Inspiratie & tips

Schapenkoppen bij VVV Dordrecht

VVV Dordrecht verschaft niet alleen informatie, maar is ook een plek waar de meest uiteenlopende producten te koop zijn.
In de winkel, gevestigd aan Spuiboulevard 99, is het assortiment aan hebbedingetjes en lekkernijen zeer divers. Een prominente rol is daarbij weggelegd voor de legende van de Schapenkoppen.

De Dordtse legende

Voor veel Dordtenaren is het verhaal uit de Middeleeuwen wel bekend: als prominente handelsstad zorgde stapelrecht ervoor dat over alle goederen die de stad in en uit gingen belasting werd geheven, ook op vlees en slachtvee. Twee Dordtenaren die in de Alblasserwaard een schaap kochten, probeerden deze belasting te ontwijken door het dier kleding van een vogelverschrikker aan te doen. Het plan mislukte op het nippertje, omdat het schaap ging blaten.

Aan het sterke verhaal hielden Dordtenaren de bijnaam ‘Schapenkoppen’ over. “Wie in Dordrecht is geboren, krijgt bij inschrijving in de gemeente een knuffeltje van een schaap cadeau. Winkeliers refereren met acties of etalages ook met enige regelmaat naar de legende en de geuzennaam van FC Dordrecht luidt niet geheel verrassend ‘De Schapenkoppen’.

Intree Dordrecht - Schapen producten

Vertaling van de legende naar VVV Dordrecht

Het is zo verweven met de stad, dat het logisch is dat wij er bij VVV Dordrecht ook iets mee doen,” legt Cécile Zanen (teamleider VVV-balie) uit. “Zo bieden wij bijvoorbeeld lokale specialiteiten als Schapenkopjes. Deze koekjes worden gepresenteerd in een mooi doosje, met uitleg over de legende. Maar ook schaapmagneten, babysloffen, kartonnen schaapjes die in elkaar gezet en ingekleurd kunnen worden, schaapsleutelhangers en gelukschaapjes behoren tot het aanbod. Het spreekt vooral tot de verbeelding bij Dordtenaren die een cadeautje zoeken voor vrienden of familie die buiten de stad wonen. Maar ook toeristen zijn nieuwsgierig naar wat Dordtenaren nou precies met schapen hebben.”

Het assortiment wisselt regelmatig. “We kunnen eindeloos variëren. Het is de bedoeling om bezoekers te blijven verrassen. Rond de feestdagen hangen er sweaters in de winkel met de tekst ‘Meèèèèrry Christmas’. Producten met een knipoog vallen vaak in de smaak. Zo zijn er de zogenaamde Schapenkeutels: leuke snoepblikken met het verhaal van de legende en gevuld met kleine rondje dropjes. ”

Intree Dordrecht - Schapen producten

Artikelen Dordtse Schapenkoppen

Alle Schapenkop artikelen
Product

Bèèh...! Groot Dordts Volksverhalenboek

Dit boek vertelt de volksverhalen uit Dordrecht.
25,00
Product

Dordtse Volksverhalenkaart

Deze kaart geeft bij 28 plekken in de stad een kort volksverhaal.
1,95
Product

Schapenkoppen - setje van 4 ansichtkaarten

Set van 4 ‘Schapenkoppen’ ansichtkaarten van Lucia Zattini.
5,00
Schapen keutels
Product

Blik Dordtse Schapenkeutels

Snoepblik met zacht zoete ronde dropjes.
6,50
20-12 kersttrui Dordrecht verrassingskalender
Product

Dordtse kersttrui

Dordtse kersttrui met schaap
19,95
Product

Schaap Molly

Dit lieve schaapje Molly is het vriendje van Fien & Teun en heerlijk zacht om mee te knuffelen.
14,99

Dit is typisch Dordts

Meer Dordtse producten
Banketbakker
Streekproducten

Brokking hazelnootgebak

Krispijnseweg 48
Streekproducten
Monumenten
Attracties

Schapenkopje bier

Buddingh'plein 20
Dordtse drankjes - Dordt vlogt
Eten & Drinken
Vlogs

Dordtse Drankjes

26 maart 2021
Distilleerdeij Rutte - Dordrecht - likeur proeven
Shopping

Made in Dordrecht

13 Locaties