Hofjes Wilhelmina Stichting
Routes

Wandelroute langs Dordtse hofjes

Route langs 7 overgebleven hofjes in Dordrecht.

Voeg toe aan favorieten

Van alle hofjes die Dordrecht telde, zijn er nog zeven over.  De Hofjesroute begint bij VVV Dordrecht en loopt onder andere langs het oudste hofje (1519) het Van Slingelandtshof en eindigt bij het jongste hof: Hallincqhof (1900).

TIPS

  • Bij de VVV en in de VVV-webshop is het boekje De Dordtse Hofjes verkrijgbaar met veel achtergrondinformatie over de Dordtse Hofjes.
  • Als je de kaart in Google Maps opent zorg dan dat je navigatie (bovenaan) op wandelen staat.
  • Heb je na het volgen van deze route op- of aanmerkingen of wil je een review achterlaten? Vul dan dit formulier in.
Open route in Maps
1
VVV Dordrecht winkelen Dordtse producten Dordrecht (1)

VVV Dordrecht

Spuiboulevard 99

Begin je route bij VVV Dordrecht. Hier kun je een brochure over Dordrecht meenemen of lekker snuffelen tussen alle routes, souvenirs en boeken.

Vanuit de VVV ga je rechtsaf het Achterom op. Op de kruising ga je rechtsaf naar het Bagijnhof.

VVV Dordrecht
2
Vergaderen - Bagijnhof - bankgebouw

Bagijnhof

Bagijnhof

De naam Bagijnhof van deze straat herinnert aan het eind 13de eeuw gestichte Begijnhof, dat ongeveer op de plek van de winkelrij (Hema) stond. In de middeleeuwen werd dit deel van de Visstraat al ‘begynen straete’ genoemd. Het poortje van het Oudevrouwenhuis (de begijnhof kreeg deze bestemming in 1623) staat nu in de Hofstraat, ingeklemd tussen de Berckepoort en de Statenschool.

Steek schuin over naar de ingang van de Regenten- of Lenghenhof.

3
Regenten- of Lenghenhof Dordrecht - hofjesroute

Overdag kunnen bezoekers door de uit vier hofjes bestaande Regenten- of Lenghenhof wandelen. Loop via de poort aan het Bagijnhof het oudste deel van de Regentenhof in. Dit door regenten bestuurde vrouwenhof uit 1755 heeft veertig bewoners. De hof bestaat dankzij de Dordste koopman/reder Gijsbert de Lengh. Hij schonk aan het einde van zijn leven een fortuin om de hof voor oude, ongetrouwde vrouwen te stichten.

Via een poortje links en een poortje rechts, is er links weer een uitgang die uitkomt op de Vriesestraat. In de Vriesestraat ga je linksaf.

Regenten- of Lenghenhof
4
hofjesroute

Van Slingelandthof

Van Slingelandtshof 6

Van de nog bestaande hofjes in Dordrecht is de Oude Vrouwenhof of Van Slingelandthof (ter hoogte van Vriesestraat 100-104) het oudste, Pieter Henricksz van Slingelandt liet de eerste huisjes in 1519 bouwen, daarna is het hofje nog uitgebreid. In 1989 is het hofje gerenoveerd; nu is het bestemd voor mensen die een nieuwe start maken in hun leven.

Vriesestraat vervolgen, bij kruising rechtsaf (Sarisgang), langs het Statenplein en links langs de huizen van de Nieuwstraat. Bij Hofstraat rechts.

5
monumenten - hofje - Dordrecht

Hofstraat met poortje Oudevrouwenhuis

Hofstraat

Links staat het poortje van het voormalige Oudevrouwenhuis aan het Bagijnhof.

Sla vóór de ingang van Het Hof rechtsaf naar de Kloostertuin.
Loop dwars door het parkje, tussen de natuurstenen banken door, buig even naar links en vervolgens rechts, onder de huizen door naar de Augustijnenkamp. Ga via de Lastig Eendtstraat rechtsaf naar de Museumstraat.

6
Hofjesroute Arend Maartenshof hof Dordrecht

Arend Maartenszhof

Arend Maartenshof

Links op nummer 56 ligt de Arend Maartenszhof (1625) (Museumstraat 56) met 38 woningen en een gerestaureerde regentenkamer (1701) met een portrettengalerij van de stichter en eerste regenten. Rechts van de ingang ligt de regentenkamer. Door op de knop in de muur te drukken gaat het licht aan in de kamer.

Loop de Museumstraat verder uit en ga linksaf Kolfstraat in (tegenover winkelpassage Drievriendenhof).

Arend Maartenszhof
7
Statenplein fontein Dordrecht

Drievriendenhof

Kolfstraat 197

Een timmerman, metselaar en kleermaker richtten in 1875 de Drievriendenhof op. De hof maakte in de jaren zestig van de twintigste eeuw plaats voor een parkeerterrein. Nu staan er een parkeergarage en overdekte (mode) winkelpassage.

Aan het einde Kolfstraat naar rechts en dan links over Vriesebrug en Vrieseplein, eerste links: Kromhout. Ter hoogte van kerkgebouw rechtsaf, Warmoezierspad, einde links Kasperspad. De hoofdingang van de Wilhelminastichting (1926) is aan het Kasperspad, nummer 63.

8
hofjesroute

Wilhelminastichting

Wilhelminastichting

De hoofdingang van de Wilhelminastichting (1926) is aan het Kasperspad, nummer 63. In de akte van oprichting van de Wilhelminastichting werd het doel als volgt omschreven: ‘het verschaffen van vrije woning aan ouden van dagen, behorende tot een protestants kerkgenootschap, van den vrouwelijke kunne, uit den arbeidersstand of kleine middenstand’. Dat is inmiddels veranderd ook mannen en echtparen kunnen tegenwoordig een woning huren.

Loop terug over het Kasperspad (Warmoezierspad oversteken) tot aan Vrieseweg, hier linksaf. Aan de overzijde, op nummer 113 is de Clara en Maria-Hof (1880).

Hofje van de Wilhelminastichting
9
hofjesroute

Clara en Mariahof

Clara en Mariahof

De neoclassicistische Clara en Mariahof (Vrieseweg 1-22) werd in 1880 gesticht door de Dordtse koekbakker Marinus Kemp. Hij vernoemde het naar zijn derde vrouw Clara en zijn oudste dochter Maria. De woningen waren bestemd voor ’weduwen en vrouwelijke weezen uit den fatsoenlijken stand’ die geen eigen huis konden betalen.

Vrieseweg vervolgen tot kruising, linksaf (Samuel van Hoogstraten) Singel. Bij huisnummer 97 de Singel oversteken, rechtdoor Berckepad naar ingang Park Merwestein. Ga het park in, sla vóór het hek van de hertenkamp linksaf, wandelpad langs het hek volgen tot het eind en de uitgang van het park aan de Singel, tegenover Schouwburg Kunstmin.

10
hofjesroute

De Vereeniging

Hallincqlaan

Verlaat het park. Rechtsaf, (G. Schalken) Singel. Hallincqlaan oversteken, rechtdoor. Na huisnummer 46 rechtsaf, ingang hof De Vereeniging.

Hof De Vereeniging uit 1864 ontworpen de bekende architect H.W. Veth. Dit was het eerste woningbouwproject van de half-kapitalistische, half-idealistische “Vereeniging tot Verbetering der Huisvesting van de Arbeidende Klasse”. In 1972 werd de vereniging opgeheven en de huizen zijn nu particulier bezit.

Loop door de hof naar de Groenedijk. Steek de Groenedijk over voor een bezoek aan de Hallincqhof (1890/1902), schuin aan de overzijde.

11
hofjesroute

Hallincqhof

Hallincqhof

De Hallincqhof is ook ontworpen door de bekende architect H.W. Veth en voorzien van opvallende Jugendstil stijlelementen aan de kopgevel aan de zijde van de Groenedijk.

Hier eindigt de Hofjesroute en je kunt ervoor kiezen om terug te wandelen naar het centrum.

12
hofjesroute

Villa Augustus

Oranjelaan 7

Zin om nog een stukje verder te lopen? Het is zeer de moeite waard om verder te wandelen naar de tuinen en het restaurant van Villa Augustus. Gevestigd op het terrein van het voormalige drinkwaterleidingbedrijf met grote moestuin, hotel in de Watertoren en een restaurant in het pompgebouw.

Villa Augustus

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling

Brugwachtershuisjes Dordrecht

5 Locaties
Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Natuurwandeling
Stadswandeling

Bomenridders wandeling

8 Locaties
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Vogelkunst & Abstract

16 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

25 Locaties
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug stel
Stadswandeling

Liefdesroute

13 Locaties