Routes

Stolpersteine route

Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, zijn kleine, vierkante keitjes van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. Deze stenen herinneren aan de Joodse stadsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd naar concentratiekampen. Op het metalen plaatje zijn de naam, geboortedatum, datum en plaats van deportatie en datum en plaats van de moord van het slachtoffer opgenomen. De Stolpersteine zijn geplaatst in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer het laatst heeft gewoond.

Hieronder een kleine greep uit alle Stolpersteine in Dordrecht. Bekijk hier de gehele route of lees alle verhalen op www.stolpersteine-dordrecht.nl

1

Spuiboulevard 206

Spuiboulevard 206
Voormalig Cornelis de Wittstraat 106. Hier ligt een steen voor:
· Felix Leviticus · Emma Leviticus - Goldstein · Henri Leviticus · Sophia Rosette Cahn - Leviticus · Louis Leviticus
2

Voorstraat 318

Voorstraat 318
Hier ligt een steen voor:
· Samuel Gobits · Rebecca Gobits - Leeuwin · Greta Gobits
Het gezin Gobits hadden twee goedlopende meubelzaken. In het pand aan de Voorstraat woonden zij boven de winkel. Zij stierven tegelijk op 19 november 1943 in Auschwitz. Een broer en zus van Greta hebben de oorlog overleefd.
3

Steegoversloot 189

Steegoversloot 189
Hier ligt een steen voor:
* Chaim Salomon Haber * Henriëtte Haber - Jacobs
Een Dordts-joods echtpaar dat in een hoekpand aan de Steegoversloot een bontwinkel dreef, door hen trots 'Het Bonthuis van vertrouwen' genoemd. Op dinsdag 10 november 1942, na een razzia die de Duitsers en hun politiële handlangers veertig joden opleverde, werden Chaim en Henriëtte opgepakt en opgesloten. Nog geen negen dagen later was Henriëtte in Auschwitz vernietigd. Haar man volgde op 29 februari, ergens in Midden-Europa, na jaren van zware dwangarbeid.
4

Statengang 22

Statengang 22
Voormalig Gevulde Gracht 15. Hier ligt een steen voor:
· Isaäc Blitz · Aaltje Blitz - Kopee · Flora Blitz
Isaäc was koopman in lompen en metalen. Op woensdag 25 november 1942 brak voor het Dordtse gezin Blitz de fatale dag aan. De volgende dag zijn zij naar Westerbork overgebracht en vandaar op transport naar Auschwitz gezet. Op 7 december zijn zij tegelijk aan de gevolgen van gasverstikking overleden.
5

Blekersdijk 18

Blekersdijk 18
Hier ligt een steen voor:
· Jenette Braadbaart · Setje Braadbaart · Mirjam Braadbaart
De uitgebreide joodse familie Braadbaart in Dordrecht is het hardst getroffen door de Holocaust. Onder hun afstammelingen richtten de Duitsers, op lokale schaal, de grootste slachting aan. Tientallen van hen verloren hun levens in de gaskamers.

Vergelijkbare routes

Hoogwaterroute Dordrecht
Stadswandeling

Hoogwaterroute

18 Locaties
Otto e Mezzo - Terras
Stadswandeling

Bier- en wijnrondje

19 Locaties
Stadswandeling

Leermonumenten

12 Locaties
wandelen - stadswandeling - Dordrecht
Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties
Straatkunst - Mural - Dordrecht
Stadswandeling

Street Art Tour

18 Locaties
Kunstrondje Dordt
Stadswandeling

Kunstrondje Dordt

10 Locaties