Merz terras eten drinken lente Dordrecht
Inspiratie & tips

Proef de lente!

Proef de lente letterlijk en figuurlijk in de stad! Buiten als de zon schijnt, of bij wat minder weer in één van de gezellige restaurants die Dordrecht rijk is. Van borrelplank tot tapas en van een high wine tot een complete avond uit eten. Zin in wat kleine hapjes tijdens het borrelen? Dat treft, want onder meer bij Restaurant Merz, Restaurant Post en Tapasbar ’t Vlak kun je allerlei tapas bestellen. Is het tijd om te wijnen, wijnen, wijnen? Ga dan voor een high wine, een tip voor de fijnproever die er ook nog eens iets lekkers bij wil drinken. En heb je zin om ‘helemaal’ uit eten te gaan, ga dan voor de lente op je bord bij Villa Augustus en Finn’s. Je kunt het seizoen letterlijk proeven, door ingrediënten die passen bij het seizoen.

Laat je smaakpapillen verrassen deze lente!

Genieten: borrelplanken vol tapas

Vis past helemaal bij de lente. Mooi, want zeg je bij restaurant Merz ‘vis’, dan zeg je eigenlijk automatisch ‘Plank uit de zee’. Een borrelplank vol met vis-gerelateerde hapjes, zoals calamarisringen, sushi met krab, gefrituurde mosseltjes, gamba’s, dimsums met vis, een garnalenkroketje en een puntzak friet om het geheel compleet te maken. Vorig jaar lente, precies een jaar geleden, was de ‘Plank uit de zee’ voor het eerst te vinden op de kaart van Merz en sindsdien prijkt de plank maand in, maand uit op de menukaart. “Er was vraag naar vis-gerelateerde hapjes en zo ontstond het idee voor deze borrelplank,” vertelt Ferry de Klerk. “Een populaire plank, die heerlijk is met een flesje witte wijn erbij. Zeker in de lente. Door onze locatie aan de haven wordt het zee-gevoel nog groter en dan bestel je gemakkelijk een lekker plankje. Bovendien is vis lichter dan vlees en dat spreekt mensen aan, zeker met mooier weer. Je kiest de borrelplank als voorgerecht of als borreldiner. We verwachten dat de ‘Plank uit de zee’ het deze lente ook weer goed gaat doen.”

Restaurant Merz, Korte Kalkhaven 3
Merz terras eten drinken borrelplank lente Dordrecht

Postplank: keur aan delicatessen

Wie wel eens borrelt bij Restaurant Post, heeft vast de Postplank wel eens zien staan op de borrelkaart. Prominent bovenaan de kaart en dat is begrijpelijk, want deze plank heeft veel lekkers in zich. Een keur aan delicatessen is te vinden op het plankje van Restaurant Post: Suppli ofwel gefrituurde risottoballetjes, vleeswaren, borettane uitjes, flatbread met smeersels, croqueta de jamon, Manchego en Siciliaanse olijven om precies te zijn. Een goedgevulde borrelplank, die vaak besteld wordt, merkt een medewerker van het Dordtse restaurant. “Het is een behoorlijk populaire plank. Veel mensen roepen automatisch wanneer ze bestellen ‘doe maar van alles en nog wat’ en dat is precies wat de Postplank is. Maar dan op onze eigen manier: allemaal vers en zelfgemaakt. Sowieso is er veel belangstelling voor de borrelplanken die op onze kaart staan, met name in de lente en de zomer op het terras. Dan worden regelmatig borrelplanken besteld, aan het einde van de middag tijdens de borrel. Ideaal voor tijdens een mooie lentenamiddag.”

Restaurant Post, Johan de Wittstraat 128
Restaurant Post terras eten drinken vriendinnen borrelplank lente Dordrecht

Variatie aan tapas

Bij Tapasbar ’t Vlak proef je de lente in een grote variatie aan tapas. De menukaart staat al achttien jaar lang vol met heerlijke tapas, elk seizoen heeft weer een eigen passende smaak. De kleine gerechtjes zijn ideale hapjes wanneer het borreltijd is, maar natuurlijk ook als diner. Een tafel vol kleine gerechtjes, voor ieder wat wils. Bij Tapasbar ’t Vlak heten ze ook wel ‘wereldtapas’, omdat de tapasgerechten uit allerlei landen komen. Gamba’s, kroketjes, patatas bravas, salades, tortilla’s, gegrilde groenten, er is bij Tapasbar ’t Vlak van alles mogelijk op het gebied van tapas en dat is terug te zien op de menukaart. “In het voorjaar lopen met name de vis-tapas harder,” merkt Lea van der Ven. “Gamba’s in knoflookolie, venusschelpjes met knoflook, calamaris met aioli, kreeftkroketjes, escargots: allemaal gerechten die mensen in deze periode graag bestellen, omdat ze wat lichter zijn. Onze tapas lopen over het algemeen erg hard. Ze zijn van perfecte kwaliteit en goed bereid. En er zit liefde in ons eten, het belangrijkste ingrediënt!”

Tapasbar ’t Vlak, Vlak 11
Restaurant het Vlak tapas Dordrecht

Nieuws stadstuin vol met wijn!

Zin in een proeverij met daarbij een glaasje wijn? Bij BRUT bestaat je high wine niet alleen uit vier gangen lekkernijen die je met elkaar kunt delen, maar ook nog eens vier rondes bijpassende wijnen erbij. Dat is de standaard high wine, maar er is ook nog een high wine deluxe. Hier krijg je een extra feestelijk ontvangst met bubbels en een amuse en daarna vier luxe gangen, gecombineerd met vier exclusieve wijnen. “De high wine is een hardloper bij BRUT,” zegt Tim Pieters van BRUT, waar wijnen een belangrijke rol spelen. Hij merkt dat de high wine een keuze is voor allerlei gelegenheden, zowel de standaard als de meer luxe versie. “Er zijn altijd wel gelegenheden te vinden om een high wine te doen, zoals voor verjaardagen, zakelijk, feestdagen en ga zo maar door. Het hele jaar door is onze high wine een succes, maar in onze vernieuwde stadstuin met een lekker zonnetje erbij, is de lente high wine extra populair!”

BRUT, Groenmarkt 121
BRUT eten drinken wijn stadstuin tuin lente centrum Dordrecht

High wine voor echte fijnproevers

Bijvoorbeeld bij Bistro Twee33. Wie hiervoor kiest, kan eerst rekenen op een bubbeltje met een amuse en daarna op een driegangendiner. Mét bijpassende wijnen uiteraard, waarover de medewerkers van het Dordtse restaurant een mooi verhaal vertellen. De bistro werkt met producten die in huis of in het seizoen zijn. Vaak producten van lokale bedrijven. Speciaal voor deze high wine, ligt de nadruk op de lente met producten uit dit seizoen, legt Eline Born uit. “We beginnen met een frisse wijn en een tonijnbite – onze publieksfavoriet – met Cremant de Limoux wijn en daarna krijgen gasten vis of een vegetarisch gerecht als pompoen gegaard op de Green Egg. Als hoofdgerecht willen mensen in de lente graag een visgerecht. We proberen in de gerechten van de high wine te laten zien wat wij te bieden hebben in ons restaurant.” Staan er medewerkers aan je tafel tijdens de high wine? Een bewuste keuze van deze bistro, om interactie met gasten te hebben. De high wine wordt veel gekozen, zegt Eline. “Vaak in de namiddag. Wijn wordt steeds populairder, ook onder jongeren. Dat zien we terug in het aantal reserveringen voor de high wine.”

Bistro Twee33, Wijnstraat 233

 

Het seizoen proeven op je bord

Een menukaart die de seizoenen volgt, met de eigen moestuin als inspiratiebron: het is niet verwonderlijk dat de kaart regelmatig wisselt bij Villa Augustus. “Dit lenteseizoen kunnen we weer genieten van oogst uit eigen tuin,” zeggen de kok en tuinman. Weg met de bieten, aardperen, pastinaken en andere knollen van de voorbije winter, om een warm welkom te geven aan gerechten die de lentekaart groen laten kleuren, net als de moestuin. “Nu en verderop in het seizoen oogsten we daaruit volop bladgroenten, groene en witte asperges, rabarber en zeekool. Je vindt ze vers geplukt, met liefde bereid en smakelijk gepresenteerd op je bord. Er staan diverse nieuwe gerechten op de kaart: van zuurdesemtoast met gegrilde asperges, lente-ui, burrata en daslook; gnocchi met andijvie, pancetta en kervelboter en tot slot tijm panna cotta met granita van seizoensfruit. Mensen gaan er weer op uit als het zonnetje schijnt en proeven bij ons de lente op hun bord.”

Villa Augustus, Oranjelaan 7

Seizoensgerechten op het menu

Finn’s is een plek waar je met de lente echt wil zijn. Alleen al omdat het restaurant veel doet met seizoensgerechten. “Het menu verandert wekelijks”, zegt Regard Reuser. “Heerlijk als er een nieuw seizoen begint zodat ik nieuwe gerechten kan bedenken. Gasten vinden het altijd leuk om met het seizoen mee te gaan.” Deze lente kun je bij Finn’s in ieder geval het witte goud verwachten: asperges. Die elke week in een andere samenstelling op je bord verschijnen. Ook lamsvlees vind je regelmatig op het menu, of een lekkere mossel. Regard verwacht deze lente weer een mooie toeloop aan mensen die zin hebben in dit seizoen. “De lente is begonnen, maar het weer zit nog niet helemaal mee. Laten we ervan uitgaan dat net als de jaren hiervoor het altijd gezellig druk is in de lente. Met name op het terras. Op een zonnige dag merken we dat meer mensen het havengebied in wandelen. Wij hebben er in ieder geval zin in en kunnen niet wachten!”

Finn’s, Blauwpoortsplein 13
Finn's eten drinken terras Grote Kerk herfst lente Dordrecht

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
Flo's Label winkelen damesmode Voorstraat centrum Dordrecht (1)
Blogs
Winkelen

Shoppen op Voorstraat West

24 april 2024
Vlaggen Koningsdag Dordrecht
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Vier Koningsdag!

23 april 2024
Uitgelichte afbeelding reel Bluebirds
Nieuws
Video's
Winkelen

Nieuwe winkel: Bluebirds in the Backyard

18 april 2024
Huis Arrest winkelen interieur Vriesestraat centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Nieuws
Winkelen

Nieuws uit de stad #29

16 april 2024
Biesboschcentrum - Wandelen Griendmuseumpad 1
Blogs
Fietsen
Kids
Natuur
Wandelen

Natuur ontwaakt

10 april 2024