BIJGESNEDEN: Nieuwe Haven Huis van Gijn museum Kunstrondje Dordt wandelen herfst najaar Dordrecht
Inspiratie & tips

Unieke hoeveelheid kunst en antiek bij Kunstrondje Dordt

Het Kunstrondje Dordt is een wandeling langs galeries, kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten en musea. Allemaal in het historische centrum van Dordrecht, op loopafstand van elkaar. Elke eerste zondag van de maand halen kunst- en antiekliefhebbers hun hart op tijdens het Kunstrondje Dordt. Je kunt zelf met een papieren stadsgids langs de in totaal 52 kunst- en antiekhandels, of je gebruikt een handige app met een ingesproken versie. Je stippelt zelf je route uit. Heb je bijvoorbeeld zin om lekker veel schilderijen te bekijken, dan kies je die zaken. Waar je heengaat, bepaal je dus helemaal zelf!

Er is geen stad waar nog zoveel aanbod is op kunst- en antiekgebied als in Dordrecht.
- Sylvia Landa

Rondleiding met gids

Wil je wat meer begeleiding, niet getreurd: er worden regelmatig (gratis) stadswandelingen gegeven door een gids. Het startpunt is bij het Stadhuis. Welke optie je ook kiest voor je wandeling Kunstrondje Dordt, één ding is zeker: je zult genieten! Er zijn regelmatig extra activiteiten, dus trek genoeg tijd uit voor je wandeling. En kies bewust, want aan één dag heb je niet genoeg als je een échte kunst- en antiekliefhebber bent, omdat veel winkeleigenaren je graag een rondleiding en uitleg geven in hun zaak. Maar dan kom je gewoon nog een keer terug om de wandeling te vervolgen! Sommige ondernemers zijn niet alleen open op de eerste zondag van de maand, soms ook op doordeweekse dagen.

BIJGESNEDEN: Kunstrondje Dordt wandelen Hof Augustijnenkerk herfst najaar Dordrecht

Nergens zoveel kunst en antiek

Er is altijd veel animo voor de wandeling Kunstrondje Dordt, vertelt Sylvia Landa van de organisatie. “Er is geen stad in Nederland waar nog zoveel aanbod is op kunst- en antiekgebied als in Dordrecht. Het is echt uniek dat er zoveel ondernemers in de stad te vinden zijn die zich hiermee bezighouden. Dat trekt dus veel mensen. Ook leuk: je komt in aparte winkels, met spulletjes die je niet bij iedereen op zijn of haar dressoir ziet staan. Voor de kleine én grote portemonnee, kunst en antiek zijn echt niet altijd duur.”

Lange Ijzeren Brug wandelen Kunstrondje Dordt herfst najaar Dordrecht

Greep uit deelnemers

We lichten graag wat deelnemers aan het Kunstrondje Dordt voor je uit. Uiteraard zijn er nog véél meer deelnemers, maar hier vast een voorproefje.

De Boekenla
Boekwinkel De Boekenla is een walhalla voor liefhebbers van – hoe kan het ook anders – boeken. Maar ook als je van lp’s, strips, cd’s en dvd’s houdt, zit je hier goed. Met name over de grote collectie tweedehands lp’s krijgt eigenaar Ron Klaassen veel complimenten. “De variatie spreekt mensen aan; ik krijg wekelijks wel honderd lp’s binnen. Er is dus veel nieuwe aanvoer, inclusief lekker veel metal en hardrock lp’s. Ik verkoop niets via internet – ik ga voor de ouderwetse manier en dat is verkoop in een winkel, ook omdat er dan verhalen uitgewisseld worden.” Al vanaf het begin doet Ron mee aan het Kunstrondje Dordt. Sterker nog: hij was één van de eerste leden. “Het is altijd gunstig voor de aanloop in mijn winkel. Ik heb een grote afdeling kunstboeken, dus de connectie met het Kunstrondje Dordt is gemakkelijk gemaakt.”

De Boekenla, Boomstraat 5
De Boekenla Kunstrondje Dordt cultuur Dordrecht

Atelier Grotekerksplein

Al bijna tien jaar vind je op het Grotekerksplein Atelier Grotekerksplein. Adrie Hello en Sjane de Haan runnen het atelier en zijn daar elke dag weer enorm blij om. Op de prachtige locatie in een monumentaal pand is altijd wel reuring en dat zorgt voor een flinke dosis inspiratie om kunst te maken. Adrie maakt aquarellen, vrijwel altijd van de stad zelf. De binnenstad en de landschappen van het buitengebied van Dordrecht zijn voor hem grote inspiratiebronnen. Sjane maakt kleurrijke werken in acryl en olieverf. Geregeld wordt de sprookjesachtige omgeving van de haven die net om de hoek zit als onderwerp genomen van de kunstwerken van de twee. Aan het Kunstrondje Dordt doen Adrie en Sjane al heel lang mee. Adrie: “Het is fijn om ons werk aan mensen te laten zien. Het atelier heeft niet echt een etalage, dus dan is het mooi dat mensen op zo’n dag ons atelier ontdekken. Bezoekers komen van heinde en verre, soms zelfs vanuit België. Mensen zijn vaak verrast hoe mooi Dordrecht is.”

Atelier Grotekerksplein, Grotekerksplein 1c
Atelier Grotekerksplein Kunstrondje Dordt cultuur Dordrecht

SBK Kunstuitleen & Galerie

Ben je een liefhebber van kunst aan de muur? Dat treft, want bij SBK Kunstuitleen & Galerie leen je kunst uit een collectie van meer dan 30.000 werken. Door werken te lenen, bouw je een tegoed op en daar kun je weer kunst mee lenen. Zo neem je heel laagdrempelig de mooiste kunstwerken in huis bij deze oudste kunstuitleen van Nederland. SBK Kunstuitleen & Galerie doet bewust al heel lang mee aan het Kunstrondje Dordrecht, zegt Boris Gunst. “Dordrecht is een kunstenaarsstad. Het is mooi om een vast moment te hebben waarop je alles kunt bekijken. Zo krijg je een idee wat de stad te bieden heeft op het gebied van kunst.” Sowieso is het een goed idee om rond te kijken bij SBK Kunstuitleen & Galerie, want er zijn allerlei mooie initiatieven op deze locatie te vinden. Echt een culturele hotspot!

SBK Kunstuitleen & Galerie, Voorstraat 180
SBK Kunstuitleen en Galerie Kunstrondje Dordt cultuur Dordrecht

Lekkere trek gekregen?

Tijdens de wandeling trek in een hapje of drankje, of beter nog: allebei? Onderweg kom je de leukste horecazaken tegen! Een greep uit het aanbod onthouden we je zeker niet.

Restaurant Het Magazijn
Een laagdrempelige horecagelegenheid: zo mag Restaurant Het Magazijn gerust genoemd worden . Je loopt gemakkelijk even binnen bij de zaak, waar je boven in het pand ook nog allerlei winkels en de kunstuitleen vindt. De sfeer bij Het Magazijn is precies zoals veel mensen het fijn vinden: ontspannen en gemoedelijk. Of je nu zin hebt in een drankje, lunch of diner: de kaart van Het Magazijn biedt voor iedereen wel wat lekkers. Vergeet ook vooral het comfortfood niet! Dit zijn kleine gerechtjes waar je op elk moment van de dag wel zin in hebt. Vijf jaar geleden opende Het Magazijn haar deuren en sindsdien zit de zaak vrijwel doorlopend lekker vol. Met Dordtenaren, toeristen en verder met iedereen die zin heeft in een fijn moment met een hapje en een drankje. Tijdens je wandeling Kunstrondje Dordt stap je er zó naar binnen!

Restaurant Het Magazijn, Voorstraat 180
Restaurant Het Magazijn eten drinken Dordrecht

Lunchroom Den Witten Haen

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals met ADHD of autisme, doen er bij Lunchroom Den Witten Haen alles aan om het jou naar de zin te maken. Zij krijgen een opleiding die helemaal gericht is op de horeca, inclusief gastvrijheid en dat zie je terug, want er is volop vrolijkheid bij deze Dordtse lunchroom! Op een prachtige locatie, in de stadstuin bij mooi weer, geniet je van hardlopers als de welbekende uitsmijter of een broodje kroket. Ieder seizoen is er een wisselende menukaart en zo is er voor jou altijd wel iets smakelijks te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een huisgemaakt gebakje. Normaal gesproken is Lunchroom Den Witten Haen gesloten op de zondag, maar speciaal voor het Kunstrondje Dordt kun je hier elke eerste zondag van de maand lekker eten en drinken.

Lunchroom Den Witten Haen, Groenmarkt 19b
Lunchroom Den Witten Haen eten drinken Dordrecht

Grandcafé Groothoofd

Zie je het al voor je om bij lekker weer extra gezellig op het terras te zitten met prachtig uitzicht op het drierivierenpunt? Dat treft, want dit doe je bij Grandcafé Groothoofd! Dé plek om next level te genieten. Ga voor koffie met appelgebak, een smakelijk twaalfuurtje met een koud en een warm gerecht of iets anders van de lunch- en dinerkaart. Kun je weer helemaal opgeladen de wandeling van Kunstrondje Dordt vervolgen. Grandcafé Groothoofd is al 32 jaar een begrip in Dordrecht, bij zowel toeristen als Dordtenaren en andere mensen uit de regio. Niet verwonderlijk, want op de A-locatie aan het water is altijd wel iets te zien. En te beleven, want sinds deze maand is er weer op diverse zondagmiddagen live bluesmuziek te horen in Grandcafé Groothoofd.

Grandcafé Groothoofd, Groothoofd 3
Groothoofd Groothoofdspoort Drierivierenpunt (Vera Britt)

Meer nieuws uit de stad!

Bekijk alles
Grote Kerk toren Grotekerkstuin kinderen fiets wandelen zomer Dordrecht
Blogs
Doe
Kids
Natuur
Ontdek
Wandelen

Ontdek je eigen stad

22 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel eindelijk zomer
Doe
Kids
Ontdek
Video's
Winkelen

Eindelijk, het is zomer!

20 juni 2024
Tigerr Benger winkelen herenkleding dameskleding design Tolbrug Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Update je garderobe

15 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel Street Art & Murals
Doe
Nieuws
Ontdek
Video's

Street Art & Murals

12 juni 2024
DRIJF rondvaarten havens groepen recreatie centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Genieten op het water

08 juni 2024
Wantijpop Dordts feest Dordrecht
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Zin in (aankomende) zomer vol events

01 juni 2024