Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, zijn kleine, vierkante keitjes van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. Deze stenen herinneren aan de Joodse stadsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd naar concentratiekampen. Op het metalen plaatje zijn de naam, geboortedatum, datum en plaats van deportatie en datum en plaats van de moord van het slachtoffer opgenomen. De Stolpersteine zijn geplaatst in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer het laatst heeft gewoond.
Hieronder een kleine greep uit alle Stolpersteine in Dordrecht. Bekijk hier de gehele route of lees alle verhalen op www.stolpersteine-dordrecht.nl
Spuiboulevard 206
· Felix Leviticus · Emma Leviticus - Goldstein · Henri Leviticus · Sophia Rosette Cahn - Leviticus · Louis Leviticus
Voorstraat 318
· Samuel Gobits · Rebecca Gobits - Leeuwin · Greta Gobits Het gezin Gobits hadden twee goedlopende meubelzaken. In het pand aan de Voorstraat woonden zij boven de winkel. Zij stierven tegelijk op 19 november 1943 in Auschwitz. Een broer en zus van Greta hebben de oorlog overleefd.
Steegoversloot 189
* Chaim Salomon Haber * Henriëtte Haber - Jacobs
Een Dordts-joods echtpaar dat in een hoekpand aan de Steegoversloot een bontwinkel dreef, door hen trots 'Het Bonthuis van vertrouwen' genoemd. Op dinsdag 10 november 1942, na een razzia die de Duitsers en hun politiële handlangers veertig joden opleverde, werden Chaim en Henriëtte opgepakt en opgesloten. Nog geen negen dagen later was Henriëtte in Auschwitz vernietigd. Haar man volgde op 29 februari, ergens in Midden-Europa, na jaren van zware dwangarbeid.
Statengang 22
· Isaäc Blitz · Aaltje Blitz - Kopee · Flora Blitz
Isaäc was koopman in lompen en metalen. Op woensdag 25 november 1942 brak voor het Dordtse gezin Blitz de fatale dag aan. De volgende dag zijn zij naar Westerbork overgebracht en vandaar op transport naar Auschwitz gezet. Op 7 december zijn zij tegelijk aan de gevolgen van gasverstikking overleden.