De bladeren vallen, de dagen worden korter, kouder en natter. Maar weer of geen weer: het donkere bockbier is perfect om te proosten op de herfst. Vanaf 1 oktober zijn ze er weer, ook op de tap bij onder andere Merz en Stadscafé Rijke & Zn.
Bij Stadsbrouwerij Dordrecht hebben ze speciaal voor dit najaar het Schapenkopje Dubbelbock gebrouwen.
Op 9 oktober organiseerde Merz voor de zesde keer een Bockbierfestival. Maar liefst elf kleine brouwerijen, waaronder Ebontree en de Dordtse Brouwers uit Dordrecht, presenteren op deze zaterdag hun bockbier. Eigenaar Ferry de Klerk heeft er zin in. “Het is altijd mooi weer en altijd gezellig. Voor liefhebbers is het een perfect moment om de verschillende smaken te ervaren. Ze zijn allemaal anders en dat maakt het zo leuk. Daarnaast gaan ook de vintage bockvaten open tijdens het festival. Dit zijn overgebleven vaten van voorgaande jaren. Doordat deze een tijd hebben gelegen is de smaak veranderd waarbij het altijd spannend is welke tonen naar voren komen.” Kon je er niet bij zijn? Geen nood, vanaf 1 oktober zijn er sowieso bockbieren op de tap bij Merz.
Meer dan zestig soorten bier zijn te bestellen bij het gezellige en gastvrije Stadscafé Rijke & Zn. De acht tapbieren wisselen ongeveer iedere anderhalve week. Vanaf de start van het herfstbockseizoen zitten hier minimaal twee herfstbockbieren bij, verzekert Luis Acosta Resendiz, één van de drie vaste barmannen. “De herfstbock is wat donkerder en heeft een dieper aroma. Het geeft een iets warmer gevoel in de tijd dat het kouder wordt. Het past ook goed bij het gevoel van thuiskomen dat we onze gasten willen geven. Brandt dubbelbock en La Trappe hebben we al besteld.” Welke bockbieren volgen? Kom langs en laat je verrassen!
Vanaf oktober is het Schapenkopje Dubbelbock verkrijgbaar bij diverse horecagelegenheden en winkels. Brouwer Annet vertelt enthousiast over het vernieuwde recept gebaseerd op de tripel. “Dit nieuwe biertje met 8,5% alcohol heeft een mooie donkere, diepe smaak met karamel. We noemen het dubbelbock omdat we extra veel mout gebruiken. Hoe meer mout, hoe meer smaak. Het is een echte aanrader voor de herfstbockliefhebber.” De Stadsbrouwerij heeft geen vergunning om uit te schenken, maar wie wil komen proeven is van harte welkom bij een rondleiding, inclusief proeverij, op zaterdagmiddag om 15.00 uur. Wel even van tevoren reserveren via info@stadsbrouwerijdordrecht.nl.