Blogs, vlogs & tips

Op zoek naar het lekkerste ijs van Dordt

Zodra de zon gaat schijnen kun je eigenlijk genieten van ijsjes. Zo’n traktatie scoren is toch gewoon altijd een goed idee?

Het allerlekkerste zijn ze van de ijssalon, waar de keuze natuurlijk reuze is. Dat kan ook lastig zijn. ‘Doe maar euh….’ is een veelgehoorde uitspraak van twijfelende klanten in menig ijssalon. Het zette een zaak in Driehuis er zelfs toe aan om een bak ‘euh-ijs’ in de vitrine te plaatsen. Die hebben we in Dordrecht nog niet gespot. Wel zagen we veel romige bollen, liefde voor het vak en genietende klanten.

Goed ijs aan de rand van het centrum

Paolo Gervasio is het schoolvoorbeeld van een trotse Italiaan. De eigenaar van La Venezia werkt dag in dag uit vol passie aan het creëren van goed ijs. “Ons geheim is dat we met verse producten werken en bovenal met liefde. Het is echt waar wat ze zeggen: dat proef je. Hoewel ijssmaken door de jaren heen steeds extremer lijken te worden, zijn bij ons de traditionele smaken nog steeds het populairst. Banaan, pistache en malaga vormen de top drie.”

Het aantal zonuren dat Nederland vorig jaar had, noemt Paolo ‘ongekend’. “Voor een ijssaloneigenaar is dat wel een droom. Onze omzet was goed, maar misschien niet eens zo extreem als je zou verwachten. Dat kwam doordat klanten vaker langskwamen, maar dan per keer 1 of 2 bolletjes bestelden. Is het slecht weer en zit er dan een keer een mooie dag tussen? Dan verkopen we veel vaker 4 of 5 bollen tegelijk.” Toch klaagt Paolo niet, want hij heeft naar eigen zeggen ‘het mooiste beroep ter wereld’. “Ik ben 58 jaar en wil niets anders doen. Kinderen, en ook volwassenen, worden blij van ijs. Ik zie altijd vrolijke gezichten in de zaak. Dat blijft mooi. Wat La Venezia uniek maakt? Dat we al 90 jaar in Dordrecht zijn gevestigd. Generaties Dordtenaren zijn met ons opgegroeid.”

Lees meer over La Venezia

La Venezia - IJssalon

Cherry Garcia

Schitterend is ook de zaak van De Remise, in de Grotekerksbuurt. De Remise biedt klanten uitsluitend Ben & Jerry’s. “Er zijn pints te koop, maar we hebben ook een mooie schepijsvitrine. Met onder meer de smaak Cherry Garcia, die hier in de supermarkt niet verkrijgbaar is.

De meest populaire smaak van Ben & Jerry’s blijft echter Cookie Dough. Die doet het in heel Europa het allerbeste. In Dordrecht is hij ook populair, maar zeker bij de schepijsvarianten vinden mensen het vaak leuk om toch ook eens iets anders te proberen. Vanille, banaan, chocolade, karamel: er is natuurlijk genoeg te kiezen. Allemaal even lekker en met de chunks en swirls waar het merk bekend om staat.” Naast kwalitatief goed ijs staat Ben & Jerry’s ook voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Daar waren ze al mee bezig voordat het hip werd. De fudge brownies die in het ijs worden gebruiken, zijn bijvoorbeeld afkomstig van de Greyston Bakery in New York.”

“Welke smaak er echt nog bij moet komen? Er is al veel, maar dan zou ik gaan voor red velvet cake. Die is er wel in de Verenigde Staten, maar nog niet in Nederland. Daar mag wat mij betreft best verandering in komen.”

Lees meer over De Remise
De remise - IJssalon

Kleurrijke freakshakes en een prachtige stadstuin

Verandering, dat is ook wat in zekere mate past bij Belicio Cheatday. Bubbel waffles, freakshakes, koek gevuld met ijs, ijsdonuts: je kan het zo gek niet bedenken. Allemaal net zo kleurrijk als calorierijk. Maar dat is dan ook het principe: als je eens iets ongezonds en lekkers wil, dan moet je het goed doen. Kiezen is nog knap lastig, met 24 smaken ijs, een ruim assortiment aan warme en koude producten, 30 verschillende toppings, warme en koude sauzen, minimaal 5 verschillende cookie dough smaken en meer. Het goede nieuws is dat zo’n lekker ijsje zeven dagen per week te verkrijgen is.

Ook Il Giardino Gelato heeft ruime openingstijden. De ijssalon aan de Groenmarkt is niet alleen bekend vanwege het heerlijke ijs, maar ook populair vanwege de ruime stadstuin. Op TripAdvisor zeggen klanten onder meer het volgende: ‘Een leuke frisse ijssalon. Voor de zaak zijn enkele zitjes. We wilden voorbijlopen omdat alles bezet was, maar toen zagen we de verwijzing naar de binnenplaats. Mooi uitgestald en heerlijke smaken. Heerlijk rustig op de kleine binnenplaats ons ijs kunnen eten. Weer zo’n verrassend zaakje waar je graag terugkomt’.

Lees meer over Belicio Cheatday

Lees meer over Il Giardino Gelato

Belicio Cheatday - IJssalon