Intree Dordrecht - Schapen producten
Berichten

Schapenkoppen bij intree Dordrecht

Intree Dordrecht | VVV verschaft niet alleen informatie, maar is ook een plek waar de meest uiteenlopende producten te koop zijn.
In de winkel, gevestigd aan Spuiboulevard 99, is het assortiment aan hebbedingetjes en lekkernijen zeer divers. Een prominente rol is daarbij weggelegd voor de legende van de Schapenkoppen.

De Dordtse legende

Voor veel Dordtenaren is het verhaal uit de Middeleeuwen wel bekend: als prominente handelsstad zorgde stapelrecht ervoor dat over alle goederen die de stad in en uit gingen belasting werd geheven, ook op vlees en slachtvee. Twee Dordtenaren die in de Alblasserwaard een schaap kochten, probeerden deze belasting te ontwijken door het dier kleding van een vogelverschrikker aan te doen. Het plan mislukte op het nippertje, omdat het schaap ging blaten.

Aan het sterke verhaal hielden Dordtenaren de bijnaam ‘Schapenkoppen’ over. “Wie in Dordrecht is geboren, krijgt bij inschrijving in de gemeente een knuffeltje van een schaap cadeau. Winkeliers refereren met acties of etalages ook met enige regelmaat naar de legende en de geuzennaam van FC Dordrecht luidt niet geheel verrassend ‘De Schapenkoppen’.

Intree Dordrecht - Schapen producten

Vertaling van de legende naar intree Dordrecht

Het is zo verweven met de stad, dat het logisch is dat wij er bij intree Dordrecht | VVV ook iets mee doen,” legt Cécile Zanen (teamleider VVV-balie) uit. “Zo bieden wij bijvoorbeeld lokale specialiteiten als Schapenkopjes. Deze koekjes worden gepresenteerd in een mooi doosje, met uitleg over de legende. Maar ook schaapmagneten, babysloffen, kartonnen schaapjes die in elkaar gezet en ingekleurd kunnen worden, schaapsleutelhangers en gelukschaapjes behoren tot het aanbod. Het spreekt vooral tot de verbeelding bij Dordtenaren die een cadeautje zoeken voor vrienden of familie die buiten de stad wonen. Maar ook toeristen zijn nieuwsgierig naar wat Dordtenaren nou precies met schapen hebben.”

Het assortiment wisselt regelmatig. “We kunnen eindeloos variëren. Het is de bedoeling om bezoekers te blijven verrassen. Eind vorig jaar hingen er sweaters in de winkel met de tekst ‘Meèèèèrry Christmas’. Producten met een knipoog vallen vaak in de smaak. Zo zijn er de zogenaamde Schapenkeutels: leuke snoepblikken met het verhaal van de legende en gevuld met kleine rondje dropjes. Lokale ondernemers worden ook steeds inventiever. Mooi om te merken dat de legende anno 2021 nog altijd springlevend is.”

Intree Dordrecht - Schapen producten