Open Monumentendagen in Dordrecht

Op deze pagina vind je de informatie van de Open Monumentendagen in 2024.
Op 14 en 15 september openen 70 monumenten hun deuren.

Thema Routes, Netwerken en Verbindingen

Het thema van de Open Monumentendagen 2024 is ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. Als een stad die altijd in beweging is geweest, toont Dordrecht haar historische en hedendaagse verbindingen. Het programma neemt je mee op een reis door de tijd met unieke rondleidingen, tentoonstellingen en activiteiten. Ontdek de oude handelsroutes en de netwerken die de stad vandaag de dag nog steeds verbinden.

Groothoofd Groothoofdspoort Drierivierenpunt (Vera Britt)

Meer dan 1000 monumenten

Dordrecht is een echte monumentenstad en telt meer dan 1000 monumenten. De stad werd al groot in de middeleeuwen en ontwikkelde zich tot hét handels- en bestuurscentrum van Holland en beleeft al in de 14e eeuw haar eigen gouden eeuw. Lopend langs de binnenhavens zijn de belangrijke overslaggoederen van toen nog duidelijk terug te vinden in de straatnamen, zoals de namen Wijnstraat en Wijnhaven verraden. Tijdens de Open Monumentendagen openen veel monumenten hun deuren, extra leuk want deze monumenten zijn normaal gesproken niet open voor bezoekers.

Nationaal Onderwijsmuseum de Holland Dordrecht

Monumentale routes

Speciaal voor deze editie van de Open Monumentendagen zijn er 3 leuke (gratis) routes uitgestippeld. De Dordtse handelsroutes is een wandeling die speciaal is samengesteld voor de Open Monumentendagen 2024. Je komt langs plekken waar de historische connecties van Dordrecht nog steeds te zien zijn. De route Overbruggen voert je langs Dordtse brugwachtershuisjes. Je kunt deze route wandelen of fietsen. Ontdek ook monumenten buiten de binnenstad met de fietsroute Monumentaal Dordrecht op de fiets.

Download de routes
Grotekerksbuurt Grote Kerk kinderen gezin wandelen zomer Dordrecht

Leuke kinderspeurtocht

Hallo kleine reiziger! Ben je klaar voor een ontdekkingstocht? Haal dan je speciale paspoort op bij het VVV-kantoor en ga mee op reis door de stad. Door vragen te beantwoorden of opdrachtjes uit te voeren kun je alle stempels verzamelen.

 

 

Muzikale monumenten

Het hele weekend kun je genieten van bijzondere artiesten die het maken van muziek tot een kunst verheven hebben. Zo is er op zaterdag orgelmuziek in verschillende kerken in het kader van Nationale Orgeldag. Zaterdag en zondag staan in het teken van muzikale monumenten. Toegang is gratis. Vol is vol!

Bekijk hier alle muzikale monumenten
Open Monumentendagen muzikale monumenten Distilleerderij Rutte Dordrecht

Stadswandelingen met stadsgids

Wil je nog uitvoeriger worden geïnformeerd over de historie van Dordrecht en haar monumentale panden? Dan starten op zaterdag en zondag bij VVV Dordrecht gratis rondleidingen. Een gids van VVV Dordrecht, Ontdek Dordrecht of ‘t Gilde neemt je gedurende anderhalf uur mee door al het moois dat Dordrecht te bieden heeft.

Er zijn per dag meerdere wandelingen. Op de dag zelf kan je ook langsgaan bij de VVV (Spuiboulevard 99).

Bekijk de tijden en reserveer je plek

Voorstraat Noord Festival

Zaterdag 14 september is de 19de editie van het Voorstraat Noord Festival! Dit gezellige festival staat in het teken van kunst en cultuur. Tussen Voorstraat 228 en het einde van de Riedijk zijn er zaterdag tal van activiteiten. Tussen 12.00 en 23.00 uur kun je genieten van kunst op straat, workshops, kinderactiviteiten en live muziek op verschillende podia. Of kom naar de silent disco op de nieuwbrug met 14 verschillende DJ’s met keuze uit 3 kanalen van techno tot disco. Ook dit jaar heeft het stukje Voorstraat Augustijn een podium en diverse activiteiten.

Zaterdag 12.00-23.00 uur
Locatie: Voorstraat Noord

Voorstraat Noord Festival
Voorstraat Noord Festival silent disco evenement Dordrecht

Rondvaarten ss Pieter Boele

Op zaterdag kun je tussen 12.00 en 16.00 uur (elk heel uur) een 45 minuten durende rondvaart maken op de Pieter Boele. Tijdens de vaart is de stoommachine te bezichtigen en de enthousiaste vrijwilligers vertellen graag over deze bijzondere voormalige Rijn-stoomsleper.
Inschepen op het Groothoofd. Kosten € 5 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,50.

Zaterdag 12.00-16.00 uur
Locatie: Groothoofd

Pieter boele Dordrecht

Rondvaarten met Si Barone

Sirio Barone is een geboren en getogen Dordtenaar en laat je graag de stad zien vanaf het water. Met de klassieke Italiaanse boot Talamod vaar je langs de historische hoogtepunten van de stad. Alleen op zondag tussen 10.00 en 15.00 uur, kosten €20,- p.p.  Locatie kantoor Si Barone (op afspraak): Voorstraat 237. Maximaal 9 personen.

Zondag 10.00-15.00 uur
Locatie: Voorstraat 237

Meer informatie en aanmelden

 

 

Voorstraathaven Si Barone rondvaartboot historische havens Dordrecht

Griendexcursie Biesboschcentrum Dordrecht

Ga zelfstandig op pad en vaar met de Zonnepont naar het Griendmuseumpad waar je halverwege de wandeling de historische Griendwerkerskeet kunt bezoeken. Ook kun je deelnemen aan de Griendexcursie waarbij je over het Griendmuseumpad wandelt onder leiding van een Bieschboschgids naar de Stenen Keet. Aldaar word je ontvangen bij een knapperend vuurtje door een echte “Griendwerker”. Kosten zelfstandig: € 3,- p.p. Kosten met gids: € 11,- volw., € 8,- kinderen 4 t/m 16 jaar.

Meer informatie en reserveringen

Live painting

Laat je op zaterdag en zondag  inspireren door live schilderkunst op het grasveld in de Kloostertuin, in het hartje van Dordrecht. Bekijk hoe kunstenares Anouk Klarenbeek haar schilderkunsten tot leven laat komen. Voel je ook vrij om zelf een kwast op te pakken en je creativiteit te uiten. Verleg je grenzen, overwin je schroom en doe mee aan deze unieke artistieke ervaring.

Zaterdag 12.00-15.00 uur
Zondag 13.00-16.00 uur
Locatie: Kloostertuin

Kloostertuin Dordrecht

Bomenstegen wandeling

Ga op zaterdag om 14.00 uur samen op pad met de Bomenridders langs monumentale bomen. Tijdens deze wandelingen leiden de Bomenridders je door de oude stegen van het centrum en delen ze boeiende verhalen over de monumentale bomen, hun bijzondere groeiwijze, leeftijd en het verhaal achter de Bomenridders zelf. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is voor iedereen toegankelijk. De wandeling start vanaf de fontein op het Beverwijcksplein. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Zaterdag 14.00 uur
Locatie: Beverwijcksplein

Arend Maartenshof monumentale bomen bomenridders wandeling Open Monumentendagen Dordrecht Bram Vreugdenhil

Nationale Orgeldag

Op zaterdag is er steeds een beetje extra aandacht voor de orgels in Dordrecht. Terecht, want het is weer Nationale Orgeldag. Sinds 2002 gelijktijdig georganiseerd met de Open Monumentendagen. Op www.nationaleorgeldag.nl lees je alle wetenswaardigheden nog eens rustig terug.
In de Antoniuskerk, Augustijnenkerk , Chr. Gereformeerde kerk, Grote Kerk   en Wilhelminakerk is orgelmuziek te horen.

In het programmaboekje staan de aanvangstijden en de locaties.

Bekijk het programma
Grote Kerk Dordrecht Interieur