Grotekerksbuurt Grote Kerk kinderen gezin wandelen zomer Dordrecht
Inspiratie & tips

Vier de zomer met het hele gezin

De zon schijnt, de hele dag ligt nog voor je en je wilt er lekker op uit gaan om de zomer te vieren met je gezin. Dordrecht heeft allerlei plekken waar je kunt genieten van dit mooie (zomer)weer.

Gezellig met elkaar!

Extra fijn: horeca met een speelplekje

Ga je er met het hele gezin op uit, dan is het wel zo aangenaam om een plek te kiezen waar je kroost zich ook vermaakt. Blije kinderen, blije ouders tenslotte! Gelukkig zijn er in Dordrecht zat horecagelegenheden met een speelplekje.

Zoals bij Villa Augustus, de groene parel van Dordrecht. Een locatie waar je lekker biologisch kunt eten met producten uit eigen tuin, maar zeker ook een plek waar je met kinderen goed kunt toeven. Op het terrein buiten staat een oude tractor en er hangen twee schommels, waarop kinderen onder toeziend oog van ouders kunnen spelen. Ook leuk: samen met je kinderen door de tuin lopen en kijken naar wat er allemaal groeit en bloeit bij Villa Augustus. Uit de tuin, op je bord: niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor kinderen.

Villa Augustus, Oranjelaan 7
Villa Augustus tuin terras eten drinken kinderen speeltuin tractor zomer Dordrecht

Een ander leuk adresje om in de zomer eens langs te gaan met de kinderen: Restaurant Het Magazijn. Grote kans dat je je kinderen er niet meer weggesleept krijgt, want niet alleen is er binnen een speelhoek, buiten ook. In de verscholen stadstuin heeft Het Magazijn een toffe boomhut met glijbaan, in een speciale kinderhoek waar kinderen lekker kunnen rauzen. Een plek die eigenlijk nooit leeg is, vertelt Fokke Wagner. “Mensen vinden het heel fijn om met het gezin een hapje te eten en te weten dat de kinderen zich vermaken. Gezinnen zoeken echt naar plekken waar kinderen ook welkom zijn, merken we. Laat ze maar komen, wij kijken echt uit naar de zomer!”

Restaurant Het Magazijn, Voorstraat 180
Restaurant Het Magazijn tuin boomhut kinderen eten drinken zomer Dordrecht

Kat in ’t Bakkie kunnen we je ook zeker niet onthouden. Koffie drinken terwijl de kinderen lekker de ruimte hebben om te spelen: dat is het devies bij dit Dordtse koffietentje. Er heerst een soort woonkameridee, met bijpassende sfeer. De helft van de zaak is ingericht als koffietent en de hele andere helft is het domein voor kinderen. Handig: waar je ook zit bij Kat in ’t Bakkie, de kinderen kun je altijd zien. In de speelruimte is allerlei speelgoed aanwezig, zoals een keukentje, puzzels, een poppenbed, houten blokken en tijdschriften. De ruimte aan kinderen geven in de horeca is niet voor niets een speerpunt van Kat in ’t Bakkie, volgens Marieke Alberts. “Hier kun je rustig koffie drinken zonder dat ‘ie koud wordt en zonder dat je je hoeft te generen als je kinderen wellicht wat lawaai maken.”

Kat in ’t Bakkie, Voorstraat 428
Kat in 't Bakkie eten drinken kinderen Dordrecht
Brasserie Biezz Biesboschcentrum kinderen terras eten drinken zomer Dordrecht (1)
Kijk hier voor meer
horeca met speelhoek

Op pad in de stad

Waar ga je met kinderen naartoe op een mooie dag? Juist: je eigen stad in, waar je niet alleen kinderboekenwinkel De Giraf en het Nationaal Onderwijsmuseum vindt, maar je kunt bijvoorbeeld ook de toren van de Grote Kerk beklimmen.

Bij het Nationaal Onderwijsmuseum kunnen kinderen meemaken hoe de schooltijd van hun (groot)ouders was. Het hele gezin geniet van schrijven met een echte kroontjespen of tekenen op een schoolbord en zit een oud schoolbankje wel zo lekker? Deze hele zomer is er de tentoonstelling ‘Boom roos vis’.  Kinderen vanaf 8 jaar kunnen een speurtocht door het Letterbos doen en krijgen daarbij een code voor de Griezelbus Escaperoom. Voor het kroost dat wat jonger is, is er ook een leuke speurtocht. Er zijn allerlei activiteiten en wil je daar even van uitblazen, dan doe je dat lekker op het terras!

Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97
Nationaal Onderwijsmuseum de Holland Dordrecht

Rustig rondstruinen tussen een hele rits aan kinderboeken? Dat kan bij kinderboekenwinkel De Giraf! Een ideale plek voor het hele gezin. Er zijn boekjes voor kinderen die net geboren zijn tot aan leesvoer voor kinderen tot 18 jaar. Zo is er voor elk kind in het gezin wel een passend boek te vinden in het kleurrijke assortiment. “Wij proberen kinderen aan het lezen te krijgen,” vertelt Femmie van Dodewaard. “En dat lukt ons aardig! De zomerperiode vinden wij een erg gezellige tijd. Kinderen komen dan met het hele gezin een boek bij ons uitzoeken voor de vakantie. Ze gaan vervolgens met een hele stapel naar de kassa toe, dat noemen wij ook wel ‘vakantiestapeltjes’. Fijn om te zien dat kinderen gewapend met boeken naar hun vakantiebestemming toe gaan.”

Kinderboekenwinkel De Giraf, Groenmarkt 163
De Giraf boeken kinderen winkelen zomer Dordrecht (2)

Wil je de stad eens vanuit een ander perspectief zien, dan is het een idee om de toren van de Grote Kerk te beklimmen. Spectaculair uitzicht gegarandeerd! Kies niet een al te warme dag, want je moet er wat voor over hebben als je Dordrecht van boven wil bekijken. Namelijk het oplopen van 275 treden. Maar dan heb je ook wat: een weids uitzicht over de binnenstad én verder, want je kunt zo richting Geertruidenberg, de Euromast, Gorinchem, Gouda en Moerdijk kijken. En zit het mee, dan kun je zelfs de toren van Breda spotten tijdens je panoramische activiteit! De kerktoren is alleen te beklimmen wanneer de kerk ook open is en dat is van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 15.30 uur.

Grote Kerk, Lange Geldersekade 2

 

Grote Kerk toren Grotekerkstuin kinderen fiets wandelen zomer Dordrecht
Villa Augustus watertoren tuin kinderen speeltuin tractor wip zomer Dordrecht
Op naar meer avontuur
met de kids!

Naar hartenlust buitenspelen

Met goed weer is het natuurlijk ideaal om er buiten lekker op uit te gaan. Deze tips om te doen met kinderen willen we je niet onthouden.

Op Beverspeurtocht gaan is een goed plan wanneer je Biesboschcentrum Dordrecht bezoekt. Het woord zegt het al: deze activiteit draait helemaal om bevers. Kinderen leren tijdens deze speurtocht van alles over de grote knagers die in de Biesbosch te vinden zijn. Ze zoeken naar beversporen terwijl ze allerlei opdrachten uitvoeren. Allerlei weetjes komen voorbij om kinderen niet alleen iets leuks, maar ook iets leerzaams mee te geven. Zo kom je te weten hoeveel een bever eigenlijk weegt en zoek je naar vriendjes van de bever. Kijk dus goed om je heen of je nog andere dieren spot in het beverbos. De route van het naastgelegen Klimbos komt deels over het beverbos heen, dus alle kans dat je ‘nog wat ziet vliegen’ ook! Zeker in de zomer is Biesboschcentrum Dordrecht een erg fijne plek, waar je volop buiten kunt spelen. Ook zijn er veel activiteiten in de frisse buitenlucht.

Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53
Beverspeurtocht beverbos kinderen activiteiten Biesbosch zomer natuur Dordrecht (5)

Waar kun je nu beter buiten spelen dan in een speeltuin? Speeltuin Victorie in het Land van Valk is echt een aanrader. De hele zomer is deze speeloase open! Kinderen kunnen er klimmen op het gloednieuwe klimtoestel, er is een plek om te voetballen en wil je schommelen of op de wip, dan kan dit ook. Vanwege de zomerperiode is er elke week wel een leuke extra activiteit: van een playbackshow en springkussen tot en met een poppenkastvoorstelling en de komst van voorleesheld Gerard Laurens van Bibliotheek AanZet. En is het echt warm, dan vinden je kinderen het ongetwijfeld geweldig om af te koelen bij de sproei-installatie. Deze speeltuin is met name fijn voor kinderen tot tien jaar. Het is een rustige, ontspannen plek waar je kinderen veilig kunnen spelen, aangezien de speeltuin in een huizenblok ligt en maar één ingang heeft, waar bovendien altijd iemand bij de poort zit. En kom je op woensdag, dan wordt er patat gebakken!

Speeltuin Victorie, Heysterbachstraat 103
Speeltuin de Victorie kinderen activiteiten zomer Dordrecht (3)

Het gratis kinderbadje de Paddenstoel in het Wantijpark is the place to be deze zomer. Het zwembad, in de volksmond de spartelvijver genoemd, is leuk omdat het voor de allerkleinsten een springplank is naar het ‘echte zwemmen’. Hele generaties maakten al gebruik van het spartelbadje! Niet verwonderlijk, volgens Johan Heijboer van de gemeente Dordrecht. “Het ligt in een rustige, mooie omgeving: het Wantijpark. Het spartelbadje is open tijdens de dagen dat het ‘grote Wantijbad’ open is. Het moet wel 22 graden of meer zijn; het water is immers niet verwarmd.” Het zwembad is gerenoveerd en zojuist weer geopend. Er is een complete zuiveringsinstallatie gemaakt en er zijn toiletten gekomen. En hebben de kinderen zin om te spelen, dan kunnen ze dat doen bij de gloednieuwe speeltoestellen. Kortom: voor de kleintjes is het goed toeven in en bij het spartelbadje!

Ontdek meer waterpret

 

De Paddenstoel Wantijpark zwembad (4)
Lepeltje Lepeltje evenement kinderen Dordrecht
UITagenda speciaal
voor kids

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Uitgelichte afbeelding reel eindelijk zomer
Doe
Kids
Ontdek
Video's
Winkelen

Eindelijk, het is zomer!

20 juni 2024
Tigerr Benger winkelen herenkleding dameskleding design Tolbrug Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Update je garderobe

15 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel Street Art & Murals
Doe
Nieuws
Ontdek
Video's

Street Art & Murals

12 juni 2024
DRIJF rondvaarten havens groepen recreatie centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Genieten op het water

08 juni 2024
Wantijpop Dordts feest Dordrecht
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Zin in (aankomende) zomer vol events

01 juni 2024