Inspiratie & tips

"Struikelstenen" in Dordrecht

Deze Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In Dordrecht kun je een wandeling langs de steentjes maken en een tentoonstelling bezoeken.

Wanneer je door de stad slentert en naar beneden kijkt, kom je ongetwijfeld Stolpersteine tegen.

Stolpersteine: messing plaatje met inscriptie

De steentjes van 10 x 10 cm in het trottoir herdenken de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Het messing plaatje op de steen vermeldt de naam, geboortedatum, deportatiedatum, en plaats en datum van overlijden van het slachtoffer die door de nazi’s is vervolgd, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedwongen is. De Stolpersteine zijn, en worden nog altijd, in het trottoir aangebracht bij de voormalige woningen van Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.

In 2020 lagen er in Europa ongeveer 75.000 Stolpersteine. Op dit moment telt Dordrecht ongeveer 165 steentjes. De Dordtse werkgroep Stolpersteine wil uiteindelijk 206 stenen gelegd hebben.

Werkgroep Stolpersteine

Tentoonstelling Dordrecht-Sobibor

In de hal van het Stadskantoor in Dordrecht is tot en met 30 november 2021 de expositie “Dordrecht-Sobibor” te zien. De tentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met de maatregelen die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben genomen om de Joodse bevolking van Dordrecht te registreren, te isoleren, te arresteren en te deporteren. Er wordt ook aandacht besteedt aan de 44 Dordtse Joden die in het Poolse nazivernietigingskamp Sobibor zijn omgebracht.

De expositie is ontworpen door Dordtenaar Harrie Teunissen en is een initiatief van de Dordtse werkgroep Stolpersteine. Wanneer de hal van het Stadskantoor geopend is, kun je de expositie zonder kosten bezoeken. Het Stadskantoor is in het weekend gesloten.

Meer over de tentoonstelling

Zelf wandelen

Op deze website kun je een korte route vinden langs een aantal Stolpersteine. Er staat ook een link naar de app of website van izi.TRAVEL waarmee je de hele route langs alle Stolpersteine in Dordrecht kunt wandelen. Tijdens de izi.Travel route geven filmpjes en achtergrondverhalen je interessante informatie over deze indrukwekkende geschiedenis.

Bekijk de route

 

Meer over dit onderwerp

Open Monumentendagen 2021 Dordt Vlogt Dordrecht
Cultuur
Evenement & activiteiten
Vlogs

Dordt Vlogt geeft 3 tips voor de Dordtse Open Monumentendagen

03 september 2021
Stadswandeling

Stolpersteine route

5 Locaties
Monumenten
Musea

Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 27-28
Monumenten

Duitse Manschappenbunker 502

Rijksstraatweg 186