Of het nu om winkels of overnachtingsmogelijkheden gaat: er zijn weer heel wat nieuwe initiatieven in Dordrecht, die de stad verrijken en jou laten genieten.
Laat je verrassen door tal van nieuwe initiatieven
Omdat Anaïda Torosjan en haar gezin helemaal naar Rotterdam moesten voor Oost-Europese delicatessen, besloot het gezin uit Rusland een winkel in Slavische delicatessen in Dordrecht te beginnen, Odesa! Zoon Ruben Kasparian runt de zaak. Je vindt er allerlei etenswaren zoals dumplings met verschillende vullingen, veel worst en kaas, zwarte en rode kaviaar en conserven zoals augurken en tomaten. Verder bijzondere jams zoals van kweepeer en ook voor exclusieve wijnen uit de Kaukasus zit je goed bij Odesa, een verwijzing naar de stad in Oekraïne die bekendstaat om haar culinaire aanleg. “We merken dat de behoefte aan Oost-Europese delicatessen groot is,” zegt Anaïda. “Maar we hopen dat ook Nederlandse mensen naar ons toe komen om lekkernijen te proeven. Want Slavische delicatessen zijn zo ontzettend lekker! Zoals een variant op crème fraiche. Die van ons is gewoon net wat lekkerder, vind ik. Ons motto is om alle volkeren in onze winkel met elkaar te mengen. Voedsel werkt verbindend, juist in deze moeilijke tijd.”
Pal naast DOK Bar & Bites zit nu Het Zusje van DOK: het kleine zusje van DOK Bar & Bites, met een geheel eigen sfeer. Verwacht toffe teksten, gave bloemen, lekker veel roze en niet te vergeten ouderwetse lampjes. Op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 16.00 uur kun je er terecht. Er wordt gewerkt met thema’s. Zo staan de donderdag en vrijdag in het teken van bijvoorbeeld cocktailavonden, wijnproeverijen en proeverijen van pincho’s ofwel authentieke stokbroodjes met iets lekkers erop. Je gaat niet naar huis na werk of school, maar schuift lekker Het Zusje van DOK in, een bar met informele sfeer! Op zaterdag is het thema markt. Je hebt lekker rondgelopen op de markt en neemt naderhand je boodschappentassen lekker mee naar Het Zuisje van DOK, om er te genieten van bijvoorbeeld een stamppotje van het huis of een ouderwetse gehaktbal. Ideaal deze herfst en winter!
Ruth’s Chop Bar is geïnspireerd op de West-Afrikaanse eetcultuur waarmee eigenaresse Ruth zelf is opgegroeid in Ghana. Op elke hoek van de straat daar is eten te vinden – waar je ook maar trek in hebt. Verse groenten, fruit, gegrilde maiskolven, vleesspiesjes, pasteitjes… noem maar op! Streetfood is lekker, vers en makkelijk, en dat gevoel neemt Ruth mee in Ruth’s Chop Bar. Het is een plek waar je samenkomt met familie en vrienden om samen, in een gezellige sfeer, te eten. Het is er voor iedereen die zin heeft in een lekkere, huisgemaakte maaltijd, maar geen tijd of zin heeft om zelf te koken. Of je nu visliefhebber bent, vleesliefhebber of vegetariër – Ruth en haar team maken het graag voor je, alsof je thuis bent. Koken heeft Ruth van huis uit meegekregen, van haar moeder, oma’s en tantes, de vrouwen uit haar familie. Naast haar jarenlange werk in de retail is koken altijd haar hobby gebleven. En dat proef je! Met Ruth’s Chop Bar deelt Ruth smaken uit haar thuis met jou.
Drie jaar geleden kochten Erik Bouwens en Lotte van den Broek-Bouwens hun huis aan het Kromhout en toen zij de enorme garage zagen, leek het het stel wel wat om een B&B te beginnen. Erik verbouwde de garage grondig tot twee kamers met prachtig uitzicht op het water aan de achterkant. Een droom die werkelijkheid is geworden, vertellen Erik en Lotte. “Het is fantastisch om de B&B Casa Kromhout te runnen! De gastenzijn dankbaar en we zitten op een prachtige, rustige locatie in de binnenstad. Wij zijn heel tevreden.” Het ontmoeten van allerlei verschillende mensen is Erik en Lotte op het lijf geschreven. Sterker nog: dat is de hoofdreden geweest om een B*B te beginnen. “Wij hebben gasten van over de hele wereld en er ontstaan vaak zulke mooie, enthousiaste gesprekken. We vinden het geweldig om verhalen van gasten te horen over de reizen die ze maken en op hun beurt tonen gasten interesse in wie wij zijn. Dit is voor ons echt een hobby, want wij werken allebei in het onderwijs.”
B&B Casa Kromhout, Kromhout 167
Food Design Playground is een nieuwe plek waar je eten op een totaal nieuwe manier beleeft! Je kunt er terecht voor van alles. Zoals een audio-proeverij met lunch – laat je leiden door een sprookje/meditatie terwijl je kleine hapjes uit een pillendoosje proeft en eet daarna een lunch met je handen. Uniek toch? Of ga voor een inspiratie-ontbijt met lezing. Verder kan je er terecht voor meerdaagse retraites, je eigen event of vergadering of een dag vol inspiratie tijdens de Food Immersion Day. Food Design Playground is een initiatief van Marije Vogelzang. “Het is een speeltuin waar eten geen bord vol calorieën is, maar een ervaring die je wereldbeeld kantelt. Geen restaurant, geen museum, maar een plek waar je mag spelen, leren, creëren en proeven. Het idee voor Food Design Playground komt voort uit mijn hele levenswerk. Ik ben al meer dan 25 jaar actief als pionier in het vakgebied food design. Toen dit prachtige monumentale pand op mijn pad kwam, viel alles samen. Het huis ademt geschiedenis en biedt ruimte om mijn ontwerpstudio hier te vestigen én om publiek te ontvangen.”