Park Merwestein Beeld in Park Dordrecht
Inspiratie & tips

Park Merwestein viert verjaardagen met beelden

Kunst- en natuurliefhebbers opgelet: tot eind september is de beeldenroute ‘Stad in Beeld, Beeld in Park’ te zien in Park Merwestein. Het oudste stadspark van Dordrecht werd 135 jaar én Dordrecht 800 jaar viert haar verjaardag in 2021… Aanleiding voor iets bijzonders vonden de buren, waaronder overbuurvrouw en cultuurliefhebber Geesken Bloemendal. Iets bijzonders waar alle Dordtenaren van kunnen genieten, maar ook bezoekers van buiten.

Er staan vijftien werken van elf kunstenaars, jong en oud, die allemaal een band hebben met Dordrecht. Ieder werk heeft een eigen verhaal.

800 jaar Dordrecht

“We hebben ons plan twee jaar geleden alweer ingediend bij de gemeente Dordrecht in het kader van 800 jaar Dordrecht. We ontvingen 60% subsidie met als voorwaarde dat we de aanvullende 40% zelf zouden bekostigen. Dat is gelukt. Ad, Geesken, Kerstin, Lia en Martin hebben dit initiatief echt gezamenlijk als buren rondom het park voor elkaar gekregen waarbij we overigens ook steun krijgen van onze grotere buren als Kunstmin, het Dordrechts Museum en de ondernemers rondom het park.”

Park Merwestein Beeld in Park Dordrecht 800 vlag

Dordtse Kunstenaars exposeren

Het zijn bepaald niet de minste namen die exposeren. Er staan onder andere werken van Jelle Korevaar, Jan Timmer, Yvo van der Vat en Lucien den Arend. “Stuk voor stuk passen de werken goed in de omgeving. Bij ieder object staat op een tegel van wie het is, waar het op gebaseerd is en het materiaal. Sommige kunstenaars gaan het gesprek aan met het materiaal, anderen zetten ons aan het denken door actuele gebeurtenissen op een bijzondere manier aan de kaak te stellen. Het zijn voor de helft nieuwe werken, nog niet op andere plekken tentoongesteld.”

Park Merwestein Beeld in Park Dordrecht

Toppie organiseert 'Buitenlesdagen'

“Ook voor kinderen is de beeldenroute leuk”, vervolgt Geesken. “Vanuit het project ‘Groen doet goed’ van Weizigt organiseert Toppie buitenlesdagen voor basisscholen. Met een gevarieerd programma voor alle groepen gevuld met dans, tekenen, zoeken, luisteren en rap bij de beelden, leren de kinderen kunst en park te beleven. Scholen kunnen hierop inschrijven en dat gebeurt inmiddels ook volop. De rondleidingen die we hadden gepland met onder andere het NIVON, Vereniging Dordrechts Museum en de vrijwilligers van Heliantus zijn door de lockdown opgeschort. Dit geldt ook voor de luister-, praat- en kijkavond in Kunstmin waarin het belang van kunst en natuur in de omgeving op het programma stond. Maar uitstel is geen afstel. Als het weer kan, pakken we de rondleidingen op en organiseren we de avond in Kunstmin.”

Park Merwestein Beeld in Park Dordrecht

Fotowedstrijd Boom en Beeld

“Van begin augustus tot de derde week van september is er een fotowedstrijd. Een ervaren jury zal zich buigen over de vraag welke fotograaf het beste een boom en een beeld samenbrengt in een foto. Uiteraard hopen we op veel inzendingen. De deelnemers maken kans op mooie prijzen, beschikbaar gesteld door opnieuw onze buren. Denk aan kaartjes voor Kunstmin of een leuk picknickpakket van Ferdinand’s.”

Park Merwestein Beeld in Park Dordrecht

Beeldboom blijft

Vanuit haar studeerkamer op de eerste verdieping kijkt Geesken uit op het park. Ze ziet de herten, bomen, kronkelpaden en nu ook enkele beelden. Ze ziet hoe heel veel mensen buigen om de tegels te lezen. “Het is natuurlijk altijd al een prachtig park, maar de beeldenroute maakt het helemaal boeiend. En geweldig dat veel van het programma, ondanks corona, door kan gaan.” Eén kunstwerk blijft overigens ook na eind september in het park. De beeldboom (zwarte notenboom) is op verzoek van de buren speciaal geplant in het kader van Dordrecht 800.

Park Merwestein, Singel, Dordrecht.
Beeldenroute ‘Stad in Beeld, Beeld in Park

Park Merwestein Beeld in Park Dordrecht

Ook leuk om te ontdekken!

Weizigtpark Dierenspeurtocht Dordrecht
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Dierenspeurtocht Weizigtpark

04 april 2021
Grotekerksbuurt Grote Kerk kinderen gezin wandelen zomer Dordrecht

Doen met kinderen

Weizigtpark Dordrecht buitenlocaties

Alle parken in de stad

Huiswaard - wandelaars - Nationaal Park de Biesbosch
Blogs
Natuur
Wandelen

Maak een frisse winterwandeling

21 februari 2024
Kraek den Code kinderen wandeling centrum Dordrecht
Kids
Kinderwandelingen

Kinderwandeling | Kraek den Code

30 april 2021
Pottenkade wandelen telefoon fotograferen herfst Voorstraathaven Dordrecht

Wandelroutes Dordrecht