Ontdek de schapenkoppen

Schapenkoppen

Je hebt ze wellicht al her en der gezien in de binnenstad. Vrolijke schapen die het naar hun zin hebben op typische Dordtse plekken. De afbeeldingen zijn gemaakt door Lucia Zattini en ook te koop als ansichtkaarten. Hieronder vind je de verkoopadressen.

Maar misschien vraag je je wel af; Wat hebben die schapen nou te maken met Dordrecht?

Voor veel Dordtenaren is het verhaal uit de Middeleeuwen wel bekend: als prominente handelsstad zorgde stapelrecht ervoor dat over alle goederen die de stad in en uit gingen belasting werd geheven, ook op vlees en slachtvee. Twee Dordtenaren die in de Alblasserwaard een schaap kochten, probeerden deze belasting te ontwijken door het dier kleding van een vogelverschrikker aan te doen. Het plan mislukte op het nippertje, omdat het schaap ging blaten.

Aan het sterke verhaal hielden Dordtenaren de bijnaam ‘Schapenkoppen’ over. “Wie in Dordrecht is geboren, krijgt bij inschrijving in de gemeente een knuffeltje van een schaap cadeau. Winkeliers refereren met acties of etalages ook met enige regelmaat naar de legende en de geuzennaam van FC Dordrecht luidt niet geheel verrassend ‘De Schapenkoppen’.

 

Verkoopadressen

Streekproducten
Souvenirs
Fietsverhuur

VVV Dordrecht

Spuiboulevard 99
Hobbywinkels
Kado & feestartikelen
Kunst, antiek & brocante

De Kleister

Voorstraat 445
Kunst, antiek & brocante
Woonwinkel
Vintage

JouWinkel

Voorstraat 238
Intree Dordrecht - Schapen producten
Bestel speciale Schapenkop-artikelen via de webshop
Meer informatie