Open Monumentendagen muzikale monumenten Stadhuis Stadhuisplein Dordrecht

Muzikale monumenten

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september kun je genieten van bijzondere artiesten die het maken van muziek tot een kunst verheven hebben. Zo is er op zaterdag orgelmuziek in verschillende kerken in het kader van Nationale Orgeldag. Zaterdag en zondag staan in het teken van muzikale monumenten. Toegang is gratis, vol is vol. Bekijk hier het overzicht van alle muzikale monumenten.

Dordrechts Museum op zaterdag

Bach Festival, Kaat Schraepen | 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Bach Festival presenteert de Belgische altvioliste Kaat Schraepen (2000). Zij omarmde de diepe, warme klanken van haar altviool al op 7-jarige leeftijd. Met meesterlijke interpretaties en expressiviteit vertelt ze verhalen door muziek. Als prijswinnaar in nationale en internationale competities, is ze één van de meest noemenswaardige van haar generatie. Haar repertoire varieert van klassieke composities tot eigentijdse klanken.

De stempel van Bach op de 20ste eeuw en hiermee ook de herontdekking van het solo repertoire voor strijkinstrumenten in meerdelige werken die een volledige emotionele reis uitdrukken. Een programma waarin meerstemmigheid in al zijn vormen zegeviert.

Kaat Schraepen Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht

Het Stadhuis op zaterdag

The Groovy Gents | 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

The Groovy Gents bestaan uit drie heren die de weg weten op hun akoestische instrumenten. Met twee gitaren, contrabas en een beat worden covers uit de jaren 50, 60, 70, 80 en 90 op hun eigen swingende manier neergezet.

The Groovy Gents Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht

Hof van Nederland op zaterdag

Het AJ trio | 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Het AJ trio is een collectief bestaande uit June Hyung An (1988, Busan, Zuid Korea), Richie Struck (1987, Osnabruck, Duitsland) en Boris Oud (1986, Dordrecht, Nederland).

De drie ontmoeten elkaar in Rotterdam waar zij alle aan Codarts (Rotterdams conservatorium) hebben gestudeerd. Het trio is pas na die tijd ontstaan, maar alle 3 de muzikanten hebben wel al eerder met elkaar gespeeld in andere combo’s.

Vanaf 2017 is het trio af en aan actief. De muziek kenmerkt zich door de opvallend virtuoze en eigenwijze speelstijl van June op gitaar en de geweldige interactie met Richie en Boris. June gebruikt veel verschillende technieken door elkaar. Het is een combinatie van jazz denk aan Jesse van Ruller, Kurt Rosenwinkel maar ook veel invloeden uit Koreaanse traditionele muziek en een vleugje jazzrock.

AJ Trio Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht (2)

Distilleerderij Rutte op zaterdag

Nathan Hol & Leen de Keijzer | 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

Nathan Hol (viool) en Leen de Keijzer (accordeon) zochten beiden naar verrijking van hun muzikale mogelijkheden en vonden elkaar vervolgens op sociale media. Dankzij Nathans jarenlange ervaring bij zowel zijn eigen ensembles als bij de Marinierskapel en Leens kwaliteit om sfeer en muziek onder de mensen te brengen, ontstond al snel een gepassioneerd duo. Het repertoire bestaat uit Nederlandse meezingers, tango’s en swingende Franse muziek.

Duo Keijzer Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht

Nationale Orgeldag

Op zaterdag is het ook Nationale Orgeldag, geniet van orgelconcerten in monumenten.

Wilhelminakerk: Op zaterdag om 13.00 uur een orgelplus concert van Hans en Annemarie van de Weg en om 15.00 uur van een vierhandig orgelconcert van Hans Okkerse en Diederick Koornstra. Na het concert is er om 16.30 uur een tentoonstelling te bekijken van de kerken Kuipers ‘Een verhaal over koningin Wilhelmina’.

Augustijnenkerk: Op zaterdag om 14.00 uur wordt een concert gegeven door organist, componist en dirigent Martien van der Zwan. Om 15.30 uur zingt het Laurens Kamerkoor uit Zwijndrecht. Zij hebben een breed repertoire, variërend van klassieke tot lichte muziek.

Grote Kerk: Op zaterdag 9 september heb je van 10.30 tot 12.00 uur de mogelijkheid tot bespelen van de orgels, uitsluitend na aanmelding via deze link. Om 15.30 uur is er een concert voor kinderen. Op zondag kun je om 15.00 uur genieten van een orgelconcert op het Bachorgel door Cor Ardesch.

Grote Kerk Dordrecht Interieur

Muzikale monumenten op een rijtje

Monumenten
Musea
Attracties
Oplaadpunt E-Bikes

Dordrechts Museum

Museumstraat 40
Monumenten

Stadhuis

Stadhuisplein 1
Monumenten
Musea
Kinderfeestjes
Teamuitjes
Oplaadpunt E-Bikes
Vergaderlocaties

Hof van Nederland

Hof 6
Slijterij
Streekproducten
Monumenten
Attracties

Rutte Jenever & Distilleerderij

Vriesestraat 130
Vega(n)
Diner
Lunch
Ontbijt
Monumenten

Rebel Rebel

Houttuinen 32
Open Monumentendagen muzikale monumenten Stadhuis Stadhuisplein Dordrecht

Muzikale monumenten

Monumenten

Wilhelminakerk

Blekersdijk 39-41
Monumenten

Augustijnenkerk

Voorstraat 216
Monumenten
Attracties

Grote Kerk Dordrecht

Lange Geldersekade 2

Dordrechts Museum op zondag

Bach Festival, Bram van Sambeek | 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

Bach Festival presenteert Bram van Sambeek (1980). Hij ontving in 2009 de Nederlandse Muziekprijs, als enige fagottist ooit. Hij is een veelgevraagd solist, speelde met o.a. Gothenburg Symphony Orchestra en Swedish Chamber Orchestra. Sinds 2011 richt hij zich op kamermuziek en solospel, ontwikkelde hij unieke concertformats en bestudeerde hij diverse muziekstijlen, van Arabisch tot heavy metal.

Hij bracht voor de labels Brilliant Classics en BIS Records verschillende cd’s uit die zijn veelzijdigheid goed weergeven; van werken uit de vroegste geschiedenis van de fagot tot een rock album onder de naam ORBI (the Oscillating Revenge of the Background Instruments). In 2020 kwam zijn opname van de concerten van Mozart, Weber en Du Puy met het Swedish Chamber Orchestra onder leiding van Alexei Ogrintchouk voor BIS Records uit, en in 2022 nam hij zijn Bach solo album op voor hetzelfde label.

Bram van Sambeek Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht

Het Stadhuis op zondag

The Waltons | 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

Bij The Waltons blijken de begrippen ‘subtiel’ en ‘van-dikhout-zaagt-men-planken’ uitstekend hand in hand te gaan. De zes mannen uit Dordrecht hebben een onnavolgbare, eigen stijl ontwikkeld en spelen een repertoire dat voor de rechtgeaarde muziekliefhebber niets te wensen overlaat.

The Waltons zijn een groot feest, een boerenbruiloft in de lente, een jonge klare in een oude kroeg. Het is muziek zoals het hoort, met hart en ziel gespeeld en doorspekt met een stevige dosis humor. Bij deze heren kunt u terecht voor texmex, polka’s, walsen, rock ’n roll, love and emotion en smartlappen in de traditie van Willy Alberti, Johnny Jordaan en de Zangeres.

The Waltons Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht

Hof van Nederland op zondag

Secret Society | 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

De band ontstond in 2012 toen het Dordtse singer-songwriter duo Erwin den Ouden en Huib Lekx versterkt werd met stadsgenoten Mieke van der Sijde op viool en Hans Visser op contrabas.

Een voorliefde voor melancholische pop,singer-songwriter en folk liedjes is wat de leden van Secret Society bindt. De ingrediënten voor hun muziek zijn de klanken van de contrabas, viool, piano, gitaar, de meerstemmige zang en de liefde en passie voor het schrijven en arrangeren van mooie liedjes.

De eigen nummers worden afgewisseld met covers van o.a. Anthony & the Johnsons, The Villagers en The Veils. Secret Society speelde al in voorprogramma’s van buitenlandse artiesten, zoals Christian Kjellvander en Simone Felice. Verder spelen zij regelmatig huiskamerconcerten, omdat een intieme setting dé plek is waar hun muziek zich thuis voelt.

Secret Society Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht

Rebel Rebel op zondag

Teus Nobel Acoustic Trio | 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Trompettist en Edison-winnaar Teus Nobel is een van de meest toonaangevende jazzmusici die ons land rijk is. Hij is in de afgelopen jaren bovendien productiever dan ooit! In rap tempo volgden vele albums elkaar op.

In september 2023 volgt zijn inmiddels negende album: After Hours. Een bijzonder album, omdat Nobel voor het eerst een productie uitbrengt waarop hij de nadruk legt op de ‘American jazz standards’. Aanleiding is het 40-jarig jubileum van zijn favoriete Chet Baker trio album Someday My Prince Will Come (1983). Bovendien is het in september exact 20 jaar geleden dat dit album voor hem de instap in het verkennen van het jazzvocabulaire betekende. Hij dook destijds uitvoerig in het idioom en de klank van dit fenomenale trio, welke hem daardoor altijd erg dierbaar is gebleven.

De bezetting waarmee deze trompettist naar Dordrecht komt is dan ook dezelfde als op het trio album van Chet Baker, namelijk met gitaar (Tim Langedijk) en contrabas (Thomas Pol). Een bezetting die prachtig ruimte biedt aan de melancholische, verstilde klanken die Baker zo kenmerkten. Maar uiteraard is er ook voldoende ruimte voor flinke swing!

Teun Nobel Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht

Wijnstraat 88 op zondag

Anna Serierse & Gijs Idema | 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Gijs Idema en Anna Serierse gaan op zoek naar nieuwe manieren om de stem en de gitaar samen te laten vloeien. Gezien van een meer op klank gefocuste hoek streven ze naar een unieke blend tussen hun twee instrumenten. De afgelopen jaren speelden ze in verschillende formaties op vele grote podia en festivals, zoals het Bimhuis, TivoliVredenburg, Wonderfeel en het Grachtenfestival.

Met behulp van Keep an Eye The Records namen ze met hun Idema Serierse Quartet in januari 2020 hun debuut album MOTUS op, die werd genomineerd voor een Edison Award. In mei 2023 kwam hun tweede album Cloud Studies uit. Geïnspireerd door de wolkenstudies van John Constable en William Turner componeerden ze samen alle muziek voor dit album, waarbij ze hun samenspel nog meer uitdiepten. Ze zullen werk van deze twee albums spelen, aangevuld door hun favoriete standards en klassieke werken.

Anna Serierse & Gijs Idema Open Monumentendagen muzikale monumenten Dordrecht
Fotograferen Stadhuis herfst Grotekerksbuurt Dordrecht (2)
Bekijk alles van de Open Monumentendagen
hier