Grote Kerk toren Grotekerkstuin kinderen fiets wandelen zomer Dordrecht
Routes

Help, de toren valt om!

Kinderwandeling met spannende verhalen over de geschiedenis van Dordrecht voor kinderen vanaf 8 jaar

De kinderwandeling ‘Help, de toren valt om!’ is een cultuurhistorische kinderstadswandeling door Dordrecht.  Het wandelboekje dat bestaat uit twee wandelroutes (rondje en slinger) is verkrijgbaar bij VVV Dordrecht of in de VVV-webshop voor € 2,50.

Bestel in VVV-webshop

We geven hier een voorproefje van de wandeling. Wil je de hele wandeling lopen, alle verhalen lezen en een beetje speuren? Koop dan het wandelboekje bij VVV Dordrecht.

Open route in Maps
1
Stadhuis Stadhuisplein Dordrecht Edwarddegeus

Het huis van de burgemeester

Stadhuisplein 1

De ontdekkingstocht begint bij het huis van de burgemeester. Nou ja, hij mag het tijdelijk hebben. Eigenlijk is het van de stad. De burgemeester is er niet vaak. Slapen doet hij in zijn eigen huis en werken in het Stadskantoor. De leeuwen passen op het stadhuis met de kelder dat vroeger een gevangenis was. Kinderen werden daar soms 14 dagen opgesloten als ze kattenkwaad hadden uitgehaald.

2
Gezin grote kerk

De scheve toren

Lange Geldersekade 2

De Grote Kerk is het grootste en oudste gebouw van Dordrecht. Laat je ogen maar eens omhoog gaan langs de dikke toren. Die staat zo scheef, het lijkt de toren van Pisa wel! Arbeiders bouwden een eeuw lang aan de toren maar die kon niet recht op zijn benen blijven staan. Hij zakte langzaam opzij. ‘Help, de toren valt om!’ riepen de bouwers in paniek.

3
Ary Scheffer Scheffersplein Dordrecht

Ary was stapel op zijn moeder

Scheffersplein

In het midden van het plein staat een meneer met wijde jas en een penseel in zijn hand. Hij heet Ary Scheffer en was schilder van zijn vak. Hij is in Dordrecht geboren maar volgde zijn moeder, die in Parijs ging wonen. Daar leerde hij schilderen en tekenen.

4

De moord op de broers De Witt

Visbrug 2a

Bij de kruising kom je vanzelf twee mannen uit een andere tijd tegen. De een staat en de ander zit. De broers Johan en Cornelis waren twee machtige heren. Johan was raadspensionaris en tegenwoordig zou je zeggen: de president van het land. Op 20 augustus 1672 werden broers op wrede wijze door een woedende menigte vermoord. Lees in het boekje wat de broers op de brug elkaar ‘s avonds toefluisteren!

Dit was een klein stukje van het ‘rondje’ uit het boekje ‘Help, de toren valt om!’. In het boekje is nog een tweede wandeling de ‘slinger’ opgenomen die langs Het Hof, Groothoofd en de Wolwevershaven vol spannende verhalen loopt.

Vergelijkbare routes

Kinderwandeling

Speurtocht met Schaep

10 Locaties
Kraek den Code kinderen wandeling centrum Dordrecht
Kinderwandeling

Kraek den Code

9 Locaties