UITagenda

Boom, roos, vis

vr 9 dec. 2022 - za 31 aug. 2024

Expositie over leren lezen en leesplezier.

Verander je leven, lees een boek! 
Lezen is een heel bijzondere vaardigheid: als je het eenmaal kunt, kun je nooit meer níet-lezen. En dat is maar goed ook, want lezen verandert je leven. 

Lezen is belangrijk om te kunnen functioneren in de maatschappij. Toch neemt de leesvaardigheid onder jongeren af. En dat is jammer, want lezen is niet alleen bijzonder en belangrijk, maar vooral ontzettend leuk! In de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ is daarom volop aandacht voor leren lezen – en blijven lezen!  

Caesarius Mommers, ‘de leesvader van Nederland’
In de tentoonstelling vertelt frater Caesarius Mommers, ‘de leesvader van Nederland’, over de ontwikkeling van het leesonderwijs in Nederland. Hij neemt de bezoeker mee in zijn verhaal over Veilig leren lezen de leesmethode die ooit begon met het iconische drieluik ‘boom roos vis’. Op interactieve wijze ontdekt de bezoeker het antwoord op vragen als ‘hoe leren wij lezen?’ ‘hoe bijzonder is het eigenlijk dat we lezen?’ en ‘hoe belangrijk is het dat we blijven lezen?’  

Ontsnap uit De Griezelbus!
In de tentoonstelling staat leesplezier centraal. Er is van alles te beleven. In een heus Letterbos worden kinderen uitgenodigd en uitgedaagd om met letters te spelen en duiken ze in een fantasiewereld. In het woud van levensgrote illustraties kan iedereen lezen, voorgelezen worden, boeken ontdekken, deelnemen aan een next level speurtocht en, als klap op de vuurpijl, proberen te ontsnappen uit De Griezelbus-escaperoom.

Uitgebreid educatief programma
Bij deze tentoonstelling hoort een uitgebreid educatief programma voor po, vo en MBO/HBO. Kijk voor het volledige aanbod onder Educatie of maak hier alvast een keus uit educatieve programma’s voor primair onderwijsvoortgezet onderwijs,  mbo/hbo/wo of volwassenen. De ‘boom roos vis’-programma’s zijn duidelijk herkenbaar aan het logo van de tentoonstelling.

Doelgroepen
De tentoonstelling zal een brede doelgroep aanspreken: van kinderen en hun (groot-) ouders, tot leerkrachten, PABO-studenten, pedagogen en iedereen die het lezen in Nederland een warm hart toedraagt. De tentoonstelling kent daarnaast een rijk educatief programma, een uitgebreide randprogrammering en een verrassende vakantieprogrammering.

In dit filmpje dat gemaakt is tijdens de bekendmaking van de tentoonstelling op 6 oktober vertelt Petra Reijnhoudt over de achtergrond van deze bijzondere, nieuwe tentoonstelling.

Achtergrond
Uit recente onderzoeken blijkt dat het leesniveau van de Nederlandse jeugd steeds verder achteruitgaat. Met deze tentoonstelling gaan we het leesplezier bij jong en oud stimuleren en het besef van het belang van lezen vergroten. Daarnaast laten we de ontwikkeling van het leesonderwijs zien aan de hand van de meeste gebruikte leesmethode in Nederland: Veilig Leren Lezen. Met Stichting Voorlezen is een randprogramma samengesteld.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van diverse fondsen, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn.

Let op! Het museum is op maandag gesloten en op zondag open vanaf 11.00 uur.

Vergelijkbare evenementen

Expositie

Touch of Magic Kunstexpositie

zo 2 jun. 2024 13:00
Expositie

De Verplaatsing

za 11 mei 2024 - zo 16 jun. 2024
Expositie

Expositie Canon van Dordrecht

wo 17 apr. 2024 - vr 20 dec. 2024
Expositie
Muziek

ANJA DE JONG

za 31 aug. 2024 - ma 14 okt. 2024
Expositie
Muziek

ART OF LIVING

vr 21 jun. 2024 - za 24 aug. 2024
Expositie

FEMABOMB | Maudy Alferink

za 2 nov. 2024 - zo 29 dec. 2024