In het licht van Cuyp
Berichten

In het licht van Cuyp

Nog nooit waren zo veel schilderijen van Albert Cuyp samen te zien!

De tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp is in meerdere opzichten uniek. Voor het eerst komen zoveel schilderijen van Aelbert Cuyp, de beroemdste schilder van Dordrecht, samen in één expositie. Sommige zelfs voor het eerst te zien in Nederland. De werken zijn uitgeleend door musea van over heel de wereld. De combinatie met schilderijen van Engelse kunstenaars Turner, Gainsborough en Constable, voor wie Cuyp een belangrijke inspiratiebron was, maakt de expositie verrassend.

Openingstijden Tickets

Conservator Sander Paalberg:
na jaren is het zover!

Conservator oude kunst en samensteller van de tentoonstelling Sander Paarlberg is er al jaren mee bezig en nu is het eindelijk zover. De tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ is tot 6 maart 2022 te bewonderen in het Dordrechts Museum. De werken komen onder andere vanuit Duitsland, de Verenigde Staten, Ierland, Hongarije, maar vooral vanuit Engeland.

Dordrechts Museum expositie In het licht van Cuyp Dordrecht Sander Paalberg

Ontdek meer Cuyp in Dordrecht

A. Cuyp, Landschap met herders en reizigers bij avondlicht, ca. 1667, Londen, The Royal Collection

Wandelroute "In het licht van Cuyp"

Miniatuur Dordt Vlogt Albert Cuyp
Vlogs

Dordt Vlogt: op pad met Albert Cuyp

28 oktober 2021
#LichtopDordrecht - Damiatebrug Dordrecht
Blogs
Nieuws

Ontdek jouw licht op Dordrecht

21 oktober 2021

Britse Cuypmanie

Conservator Sander Paarlberg legt uit: “Het is een bijzonder verhaal. Cuyp was in zijn tijd, in de 17e eeuw, een volstrekt lokale schilder. Op wat kleine uitstapjes na is hij Dordrecht niet uit geweest. Zijn klanten waren ook voornamelijk Dordtenaren. Tijdens zijn leven heeft niemand zich buiten Dordrecht gerealiseerd hoe goed Cuyp eigenlijk was. Hoe bijzonder het gouden licht, de serene sfeer en de verstilling in zijn werken waren. Of het nu landschappen zijn met herders, dieren of reizigers: ze hebben het allemaal. Het zijn stuk voor stuk topwerken, maar die zaten lang verstopt in Dordrecht. Totdat, lang na zijn dood, een schilderij van Cuyp opdook in Engeland. Snel daarna brak er een Britse Cuypmanie uit en werden de schilderijen in no time vanuit Dordrecht opgekocht en naar Engeland verscheept. De uitverkoop was snel en rigoureus.”

Inspiratiebron voor veel kunstenaars

“De waardering voor Cuyp was in Engeland enorm. Zijn landschappen sloten prachtig aan bij de smaak van de Britse landadel, maar ook schilders konden niet om Cuyp heen. Veel latere wereldberoemde kunstenaars waaronder Turner, Gainsborough en Constable haalden hun inspiratie bij de Dordtenaar vandaan. Het kenmerkende gouden licht, de motieven en de kleuren kwamen terug in de werken van deze 18e-en 19e-eeuwse grootmeesters. Dit zijn natuurlijk drie hele bekende, maar Cuyp was voor nog veel meer kunstenaars een belangrijke inspiratiebron, ook nog tot ver in de 19e eeuw. In de catalogus die bij de tentoonstelling hoort, vind je hier uitgebreide informatie over.”

Opbouw expositie In het licht van Cuyp Dordrechts Museum Dordrecht

Werken van Queen Elizabeth

Nu komen veel werken tijdelijk terug voor de tentoonstelling. Het is bovendien vierhonderd en één jaar geleden dat Cuyp in Dordrecht geboren werd. Ook dat maakt het verhaal bijzonder. De schilderijen komen na al die tijd terug naar de plaats waar ze gemaakt zijn. Onder deze werken zijn onder andere drie landschappen afkomstig uit Woburn Abbey en twee topstukken uit de collectie van niemand minder dan de Britse Queen Elizabeth. De werken ‘De veerboot’ en ‘Landschap met herder en reizigers bij avondlicht’ hangen normaal gesproken in Buckingham Palace in London. De directeur van de Royal Collections, Tim Knox, heeft de tentoonstelling officieel geopend.

A. Cuyp, Landschap met herders en reizigers bij avondlicht, ca. 1667, Londen, The Royal Collection

Een tentoonstelling die je niet mag missen!

“Deze tentoonstelling is een hele mooie kans om zoveel topstukken van Cuyp bij elkaar te zien. De kwaliteit is zo hoog, iedere Dordtenaar mag trots zijn op deze beroemdste zoon van de stad. ‘In het licht van Cuyp’ laat bovendien zien hoe groot de invloed van de Dordtse schilder is geweest op latere internationale kunstenaars. We verwachten heel veel bezoekers van buiten de stad, maar juist voor alle inwoners van Dordrecht is het een buitenkans om kennis te maken met hun beroemde stadgenoot.” De favoriet van de conservator zelf komt uit de Verenigde Staten, dat is ‘De Maas bij Dordrecht’ uit Washington, een groot zonnig riviergezicht met de stad op de achtergrond. “Maar uiteraard zijn de werken allemaal stuk voor stuk de moeite van het bezoeken meer dan waard.”

Openingstijden Tickets

A._Cuyp_Gezicht_op_Dordrecht

Ontdek meer kunst in Dordrecht

Dordrechts Museum tuin Dordrecht

Dordrechts Museum

Dordrechts Museum, familie, expositie, kunst & cultuur, musea Dordrecht

Alle exposities op een rij

Dordrechts Museum - schilderijen - kunst

Musea