Vriesestraat 130
Kinderfeestjes
Monumenten
Musea
Voor kids

Nationaal Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97