Sint_Elisabethsvloed_1421 - Dordrecht
Inspiratie & tips

600 jaar Sint Elisabethsvloed

600 jaar Elisabethsvloed, een themajaar vol bijzondere, inspirerende en spannende activiteiten. Het themajaar loopt van mei 2021 t/m september 2022.
Precies 600 jaar geleden sloeg het noodlot toe. In 1421 braken de dijken van de Groote of Hollandsche Waard door. De Sint Elisabethsvloed overspoelde een uitgestrekt gebied rondom Dordrecht. De stad werd door het natuurgeweld gespaard. Overstroomde delen vielen jaren later pas droog waardoor het landschap veranderde. Kreken, biezen en rietkragen werden gevormd in het gebied dat later Biesbosch ging heten: het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa.

De nacht van 18 november 1421

De nacht 18 november 1421: een woeste storm breekt de dijken en veroorzaakt een van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis: De Sint Elisabethsvloed. Mensen stierven, dorpen verdronken, de Biesbosch werd gevormd.

Een ramp van 600 jaar geleden, maar actueler dan ooit. Want het water komt weer, als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis. Hoe houden we dit keer droge voeten? Wat hebben we geleerd van toen?

Lees meer over de ramp

De website 600 jaar Sint Elisabethvloed

Vanwege het themajaar van mei 2021 t/m september 2022 is er een speciale themawebsite www.600jaarelisabethsvloed.nl gemaakt. Wil je meer weten over de ramp en het verhaal erachter en de gevolgen? De storm had desastreuze gevolgen waardoor er hele dorpen verdwenen en nieuwe natuurgebieden ontstonden. Lees meer over het water toen en nu want het water komt ‘weer’. Je vindt er ook welke publicaties en boeken er zijn verschenen over de ramp en interessante plekken die je kunt bezoeken.

Bekijk de thema website
nationaal Park de Biesbosch - natuur Dordrecht

Red Dordrecht van overstroming

Met savethecity.app beleef je Dordrecht als één grote escape room. Met je mobiel in de hand beleef je een spannend avontuur waarbij je door de tijd reist. Op verschillende locaties leer je meer over de geschiedenis van Dordrecht en haar eeuwige strijd met het water: vanaf de Sint Elisabethsvloed tot in de toekomst.

Elisabeth neemt je bij de hand op je zoektocht. Maar we hebben jou nodig om de mysteries op te lossen. Kun jij samen met Elisabeth en je vrienden Dordrecht behoeden voor een nieuwe overstroming.

download de app

Nog meer over de Elisabethsvloed

Product

Verhalen van Dordrecht (nr. 7): De Sint Elisabethsvloed

Boekje uit de serie Verhalen van Dordrecht over de Sint Elisbethsvloed.
4,95
Dordt Vlogt Sint Elisabethsvloed Dordrecht
Evenement & activiteiten
Vlogs

Dordt Vlogt: 600 jaar Elisabethsvloed

11 november 2021
Sint_Elisabethsvloed_1421 - Dordrecht

600 jaar Sint Elisabethsvloed

Hoogwaterroute Dordrecht
Stadswandeling

Hoogwaterroute

18 Locaties
Educatie
Speeltuinen

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Van Baerleplantsoen 30
Product

Biesboschpad

Wandelgids Streekpad 18 (169 kilometer).
19,45