Biesboschcentrum Dordrecht seizoensopening sportief in de natuur
Inspiratie & tips

Fit de winter door!

De kop is eraf. De eerste weken van 2024 zitten er alweer op. Het perfecte moment om te checken hoe het staat met je goede voornemens. Gaat het goed, en ook belangrijk: is het nog leuk? Met deze tips en adviezen, kom je fris, fit én vrolijk de winter door.

Verlies die goede voornemens niet uit het oog!

Desembrood als gezonde basis

Mo Sadaat en zijn echtgenote Sahar Atta verkopen in hun Bakkerij Samen 100% desembroden. Goed voor de maag en darmen én geschikt voor mensen die af willen vallen. “Eigenlijk is het heel simpel”, legt de bevlogen bakker uit. “Onze broden bevatten geen slechte dingen als suiker, boter, melk of andere onnodige toevoegingen als broodverbeteraar. Het duurt ongeveer 15 uur voordat een brood bij ons klaar is. Maar dan heb je een goed brood; een gezonde basis en smakelijk bij allerlei soorten gerechten. Het past bovendien prima in een dieet. Een collega van ons is met volkoren speltbrood tien kilo kwijtgeraakt.’

Bakkerij Samen heeft maar liefst dertien verschillende soorten desembroden in het assortiment variërend van meergranen voor het ontbijt tot speciale exemplaren met rozijnen, amandelen, olijven en nog veel meer. Gelukkig gaan lekker en gezond uitstekend Samen!”

Bakkerij Samen, Voorstraat 292b
Bakkerij Samen - brood en banket

Gezond leven doe je zo

“Vitamine C en D als extra aanvulling op gezond eten is altijd verstandig in deze tijd van het jaar”, vertelt de filiaalmanager van gezondheidswinkel Holland & Barrett. “De vraag naar vitamine D, ter ondersteuning van het immuunsysteem, is altijd groot in de winter.” Vitamines en supplementen zijn slechts een fractie van het aanbod van de gezondheidsspecialist met alleen maar natuurlijke producten. Beginnen met detoxen om afvalstoffen kwijt te raken? De collega’s van Holland & Barret geven graag advies.

“Dat kan makkelijk met bijvoorbeeld één van de vele theesoorten of producten met mariadistel erin om de reinigende werking van de lever te ondersteunen. Neem eens een lekkere kruidenthee om wat minder koffie te drinken of gebruik in plaats van suiker een natuurlijke suikervervanger. Of bak zelf een gezonde cake met een van de vele meelsoorten die we verkopen. Zo kom je steeds een stapje dichterbij een gezondere leefstijl.”

Holland & Barret, Statenplaats 8-10

Begin de dag met Finn’s smoothiebowl

Ingrediënten Finn’s overheerlijke smoothiebowl: yoghurt, aardbei, granaat-appel, banaan, frambozen, blauwe bessen en Mel’s granola.

Mel’s granola: mix in een kom naar smaak havervlokken, pompoenpitten, zonnebloempitten en gehakte noten. Smelt in een pannetje op laag vuur 1 eetlepel kokosolie, 2 eetlepels agavesiroop, 1 theelepel kaneel en 2 eetlepels water. Giet dit mengsel in een kom en roer alles goed door elkaar. Verdeel de granola over een bakplaat (met bakpapier) en bak dit ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Mix de granaatappel en aardbei met de yoghurt in de blender. Vul je mooiste kom met de yoghurt en garneer met de granola en het fruit.

Finn’s, Blauwpoortsplein 13
Smoothiebowl Finn's

Sporten doe je lekker buiten

Hardlopen kan uitstekend in één van de Dordtse parken, Nationaal Park de Biesbosch, Nieuwe Biesbosch of ga voor een rondje in de (historische) binnenstad. Ook voor krachttraining kun je terecht op meerdere plaatsen. Doe work-outs met je eigen lichaamsgewicht en bezoek één van de calisthenics locaties in het Leerpark, Wantijpark, Weizigtpark of het Sterrenburgpark. In het Wantijpark is de trimbaan met 17 toestellen een mooi gratis fitnessalternatief voor de sportschool. In de speeltuin in het Overkamppark, aan de overkant van de Sportboulevard en het ziekenhuis, zijn ook enkele calisthenicsapparaten aanwezig waarmee je prima oefeningen kunt doen.

Als je daar nu toch bent: loop ook meteen een rondje door het naastgelegen beeldschone Dubbelmondepark. Wie weet kom je de Schotse Hooglanders nog tegen. Een wandeling geeft je per slot van rekening ook onwijs veel energie.

Overzicht parken
Sporten bootcamp centrum dordrecht

Nog meer tips om gezond en fit te blijven?

Met de fiets de stad in

wandelen
Blogs
Natuur
Ontdek
Wandelen

5 x wandelen in en om Dordrecht

01 november 2021
Mountain Network kinderen actief klimmuur klimmen Dordrecht

Actief in de stad

Restaurant de Crimp lunch horeca Dordrecht
Blogs
Eten & Drinken

5x lekker lunchen

22 november 2023