wandelen
Inspiratie & tips

5 x wandelen in en om Dordrecht

Sinds de uitbraak van de Coronapandemie en de daaropvolgende lockdown zijn Nederlanders massaal aan het wandelen gegaan. Het aantal gedownloade wandel-apps en de verkoop van wandelschoenen steeg enorm. Wandelen is tenslotte hartstikke leuk, gezond en ontspannen!
Dordrecht en omgeving heeft een prachtig, gevarieerd en uitgestrekt landschap. Het wandelnetwerk rondom Dordrecht is maar liefst 190 kilometer lang, zodat je eindeloos kunt wandelen door de stad, door het groen of langs het water.
We hebben een aantal ideeën op een rij gezet, zodat je in je eigen streek steeds nieuwe dingen blijft ontdekken. De wandelgidsjes en kaart zijn allemaal te koop bij VVV Dordrecht of in de VVV webshop.

1. Dwars door Dordrecht

Auteur Frits Baarda is journalist en Dordrecht-kenner. Hij zette met zorg zes wandelingen uit in de stad en bundelde deze in de wandelgids “Dwars door Dordrecht”. Het boek gaat over bijzondere plekken, maar ook over de mensen die ze betekenis gaven. De gids voert langs het glorieuze verleden, maar haalt ook de minder roemruchte geschiedenis op. Met de helder geschreven geschiedenissen komt de stad tot leven.

Dwars door Dordrecht, € 7,50.
Frits Baarda, Uitgeverij de Bengel.

wandelen - historie - wandelroute - Dordrecht

2. Dordtse Waard Route

De Dordtse Waard Route is een wandeling van bijna 50 kilometer langs de mooiste plekken die het Eiland van Dordrecht te bieden heeft. Het wandelgidsje beschrijft de route in 9 etappes. Van een wandeling over eeuwenoude kinderkopjes langs de historische havens naar de onverharde paden door de ruige grienden van het Eiland van Dordrecht. Per etappe worden tips gegeven over de bereikbaarheid, rustplaatsen en overnachtingsadressen.

Dordtse Waard Route, € 4,–
Uitgave: Stichting Wandelsport Dordrecht e.o.

Huiswaard - wandelaars - Nationaal Park de Biesbosch

3. Stadwandeling Street Art Tour

De afgelopen jaren wordt de openbare ruimte van Dordrecht voortdurend verrijkt met kunstzinnige murals. Sinds het ontstaan van Iconclash, eind 2016, dragen zij de stad een warm hart toe middels imposante kunstwerken. Curator Simian Switch selecteert gerenommeerde artiesten waarbij hun kunstwerken in harmonie zijn met de directe omgeving en inspelen op het historische karakter van de stad.

De routebeschrijving van de Street Art Tour is gratis op te halen bij de VVV aan de Spuiboulevard. Hier kun je tevens je wandeling beginnen.
Bekijk of download de Street Art Tour.

Straatkunst - Mural - Dordrecht

4. Biesboschpad

Een nieuw streekpad van 169 kilometer. Ongeveer 600 jaar geleden maakte de Sint-Elisabehtsvloed met haar woeste stormen, dijkdoorbraken en overstromingen een einde aan de Groote Waard. In deze polder, die zich uitstrekte van Strijen in de Hoeksche Waard tot vestingstad Heusden in Noord-Brabant, liggen de steden Dordrecht en Geertruidenberg. Volgens de legende van de Sint-Elisabethsvloed verdwenen 72 dorpen voorgoed in de golven. De wandelgids van het Biesboschpad voert je door de vroegere Groote Waard. Het pad gaat over dijken die het toen hebben gehouden, of later om het nieuw gewonnen land zijn opgeworpen. Je wandelt door echte Biesboschdorpen zoals Werkendam en Drimmelen, maar natuurlijk ook door het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa; Nationaal Park de Biesbosch. Vergeet je verrekijker niet, want je hebt kans om de zee- en visarend te spotten en knaagsporen van bevers te zien. Begin- en eindpunt is het mooie vestingstadje Geertruidenberg.

Biesboschpad, voetafdruk van de Elisabethsvloed.
Uitgave: Wandelnet 2021, € 19,45

nationaal Park de Biesbosch - natuur Dordrecht

5. Wandelroutenetwerk Drechtsteden

Hoe leuk is het om je eigen route uit te stippelen? Het handige wandelroutenetwerk geeft je alle vrijheid en flexibiliteit. De regio Drechtsteden staat garant voor maar liefst 190 kilometer wandelplezier. Dit gebied strekt zich uit van Werelderfgoed Kinderdijk tot de meest zuidelijke punt van het Eiland van Dordrecht. De knooppunten brengen je langs de mooiste bezienswaardigheden en prachtige natuur- en recreatiegebieden van de streek. Met de handige kaart stippel je in een mum van tijd je eigen route uit, het maakt niet uit in welke richting. De kaart geeft je ook nuttige informatie over overzetveren, parkeerplaatsen en bus- of treinstations. Tussen de verschillende knooppunten vind je de afstand, zodat je vooraf precies de lengte van je route kunt bepalen. Onderweg volg je bordjes en stickers van knooppunt naar knooppunt, zodat je zorgeloos en eindeloos kunt wandelen.

Wandelkaart Wandelen in de Drechtsteden.
Uitgave: VVV en Vereniging te Voet, € 1,–

natuur - wandelaars

Nog meer wandelen in en om Dordrecht

Stadswandeling

Rondje Dordt

8 Locaties
Huiswaard - wandelaars - Nationaal Park de Biesbosch
Blogs
Natuur
Wandelen

Maak een frisse winterwandeling

21 februari 2024
Pottenkade wandelen telefoon fotograferen herfst Voorstraathaven Dordrecht

Wandelroutes Dordrecht

Kraek den Code kinderen wandeling centrum Dordrecht
Kids
Kinderwandelingen

Kinderwandeling | Kraek den Code

30 april 2021
Oplaadpunt E-Bikes
Toeristische Overstappunt (TOP)

TOP Hollandse Biesbosch

Baanhoekweg