Kraek den Code kinderen wandeling centrum Dordrecht
Routes

Speurtocht Kraek den Code

Met deze speurtocht ga je op zoek naar beelden, plaatjes en letters op monumenten, de oude gebouwen van de stad. Soms zitten ze verstopt in gevels en muren, dus kijk goed om je heen!

Dordrecht is de oudste stad van Holland en is al bijna duizend jaar oud. In de straten waar we nu lopen, klonken ooit de voetstappen van koningen, jonkvrouwen, rijke kooplieden en zelfs piraten. Paarden trokken karren vol wijn, hout, graan en vis over de hobbelige keien.

Deze speurtocht start bij de Grote Kerk en eindigt bij het Groothoofd Dordrecht. Onderweg kun je allerlei vragen beantwoorden en invullen op de routekaart. Deze routekaart kun je downloaden of afhalen bij VVV Dordrecht. Als je alle vragen goed beantwoordt, kun je de code van de stad kraken. Succes!

TIP: lees eerst goed alle “wist je datjes” op de routekaart om alle vragen goed te beantwoorden.

Download de route
1

Grote Kerk

Lange Geldersekade 2

Het duurde letterlijk eeuwen voordat de Grote Kerk helemaal af was. Het oudste deel is bijna 650 jaar oud, maar onder het gebouw zijn resten van een nog veel oudere kapel gevonden. Loop een rondje om de kerk en tel de mensenkopjes en leeuwen die je in de muur ziet.
Vraag: Waar zijn er minder van, mensen of leeuwen?

Grote Kerk Dordrecht
2

Huis Bever-Schaep

Korte Engelenburgerkade 18

Dit is Huis Bever-Schaep. Onder het dak zie je het wapen van de familie die er rond 1650 woonde. De heer heette Van Beveren, de dame droeg de achternaam Schaep. Deze dieren zijn ook symbolen voor Dordrecht. De bever verwijst naar De Biesbosch en het schaap naar een beroemd Dordts verhaal. Het familiewapen toont het mannetjesschaap, een ram.
Vraag: Welke kleur heeft de strik op het familiewapen dat de ram en de bever vasthouden?

Huis Bever-Schaep
3

Catharijnepoort

Ter Hoogte van Hooikade 1

De Catharijnepoort was één van de poorten in de oude stadsmuur van Dordrecht. De muur moest de stad beschermen tegen indringers. Daar werden ook wapens voor gebruikt. Bij de poort staan er nog twee. Zie je ze?
Vraag: Wat is de naam van dit wapen?

 

Catharijnepoort
4

Huis van Gijn

Nieuwe Haven 30

Je staat voor Huis Van Gijn, de woning van de belangrijke Dordtenaar Simon van Gijn. Het huis is na zijn dood een museum geworden, want dat wilde meneer Van Gijn graag. Zijn gigantische verzameling tekeningen, glas, zilver en modelschepen is nu in het huis te zien.
Vraag: Wat was het beroep van Simon van Gijn?
Het antwoord vind je ergens op de gevel.

Aan de rechterkant van Huis van Gijn zie je de tuinmuur. In de muur zijn vier stenen met afbeeldingen gemetseld. Deze stenen komen uit andere, nog oudere huizen.
Vraag: Hoe heet de vissoort op één van de stenen?
Schrijf de naam op de manier zoals ze dat in het jaar 1710 deden

Huis Van Gijn
5

Straatman

t.o. Kuipershaven 169-182

In de haven staat de takel van Schroevendok L. Straatman. Monteurs takelden er schepen mee uit het water om aan de schroeven te sleutelen. Naast reparatie, nieuwbouw en ketelmakerij, deed het bedrijf L. Straatman volgens het reclamebord nog meer.
Vraag: Het bedrijf was ook een …?

Schroevendok Straatman
6

Pakhuis Stokholm

Wolwevershaven 30

Dordtse zakkendragers sjouwden zware zakken graan de trappen van dit pakhuis op.
Op de gevel staat ‘Stokholm’. Het is de hoofdstad van Zweden en de geboorteplaats van de koopman die het pakhuis liet bouwen. Onder het bovenste luikje staan letters geschreven.
Vraag: Welke zeven letters staan er?

Pakhuis Stokholm
7

Damiatebrug

Ter hoogte van Kuipershaven 18

Dordtenaren noemden de Damiatebrug vroeger ook wel ‘galgenbrug’. Vanaf de
brug kon je aan de overkant van de rivier misdadigers aan de galg zien hangen. Ergens rondom de Damiatebrug kun je de hoogte van het water aflezen.
Vraag: Hoe heet dit instrument?

Damiatebrug
8

Pakhuis van Oldenborgh

Kuipershaven 17-18

Je staat nu voor pakhuis Van Oldenborgh. Als je omhoog kijkt zie je de oude hijsinstallatie boven de zolder. Er werden vaten mee omhoog getild. De naam Kuipershaven verwijst nog naar de makers van deze houten tonnen.
Vraag: Hoeveel luiken op het pakhuis tel je?
Schrijf je antwoord volledig uit.

Pakhuis van Oldenborgh
9

Groothoofdspoort

Boomstraat / Palingstraat 37

Dit is het drierivierenpunt, het drukst bevaren waterkruispunt van Europa. Eeuwen geleden stapten hier keizer Karel de Vijfde, de hertog van Alva en Napoleon Bonaparte aan wal. Nog niet zo lang geleden kwamen tijdens Koningsdag ook Koning WillemAlexander en Koningin Máxima bij het Groothoofd aan. Op de voorzijde van de poort, in het midden, zie je de beschermvrouw van Dordrecht. Rondom de beschermvrouw staan schildjes en plaatsnamen.
Vraag: Welke plaats begint met een A?

Als het goed is, heb je nu alle aanwijzingen om de code te kraken.

Groothoofdspoort

Vergelijkbare routes

Grote Kerk toren Grotekerkstuin kinderen fiets wandelen zomer Dordrecht
Kinderwandeling

Help, de toren valt om!

4 Locaties
Kinderwandeling

Speurtocht met Schaep

10 Locaties