Sint_Elisabethsvloed_1421 - Dordrecht
Berichten

600 jaar Sint Elisabethsvloed

600 jaar Elisabethsvloed, een themajaar vol bijzondere, inspirerende en spannende activiteiten. Het themajaar loopt van mei 2021 t/m september 2022.
Precies 600 jaar geleden sloeg het noodlot toe. In 1421 braken de dijken van de Groote of Hollandsche Waard door. De Sint Elisabethsvloed overspoelde een uitgestrekt gebied rondom Dordrecht. De stad werd door het natuurgeweld gespaard. Overstroomde delen vielen jaren later pas droog waardoor het landschap veranderde. Kreken, biezen en rietkragen werden gevormd in het gebied dat later Biesbosch ging heten: het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa.

De nacht van 18 november 1421

De nacht 18 november 1421: een woeste storm breekt de dijken en veroorzaakt een van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis: De Sint Elisabethsvloed. Mensen stierven, dorpen verdronken, de Biesbosch werd gevormd.

Een ramp van 600 jaar geleden, maar actueler dan ooit. Want het water komt weer, als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis. Hoe houden we dit keer droge voeten? Wat hebben we geleerd van toen?

Lees meer over de ramp
Sint_Elisabethsvloed_1421 - Dordrecht

De website 600 jaar Sint Elisabethvloed

Vanwege het themajaar van mei 2021 t/m september 2022 is er een speciale themawebsite www.600jaarelisabethsvloed.nl gemaakt. Wil je meer weten over de ramp en het verhaal erachter en de gevolgen? De storm had desastreuze gevolgen waardoor er hele dorpen verdwenen en nieuwe natuurgebieden ontstonden. Lees meer over het water toen en nu want het water komt ‘weer’. Je vindt er ook welke publicaties en boeken er zijn verschenen over de ramp en interessante plekken die je kunt bezoeken.

Bekijk de thema website
nationaal Park de Biesbosch - natuur Dordrecht

Speciale evenementen & activiteiten

Er worden allerlei evenementen georganiseerd in het kader van 600 jaar Sint Elisabethvloed. Niet alleen in Dordrecht maar het hele Delta gebied van Hoek van Holland tot aan Werkendam. Diverse symposia, tentoonstellingen, fiets- en wandeltochten en er is een online belevingscentrum te bezoeken. De thema website heeft alle activiteiten gebundeld in een agenda.

Bekijk de hele agenda

Evenementen tijdens 600 jaar Elisabetsvloed

Bezoek de website
Evenement
Expositie

IABR- Atelier

za 3 jul. 2021 - za 14 aug. 2021
Expositie

Dordtenaren boven Water

za 5 jun. 2021 - vr 31 dec. 2021

600 jaar Sint Elisabethsvloed

Expositie

Elisabeth en de vloed

zo 3 okt. 2021 - zo 6 mrt. 2022