De kans is groot dat wanneer je door de binnenstad loopt, weer allerlei nieuwe zaakjes tegenkomt. Ga bijvoorbeeld langs bij nieuwe aanwinsten zoals Daily Meel, Stadsklooster Dordt en Mezze Gourmet.
Ontdek alle nieuwe ondernemers deze winter!
Uitkijken als je bij Mezze Gourmet naar binnen stapt: grote kans dat je met tassen vol lekkers weer naar buiten stapt! Bij de tapas- en olijvenzaak is het namelijk één grote smaakoase. Je vindt er diverse soorten koude tapas, tzatziki, knoflooksaus, gevulde pepers, diverse soorten olijven en fetakaas producten. Nalan Sakzeki kwam op het idee door de weekmarkt. “Daar vind je deze producten vaak, maar waarom niet ook nog in een winkel? Daarom besloot ik Mezze Gourmet te beginnen. Daar kun je naartoe komen wanneer je zin hebt. Het bevalt heel goed om een eigen zaak te runnen. De klanten en andere ondernemers zijn warmhartig en heel behulpzaam.” Nalan ging van een kantoorbaan naar eigen zaak en is blij dat ze het anders aan kan pakken. “Nu spreek ik klanten face-to-face. Erg leuk! Ik ben net begonnen, maar heb nu al vaste klanten.” Zij komen onder meer voor dé hardloper van Mezze Gourmet: Italiaanse olijven, met een smakelijke felgroene kleur.
Een koffie- en lunchroom met een vintage look: bij Daily Meel is het genieten geblazen. Eigenaresse Melian den Heeten bakt zelf taarten en koekjes en als het even kan, maakt ze de chocolaatjes die over de toonbank gaan, ook nog eens eigenhandig. Ofwel: zij bakt alles waar ze zin in heeft en waar ze tijd voor heeft. Melian werkt al lang in de horeca en stond vaker op het punt om voor zichzelf te beginnen, maar om allerlei redenen deed ze dit toch niet. Maar toen ze vernam dat het pand aan de Nieuwstraat beschikbaar kwam, twijfelde ze geen moment meer. ,,Ik heb altijd al een goed gevoel gehad bij dit pand. Dus besloot ik ervoor te gaan. De naam had ik een paar jaar geleden al bedacht, met ‘Meel’ erin vanwege mijn koosnaam.” Broodjes, taarten, koffie, koeken – Melian verkoopt van alles. De kaart is niet standaard, zoals een broodje pindakaas met sambal en ei en humus met gegrilde aubergine. Alles maakt Melian zelf, met verse en veelal lokale producten. ,,Ik vind het runnen van mijn eigen zaak nog leuker dan ik had verwacht! Dit is echt mijn ding.”
Stadsklooster Dordt is een hotel met 9 kamers en 50 zogenoemde hostel-pods. Cabines met comfortabele bedden, maar genoeg privacy! Je sluit je slaapcabine af met een gordijn. Je vindt bij Stadsklooster Dordt verder nog een restaurant waar je een plek aan tafel reserveert in plaats van een complete tafel, een café, zalencentrum én kapel. “We willen een plek zijn van ontmoeting, verbinding en inspiratie,” vertelt Rob Veenstra-van Amerongen. “Stadsklooster Dordt is wat ons betreft een hub waar allerlei mensen samenkomen. De samenleving heeft behoefte aan verbinding. Daar dragen wij met Stadsklooster Dordt graag aan bij. Vanuit het Stadsklooster ben je direct midden in de levendige stad, maar je merkt ook de rust in de verscholen binnentuin. Een mooie combinatie!